Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fókuszban a 8-as főút

2008. április 28. 21:53 // Forrás: www.veszpremmegye.hu
Az Ajka és a megyehatár közötti szakasz fejlesztésének tervezésére, egyesített tervezési és kiviteli terv készítésére még áprilisban kiírják a közbeszerzési eljárást – közölte érdeklődésünkre Gyapay Zoltán, a 8-as főút Térségi Fejlesztési Tanács minapi üléséről szóló összefoglalójában. Az ülést a Fejér megyei Abán tartották a minap. A tanácsban Gyapay Zoltán a Veszprém megyei kistérségek delegáltja.

A megjelentek a forgalomszámlálás szakmai és döntéshozatal-előkészítői feladatait tárgyalták meg elsőként, utána a Nyugat-Magyarországi, illetve a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsok területén túlmutató közlekedésfejlesztési célokat, együttműködési lehetőségeket körvonalazták.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) munkatársai, Márfai Borbála és Kovács Attila tájékoztatást adott a folyamatban lévő tervezői-kivitelezői munkákról. A Veszprém megyét érintő munkák, keletről haladnak nyugat felé.

Eszerint a várpalotai elkerülő végleges nyomvonalának tervezése folyik, határideje július vége, utána kerül sor az engedélyezési terv készítésére. A Várpalota-Veszprém körgyűrű közötti szakasz fejlesztésének tervezésére, egyesített tervezési és kiviteli terv készítésére még áprilisban kiírják a közbeszerzési eljárást. Ezen a szakaszon 11,5 tonna teherbírásra alkalmas burkolat-megerősítés történik. Emellett fizikai elválasztást építenek a 2x2 sáv közé ott, ahol elfér az ezzel járó szélesítés. A hajmáskéri-sólyi illetve a litéri csomópontokat külön szintűekre tervezik.

A veszprémi körgyűrűn csak burkolatmegerősítő munkákat terveznek, fizikai elválasztást nem helyeznek a 2x2 sáv közé. Márkó elkerülőjének építése zökkenőmentesen zajlik. A Márkó-Ajka közötti szakasz esetében már van megbízás az egyesített tervezési és kiviteli terv készítésére. A burkolat, - és a hidak megerősítésének tervezésére szól a megbízás, illetve vizsgálják egy szakaszon kapaszkodósáv építésének lehetőségét. Várhatóan május végére készül el az engedélyezési tervdokumentáció.

Az Ajka és a megyehatár közötti szakasz fejlesztésének tervezésére, egyesített tervezési és kiviteli terv készítésére áprilisban kiírják a közbeszerzési eljárást. A kiírás burkolat-megerősítésre szól, 2x2 sáv építésének lehetősége csak a Vas megye határa előtti hat-hét kilométeres szakaszon történhet "előzősávok" építése címén.

Mindenkinek új információt jelentett, hogy a NIF Zrt. megbízott egy céget, hogy október 20-ig vizsgálja meg a 8-as főút Veszprém és Körmend közötti szakaszának jelenlegi nyomvonalát lehetséges, és később elegendő-e 2x2 sávos kiemelt főúttá fejleszteni. Illetve szükség lesz-e egy új, a jelenlegi nyomvonaltól eltérő, részben azzal párhuzamos nyomvonalat találni egy 2x2 sávos gyorsforgalmi útnak? A kérdés egyeztetésére, a vizsgálatot végző társaság megkeresi az érintett önkormányzatokat.

A tanácsülés egyhangú döntéssel együttműködési megállapodást hagyott jóvá a Vas megyei, illetve a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarával.

A kamarák vállalták, hogy a 8-as főút gyorsforgalmúvá fejlesztése, a nyomvonal legkésőbb 2013-ra véglegesítése, az állami döntéshozatal előmozdítása érdekében rendszeresen gyűjtik és publikálják a vonatkozó gazdasági adatokat. Együttműködve a megyei rendőr főkapitányságokkal, rendszeresen értékelik a baleseti statisztikákat. Konferenciákat, tanácskozásokat szerveznek a gazdasági vállalkozások és a helyi önkormányzatok részvételével. Hatástanulmányt készíttetnek arról, hogy a 8-as főút gyorsforgalmivá fejlesztésével a lakosság életminősége és lehetőségei hogyan javulnak.

A vállalások jelentőségét jelzi, hogy a kamarák 2008. május 30-ára, péntekre már szervezik is az első konferenciát, melynek tervezett helyszíne Veszprém. A rendőrséggel történő egyeztetés mellett a szaktárca és a NIF Zrt. egyértelmű állásfoglalását remélik a 8-as főúttal illetve az M8-as úttal kapcsolatos építési terveikkel kapcsolatban.

Beke G. László
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.