2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Európa Kulturális Fővárosa 2023: együttműködési megállapodást írt alá Veszprém és a Balatoni Szövetség

2017. március 22. 16:47
VMJV Polgármesteri Hivatala
EKF
A szövetség és a város közösen rögzítették Hévízen azon szándékukat, hogy fogalmazzanak meg olyan kulturális alapú térségfejlesztési elképzeléseket, amelyek erősítik és elősegítik a cím elnyerésének esélyét.

A megállapodást Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke látták el kézjegyükkel a Szövetség 2017. március 22-ei közgyűlésén, Hévízen.

"A mai napon aláírt együttműködési megállapodást Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Balatoni Szövetség elnökségével közösen dolgozta ki és terjesztette a Szövetség közgyűlése elé, amely egyhangúan támogatta annak hitelesítését.

A megyeszékhely által „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére benyújtani kívánt pályázata a közigazgatási határokon átnyúlva, a Balaton-térséggel közösen tervez megfogalmazni kulturális, társadalmi és gazdasági célú fejlesztési terveket. Ezáltal a térség egy turisztikai desztinációként jelenne meg a pályázatban. A BalatoniSzövetség közgyűlésén elhangzottak szerint, a felek egyetértenek abban, hogy ez arégiós szemlélet számos olyan új lehetőséget kínál minden fél számára, amelyek ez idáig kihasználatlanok voltak. Ebben a rendhagyó együttműködésben a Balaton-térség és Veszprém egymást erősíti, ahol minden szereplő nyertesként jelenik meg.

A közgyűlésen Porga Gyula elmondta, a megyeszékhely és a Balaton-térség érdekei és céljai mindig is ugyanazok voltak. Jelen megállapodás és az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázat lehetőséget nyújt ahhoz, hogy ezen célok eléréséért közösen, együttműködésben dolgozzanak. A polgármester hozzátette, hogy a következő időszak feladatai közé tartozik az együttműködési megállapodás konkrét fejlesztési tervekkel való megtöltése, ennek érdekében pedig további párbeszédet kezdeményez a környék településeivel" - áll a Veszprémi Polgármesteri Kabinetiroda szerdán kiadott közleményében.

EKF
vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Hétfőn hivatalosan is megkezdődött A Tánc XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválja.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
A szakemberek és a tó körül élők, azért felelősséget vállalók körében évek óta folynak beszélgetések a Balaton törékeny ökoszisztémájáról, amelyet ideje lenne figyelembe venni, amikor számolatlanul épülnek a nyaralók a parton, irtják a nádast vagy mesterségesen igyekeznek megnövelni a vízszintet. Az ökológiai kihívásokról szóló párbeszédhez most a VEB2023 EKF is csatlakozott a BALATORIUM nevű összművészeti és edukációs eseménysorozattal.
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.