2018. április 25., szerda
Márk névnap

Lepatkányozták, sőt 'meg is botoznák' a veszprémi újságírót

  • politika
  • 2017.01.08
    17:44
  • PestiSrácok
Egyre durvább szidalmakat, sőt a minap konkrét fenyegetést is kapott a veszprémi városi hetilap jobboldali újságírója, felelős szerkesztője - írja a Pesti Srácok.

Mátyus Tamásnak ezúttal egy ártatlan évindító, az elmúlt hetek európai eseményeit felvonultató jegyzete verte ki annyira a biztosítékot a helyi ellenzékben és annak egyik szócsövében, hogy a zsurnalisztát nyilvánosan a legdurvább kifejezésekkel becsmérelték, sőt veréssel is megfenyegették - olvasható a Pesti Srácok portálon.

A Veszprémi 7 Nap jó ideje a városi baloldal céltáblája. Hétről hétre illetik kritikákkal nem csak a lapot, hanem annak újságíróit és szerkesztőit is. Ezzel eddig nincs is semmi gond, amíg belefér a vélemény nyilvánítás normális keretei közé. Az azonban, hogy egy sajtóterméket “szennylapnak”, “média mocsoknak” nyilvánítsanak, a felelős szerkesztőjét még a legfinomabb kifejezésekkel is „szaros szájú” „zsíros patkánynak” nevezzenek és veréssel fenyegessenek, akár csak viccből is, már jóval mutat a szólásszabadságon, a jó ízlésen és talán a törvényes kereteken is .

A szitokáradatot ráadásul nem ismeretlen, névtelen kommentelők követték el a közösségi portálon, hanem a helyi baloldal meghatározói és a veszprémi ellenzéki portál rendszeresen publikáló munkatársa.

Mátyus Tamás az év első hetében megjelent lapban „Reméljük a legjobbakat” címmel írt jegyzetet, melyben összefoglalta, mennyi szörnyű baleset, értelmetlen haláleset és szörnyű vérontás történt az év utolsó napjaiban. Megjegyzi, hogy 2017 egyik meghatározó témája továbbra is a migráció lesz, mely ügyben mi magyarok a kezdetektől konzekvens álláspontot képviselünk. Felsorolja az új év első fontos kormányzati intézkedéseit, az áfa csökkentést és a béremelést és hangsúlyozza reményét, hogy idén a jó hírek fognak majd dominálni. Gyakorlatilag egyetlen pikírt megjegyzést tesz, mi szerint „a pártok álláspontja nem mindig volt világos, de mit is várhatnánk, amikor némelyek még az üléspontjukat sem tudják meghatározni ebbe az országban” – utalva ezzel a Jobbik kvótakérdésben bemutatott huzavonájára.

Nyéki Roland, a megyei napilaptól korábban elbocsátott újságírók által létrehozott ellenzéki portáljának állandó szerzője, lefotózva majd megosztva az újság címoldalát Mátyus jegyzetével, igen csak erős megjegyzéseket tett a közösségi portálon. „Még mindig vannak köztünk olyan emberek, akik nem bírják ki, ha nem szaros a szájuk” – írja nyéki Mátyus Tamásról. Majd hozzáteszi, hogy „a sok f…ság úgy ömlik a szájából, mint libából a f.s”. A bejegyzés alatt Nyéki Roland Katanics Sándorral a Demokratikus Koalíció politikusával, volt országgyűlési képviselővel is gondolatokat cserél. Kapcsolatuk akkortól ered, amikor Nyéki még a párt aktivistájaként gyűjtötte a kopogtató cédulákat és ragasztotta a plakátokat.

Katanics az újságírót vidáman „agyhalottnak” titulálja, majd megjegyzi, hogy nem bánná, ha Mátyust amikor utazik „tetőtől-talpig át- és megvizsgálnák”. Nyéki Roland válaszában azt írja, ő önként vállalná is a „motozását”, mire Katanics megjegyzi, hogy „nem botozásról van szó”. De kiderült Nyékinek az sem okozna gondot. Egy barátja még rá is kontráz, szerinte a zsurnaliszta olyan mint egy „ágaskodó p.., jól ki kell verni és megnyugszik”.

Ha már lúd, legyen kövér, és tovább folytatja a becsmérlést, nehogy egyedül a városi lap felelős szerkesztője érezze magát megtisztelve. Kimondja, hogy gyakorlatilag az impresszumban szereplő összes ember, ahogy a megbízóik, „mentálisan sérültek”.