Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A labdarúgó Eb alatt a hölgyekre is gondolnak / – a Magyar Turizmus Zrt. szezonnyitója Badacsonyban –

2008. április 28. 19:23
Tanulmányúttal egybekötött szezonnyitó sajtótájékoztatójára invitálta mára a Magyar Turizmus Zrt. a sajtó munkatársait. A társaságot a zrt. vezérigazgatója, dr. Róna Iván és a Balatoni RTPI igazgatója, Dani Barbara informálta az elmúlt esztendő turisztikai forgalmának alakulásáról, illetve a 2008-as év aktualitásairól a Szent Orbán pincészetben.
 

Róna Iván először arról beszélt, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken az elmúlt évi, s az országos átlagot meghaladó vendégéjszaka-növekmény mindenképp optimizmusra ad okot. Örömet jelent továbbá, hogy a Balaton folyamatosan dobogós helyen van.

A vezérigazgató a Balaton tízéves múltját is elemezte. Eszerint nem túl jól teljesített a tó és vonzáskörzete, hiszen forgalma jelentősen visszaesett, s csak a 2007-es jelentett komoly kiemelkedését. Meredeken emelkedett a belföldi vendégforgalom, ám csökkent az átlagos tartózkodási idő, ami mögött a nyaralási szokások átrendeződése áll okként.

Az úti célok toplistáján továbbra is a főváros áll az élen, de a harmadik helyen ott van Siófok, a negyediken Hévíz, s a tizediken Balatonfüred.

Érdekes – állapította meg Róna Iván –, hogy a Balaton esetében az utazási cél továbbra is a Riviéra, azaz a strandolás, a víz öröme. Az egyéb célok – bár ezek is gyarapodnak – csak töredékhelyet kaptak a grafikonon. Örvendetesen nőtt a minőségi szálláshelyek száma, s azok kihasználtsága, kedvező arányúra billent a hazai és a külföldi turisták számaránya. Az Európai Unióban a vendégéjszakák 60%-áta belföldiek adják. Míg Magyarországon 1993-ig csökkent a belföldi idegenforgalom, addig az 1994-es esztendő vízválasztónak tűnt. Ettől kezdve dinamikusan emelkedett a hazai vendégek száma. Sajnálatos viszont – folytatta a vezérigazgató –, hogy a külföldi turisták száma csökkent, illetve nem követte a hazaiakéhoz hasonló fellendülés.

A továbbiakban a küldő területek lassú átrendeződéséről esett szó. Az első öt helyen továbbra is a németek, az osztrákok, hollandok, dánok és oroszok állnak, de a hatodik helytől a lengyelek és a svájciak is kihasítanak egy-egy szeletet a tortából.

A Magyar Turizmus Zrt. szerint a szezonalitás továbbra is erős, ezért még további eszközöket kell bevetni annak érdekében, hogy a többi hónap is vonzó legyen. Jó lépésnek bizonyult a többcsillagos szállodák éves nyitva tartása, a szolgáltatások kiszélesítése.

Némileg változott a marketing arculata is: előtérbe került a fehér szín, de a Balatont jelképező kék továbbra is megmaradt.

A zrt. számos akciót indít a turisták megszerzéséért, megtartásáért. Ilyen például a 3=4 akció, melyhez számos szálloda, strand csatlakozott – jelentős kedvezményeket biztosítva.

Róna Iván elmondta, hogy a balatoni vállalkozások által turisztikai marketingcélra összeadott 28 millió forintot ugyanannyival toldotta meg a zrt.

Mindemellett új szlogenek, reklámfogások születtek. Kül- és belföldön új óriásplakátokkal, hirdetésekkel, kiállításokkal szeretnék gyarapítani a hazánkat választó turisták számát.

Itthon a "Vizek Éve" köré szervezik nemcsak a balatoni, de az egész országra kiterjedő marketing munkájukat.


A Balatoni RTPI igazgatója, Dani Barbara már az idei eredményeket is figyelemre méltóaknak minősítette. Ilyen volt például a nagy „ingyenakció”, amikor a nagyszülők számára tudtak igen kedvező ajánlatokat nyújtani.

A 3=4 akcióba a Balatonnál 36 szálloda, kemping és nyolc strand szállt be. A szezon esetleg kellemetlenebb időjárású napjaira is gondoltak olyan programokkal, amelyek „kiviszik” a vízből a vendéget, s feledtetik az esős időt.

Megjelentették a Balatoni vakáció szálláshely-katalógust, melyet 240 ezer példányban nyomtattak ki.


A turizmus szervezői gondoltak a labdarúgó Eb-re is, s azoknak a hölgyeknek találtak ki kellemes magyarországi programokat, akiknek a párja pár hétre a képernyőhöz tapad.

A nyáron várhatóan jó lesz a Balaton sajtója is, hiszen kitelepül a Danubius Rádió, s a már megszokott tévéműsorok sem maradnak el.

Zatkalik András
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.