Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyőzte a Szegedet, s bajnok az MKB / Szeviép-Szeged-MKB-Eurosleasing Sopron 71-76

2009. április 26. 19:21 // Forrás: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége
Az egyik fél 3. győzelméig tartó párharcát 3:1 arányban nyerte az MKB, s megvédte bajnoki címét.

A harmadik negyedre már-már eldőlő, ám az utolsó tíz percben rengeteg izgalmat hozó találkozón az MKB-Euroleasing Sopron idegenben győzte le 76-71-re a Szeviép-Szeged együttesét a női kosárlabda NB I döntőjének negyedik mérkőzésén. Ezzel Székely Norbert csapata eldöntötte a bajnoki cím sorsát, amely ismét Sopronba került. Az első döntőjüket játszó csongrádiak nagyszerűen küzdöttek a fináléban.

Szegedi triplával indult a találkozó, Laczi Edit adta meg az alaphangot a hazai drukkereknek. Csak úgy potyogtak a kosarak, a Szeviépben Michelle Maslowski, a Sopronban Horti Dóra volt a legaktívabb, így alig öt perc alatt 23 pontot értek el a csapatok (10-13). Már az első percekben látszott, nem lesz könnyű dolga a MKB-nak, ha idegenben szeretné megnyerni a bajnoki címet, hiszen a Szeged minden megmaradt erejét megmozgatta a meccsen. Inkább a támadásra, mint a védekezésre koncentráltak az együttesek (17-26).

A második tíz perc épp az első ellentéte volt, szegedi oldalon az első négy percben nem is született kosár (soproni is csak kettő), a nagy csendet az amerikai Maslowski törte meg, aki rögtön két duplát is bevágott. A légiós kosarai felrázták a hazai csapatot, fel is jöttek négy pontra, ezekben a percekben a Sopron nem találta a pontszerzéshez vezető utat. Nem úgy az első félidő hajrájában, amikor a vendégek Kathleen MacLeod triplájával és több duplával is terhelték a szegedi gyűrűt, visszahozva, sőt, eggyel megtoldva az első félidei előnyt (31-41). Húsz perc után a szegedi Maslowski volt a legeredményesebb tizenkét pontjával. Nagyszerű hangulat uralkodott a csarnokban, a szegedi és soproni szurkolók egyaránt kitettek magukért.

A nagyszünet után magasabb fokozatba kapcsoltak a csapatok, keményebben, határozottabban álltak oda egy-egy szituációnál, így ha lehet, még izgalmasabb lett a találkozó. A nagy hajtásban egyre csak fáradt a hazai együttes, Fürészéknek már a különbség megtartása is nagy erőfeszítésbe került, és ez még csak a tisztes vereséghez lett volna elég - az utolsó tíz perc előtt csoda kellett a szegedi sikerhez (50-65).

Ha sokan nem is, a Szeviép játékosai hittek ebben, és másfél perc alatt hat pontot szerezve újra visszajöttek a meccsbe - Székely Norbert ki is kérte az idejét (56-65). Úgy tűnt, tanácsai használtak az MKB-nak, a látogatók is elkezdték dobálni a kosarakat, ám a Szeged sem állt le, így a hajrá egy számháborúhoz hasonlított. A fantasztikus csatában a legközelebb 72-67-nél álltak a hazaiak az egyenlítéshez, ám Hortiék nem engedték ki a kezükből az előnyt, így megnyerték a döntő negyedik meccsét.

Ezzel az idegenbeli sikerrel a bajnoki cím tehát Sopronba került, teljesen megérdemelten. Az MKB-Euroleasing az egész szezonban kiemelkedett a mezőnyből, de az ezüstérmet elnyerő, első bajnoki döntőjét játszó Szeviép-Szegednek is jogosan szólt a taps a döntőben nyújtott teljesítményéért.

Női kosárlabda NB I., döntő, 4. mérkőzés:
Szeviép-Szeged-MKB-Eurosleasing Sopron 71-76 (17-26, 14-15, 19-24, 21-11)
Szeged. Újszegedi Sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Földházi, Györffy, Kapitány.
Szeged: Fürész 7/3, Németh B. 13/3, Maslowski 23, Zserzserunova 21, Laczi 7/3. Csere: Szakács, Vincze, Russai. Edző: Donkó Orsolya.
Sopron: Macleod 14/9, Honti 15, Holt 10, Milovanovics 15/9, Horti 14. Csere: Horváth Zsu. 1, Eördögh 5, Krivacsevics 2. Edző: Székely Norbert.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 6-4, 5. p.: 10-13, 8. p.: 15-18, 13. p.: 17-28, 16. p.: 26-30, 23. p.: 37-47, 27. p.: 45-55, 32. p.: 56-65, 36. p.: 65-72, 39. p.: 69-74.
Kipontozódott: Horti (Sopron) a 39. percben

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc győztese: a Sopron 3-1-gyel.

Vélemények a mérkőzés után:

Székely Norbert, a Sopron edzője: - Az utolsó másodpercig izgalmas volt a találkozó, nagyszerűen felkészített ellenfelet győztünk le, és ezúttal mi is kiemelkedően játszottunk. Az elmúlt hetekben volt egy-két gyengébb meccsünk is, de most mindent kijavítottunk.

Donkó Orsolya, a Szeged edzője: - Mindent kiadtunk magunkból a mérkőzésen, és a legvégéig hittünk a sikerben. Az utolsó negyed előtt is úgy léptünk pályára, hogy megpróbáljuk visszahozni a 15 pontos hátrányt, sajnos, csak ennyire sikerült. Nem sok hiányzott, hogy ötödik meccsre kényszerítsük a Sopront.

Horti Dóra, a Sopron játékosa: - Kicsit hamar kezdtünk el ünnepeli, a hajrára visszajött a Szeged a meccsbe, de szerencsére észbe kaptunk és elértük a célunkat. Nagyszerű csapat a Sopron, amely nagyszerű játékosokból áll, örülök, hogy ma nekem is jól ment a játék.

Németh Bernadett, a Szeged irányítója: - Ilyen szoros találkozóra számítottunk, és szerettük volna kijavítani a gyengébb soproni teljesítményünket. A vereség ellenére sporttörténeti sikert ért el a Szeviép-Szeged. A meccs lefújásakor ejtettem pár könnycseppet, részben az örömöm, részben a bánatom miatt, de úgy gondolom, teljesítményünket a soproni közönség vastapsa ismeri el a leginkább.

Gyúrós István - Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége
 

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.