Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C

A szakma jobbítása a cél

2017. március 16. 16:09
Csütörtökön rendezték meg a vendéglátós tanulóknak szóló Schnitta Sámuel Emlékverseny döntőjét Veszprémben. A verseny egyik célja, hogy magasabb szintre emelje az vendéglátóipari szakmákat.

IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny döntőjét a Veszprémi Szakképzési Centrum „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola rendezte csütörtökön Veszprémben. A döntőt korábban regionális versenyek előzték meg, melynek során a győztes régiók csapatai jutottak döntőbe. A döntőn nem csak magyarországi, hanem egy-egy felvidéki, székelyföldi és vajdasági csapat is képviselte magát.

Veszprém megyében hiába meghatározó az idegenforgalom, van teli szállodával a környék, nincs elegendő munkaerő. Sok szálláshely tulajdonos jelezte már, hogy ki sem tud nyitni ebben a szezonban- mondta a verseny előtt dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

dr. Somogyi Istvánné: a VKIK mindent megtesz, hogy többen válasszák a vendéglátós szakmákatdr. Somogyi Istvánné: a VKIK mindent megtesz, hogy többen válasszák a vendéglátós szakmákat

A főtitkár beszédében hozzátette: a kamara folyamatosan azon dolgozik, hogy minél többen válasszák ezt a szakmát, a számok mégis azt mutatják, hogy sokan mennek külföldre, vagy a munkaerőpiac más területein helyezkednek el. A kamara jelenlegi 2400 tanulószerződéséből 1000 a vendéglátó szakmacsoportban realizálódik. A 2015/16-os szezonban pedig 430-an szereztek mester oklevelet.

Porga Gyula köszöntőjében úgy fogalmazott, az ilyen megmérettetések, mint amilyen a Schnitta Sámuel emlékverseny, tökéletesen alkalmas arra, hogy visszaadja a vendéglátós szakma erejét és presztizsét. „Akik ma bejutottak a döntőbe, komolyan gondolják a szakma művelését.” Szükség van rájuk, a diákok vállán nyugszik az a felelősség, amely alapján az egész szakmát meg fogják ítélni a jövőben - mondta a polgármester.

porga gyula szerint az ilyen versenyek visszaadhatják a szakma presztizsétporga gyula szerint az ilyen versenyek visszaadhatják a szakma presztizsét

Török István János, a Schnitta Sámuel Egyesület elnöke beszédében elmondta, a versenyt nyolc évvel ezelőtt a „szakma jobbításának érdekében” hozták létre, önerőből. Ennek érdekében egy szakkönyvet is megalkottak, valamint előkészítés alatt áll a leendő pincérek munkáját segítő kisfilm is. Nagy szükség van a támogatásra, a jövőben talán a minisztériumtól is kapnak némi hozzájárulást- mondta.

Schnitta Sámuel (1893–1968)
Nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1965–67-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. tegnap 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.