Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C

Versenyt nyertek a Jendrassik tanulói

2017. március 26. 10:32
Gasztronómiai versenyen vett részt a Jendrassik-Venesz iskola csapata kedden Tatabányán.

A Tatabányai Szc Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az idén ünnepeli fennállásának 40. évfordulóját. Az ünnepség sorozat keretében a március harmadik hetében a vendéglátós szakmát gyakorló diákoknak rendeztek versenyt, amelyre 6 szakács és 6 pincér csapat jelentkezett.

A veszprémi csapatokat Fellenbech Éva (3/11.Sz) és Blénessy Viktor (3/11.Sz) szakácstanulók alkották, felkészítőjük Andó Pál mesterszakács-szakoktató, valamint Nagy Dávid (3/11.Sz) és Tenk Szabolcs (3/11.Sz) pincértanulók, felkészítő tanáruk Papp Tamás pincér szakoktató.

A szakácsok háromfogásos menüsort készítettek a régió jellegzetes alapanyagaiból, a menüsorhoz illő tányérdesszerttel.
A tavaszváró menü a következő volt: házi füstölt jércemell petrezselymes bulgursalátával, roppanós csírával; sertésszűz medvehagymával töltve, bacon köntösben, édesburgonya krémmel, erdei gomba raguval, bébispenót dió olajjal és pirított fenyőmaggal; vargabéles tárkonyos eper öntettel.

Az iskola szakácstanulói kiválóan végezték a dolgukat, hiszen 2 különdíjjal jutalmazták őket: a legjobb bevezető fogásnak, valamint a legjobb zárófogásnak járó oklevelet is elhozhatták, valamint a szakácsverseny győztesének kihirdetésekor is a Jendrassik-Venesz tanulóit hívták színpadra. A szakács zsűri kiemelte a csapat összehangolt munkáját, biztos eszközkezelését, szervezett munkáját.

A pincérverseny szalvétahajtogatással kezdődött, majd ezt követte egy vörös bor szakszerű dekantálása, végezetül pedig egy pezsgő frappírozása. Ezt követte a gyakorlati feladat: díszterítés a menükártyán szereplő ételsorhoz. A felszolgálók tükörszervízben hajtották végre a felszolgálás folyamatait, majd a hideg előétel után fehérbor felszolgálása következett. A főétel tálalása angol felszolgálási módban a vendég asztalánál történt, a szakácsok által megsütött húst pedig a vendégek előtt szeletelte fel a pincér. A befejező fogás tálalása is igen látványosra sikeredett, hiszen nem megszokott dolog, hogy a desszertet flambírozzák.

Az összeszokott tiszta és igényes munka meghozta a gyümölcsét, az iskola tanulóit a legjobb élőmunka különdíjával jutalmazták, és az iskolák közötti pincérversenyt is a Jendrassik nyerte, akik összesítésben is első helyen végeztek, az iskola a tatabányai versenyről végül 3 arany kupával, és 3 különdíjjal térhetett haza.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.