Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Látni és látszani = élni és élni hagyni

2017. január 17. 10:04
Nincs szükség láthatatlanná tévő köpenyre, ha arra vágysz, hogy senki ne vegyen észre. Elég egy rosszul felszerelt kerékpár – de ezt senkinek nem ajánlom.

Amikor először beszéltünk a tegnap megjelent cikk ötletéről – arról, hogy mennyire balesetveszélyesek a kerékpárúton sötétedés után kocogók –, nekem rögtön eszembe jutottak az érem másik oldalával kapcsolatos élményeim, amikor autósként kivilágítatlan kerékpárosokat kerülgettem.

Jól megvilágított útszakaszokon, lakott területen belül sem életbiztosítás sötétedés után kivilágítatlan kerékpárral közlekedni, amikor viszont a semmi közepén vállalkozik ilyesmire az ember, akár meg is rendelheti a sírkövét indulás előtt. Néhány héttel ezelőtt egy kanyargós hegyi útszakaszon találkoztam egy lopakodóval: sötétedés után sötét ruhában tekert, és még annyit sem tett a láthatóságáért, hogy fényvisszaverő prizmát pattintson a hátsó lámpa… helyére. Egy beláthatatlan kanyarban értem utol, és a kanyar íve miatt még a fényszóróim sem világították meg az út jobb szélét, ahol közlekedett. Szerencsére valahogy észleltem a mozgást a sötétben, és beljebb húzódtam – de ezt tényleg csak a szerencse – meg az optikusok – javára írhatom, mert mire ténylegesen láttam is, hogy valaki van ott, akkor már nem tudtam volna mit tenni.

Ebben a kérdéskörben az autósoknak is van felelősségük. Mindenki ismeri a „nekem nem kell szemüveg” típusú sofőröket, akik valamiért mégis látványosan hunyorognak. Sötétben a látásunk gyengesége durvábban érvényesül, mint napfénynél – ezért is lenne fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a látásunkat, és ha szükséges, hordjunk szemüveget vezetés közben. Ezen múlhat, hogy észrevesszük-e a sötétben megmozduló árnyat, mielőtt ténylegesen meglátnánk, és ez a néhány tizedmásodperc előny életet menthet.


A kerékpár kötelező felszerelései:

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon kék fény Ezt látta a rendőrségi drón a veszprémi utakon Veszprém vármegye útjain a rendőrök folyamatosan ellenőrzéseket tartanak a szabályszegő sofőrök kiszűrése érdekében. Munkájukat pedig sokszor a levegőből drón is segíti. Most egy videóban megmutatták, hogy hányféle szabálytalanságot sikerült lefülelniük így, amiknek meg is lett az eredménye a járművezetőkkel szemben. tegnap 15:57 Baleset történt a 8-ason, Devecsernél baleset Baleset történt a 8-ason, Devecsernél Félpályán halad a forgalom az érintett szakaszon. 2024. május 5. 14:31 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. 2024. április 24. 11:29 Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.