Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Petőfi Színház: Vissza a gyökerekhez

2017. március 9. 14:43
A Modern Városok program elemeként jó eséllyel újulhat meg a Veszprémi Petőfi Színház, a 2017-es költségvetés szerint pedig még ebben az évben elkészül a teátrum rekonstrukciójának részletes megvalósíthatósági tanulmánya. Utánajártunk, mik a jelenlegi elképzelések.

Nem csak az idei évre szánt költségvetés tárgyalja a színház felújítását: a kormany.hu oldalon közzétett határozat alapján a miniszterelnökség bruttó 50 millió forintos támogatási szerződést kötött az önkormányzattal a részletes megvalósítási tanulmány elkészítésére. A tanulmány várhatóan ez év közepéig elkészül.

Az első tényleges munkálatok természetesen még arrébb vannak, a jelenlegi pénzügyi ütemterv szerint pedig előreláthatólag 2020-ig valósulhat meg a teljes fejlesztés, a beavatkozás ugyanis több elemet is tartalmaz. A színház felújítása mellett elengedhetetlen a Színházkert rekonstrukciója, a zöldfelületek rehabilitálása és a megfelelő parkolási feltételek biztosítása is. Így együtt, az összehangolt és megfelelő színvonalú fejlesztések eredményeként kapcsolódhatna össze szervesen a város kulturális negyedét képező térség a történelmi központtal – áll a fenntartó fejlesztési javaslatában.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az épület

A beavatkozás legfontosabb része természetesen az intézmény épületének teljes körű rekonstrukciója. A Medgyaszay István által tervezett, 1908-ban elkészült Veszprémi Petőfi Színház épülete Veszprém városának legjelentősebb műemlékei közé tartozik, amely országos viszonylatban is kiemelkedő értékű és jelentőségű. A teátrumhoz komolyabban utoljára a 80-as években nyúltak hozzá, ekkor nyerte el jelenlegi formáját is. Eredetileg ugyanis az épület főhomlokzata (Nagy Sándor festőművész a Csodaszarvas legendája című sgrafittójával) a parkra nézett és itt helyezkedett el a főbejárat is. A teátrumhoz szorosan kapcsolódott a szomszédos Korona Szálló, a színház és a kaszinó épületei pedig egybenyitható együttest képeztek. A 80-as években viszont a színház déli főhomlokzatához – részben eltakarva azt – új épületszárnyat ragasztottak, amely ma a teátrum kiegészítő funkcióit fogadja be.

A tervek szerint az eredeti állapotot állítanák vissza a rekonstrukció során: a színházépület déli homlokzatának kiszabadítása érdekében az utólagosan létesített, kiszolgáló funkciójú épületszárnyat elbontanák, így kialakítva egy sokkal harmonikusabb összképet.

Emellett szükség lenne az időközben elavult műszaki megoldások aktualizálására és a tetők felújítására, épületgépészet, színházgépészet megújítására is.

Ezt az állapotot állítanák visszaEzt az állapotot állítanák vissza

Megújulna az egykori zeneiskola is

A régi főbejárat visszaállítása azt is jelenti, hogy a teátrumnak új helyre lenne szüksége, ahol elláthatja az elbontandó déli szárnyban működő feladatokat. Ami a kiegészítő funkciókat illeti, azt részben a főépület kiegészítéseként létesítendő épületszárnyban oldanák meg, amelyet az Óvári utca felől lehetne megközelíteni: itt szállítanák be a külső műhelyekben készült díszleteket és végeznék a színpadtechnika működtetéséhez szükséges feladatokat.

Emellett a régi Zeneiskola is nagy hangsúlyt kapna, ahol az adminisztrációs és kiegészítő feladatok ügyintézését oldhatná meg a színház.

A színházkert és a közlekedés

Nemcsak a teátrum épületére fér rá a felújítás, de a színházat övező Színházkertre is. Tájépítészetileg a kert koncepciótlan, nem mutat egységes képet, ráadásul a különleges engedéllyel itt parkoló járművek tovább rontják az összképet. A Kulturális Negyed kialakításához szükség lenne a környezet átalakítására, valamint a parkolás problematikusságának megoldására is, ami egyben előfeltétele is a Színházkert fejlesztésének.

Ennek érdekében a Szeglethy utca 121 és 122-es helyrajzi számú telkeken mintegy 200 fő befogadására alkalmas parkolót kellene kialakítani, amely elsősorban a teátrum parkolási igényeit tudná kiszolgálni. A tanulmány szerint továbbá parkolásra alkalmas terület lehet az egyetem telkének északi sarka, valamint a Komakút tér 5727 hrsz.-ú ingatlana.

Út a megvalósulásig

Mindezek alapján jól látszik, hogy egy hosszabban elnyúló és komoly anyagi vonzattal járó folyamatról van szó.

A pontos összeg persze még alakulhat, jelenleg az előkészítés zajlik: rendezni kell a tulajdonviszonyokat, pontos tervezési programot és tanulmánytervet kell meghatározni, valamint a későbbiekben beszerezni a hatósági engedélyeket. Csak ezt követően indulhat el a kivitelezés, várhatóan 2018 elején, a forrásfelhasználást tekintve pedig legkorábban 2020-ban adhatják át a megújult színházat.

Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.