Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Florida a Balaton partján

2008. április 29. 14:46 // Forrás: www.ingatlanmagazin.com
Lehet, hogy kicsit bizarr a képzettársítás, azonban ingatlanközvetítőkkel beszélgetve tényleg az jutott eszembe, Tapolca és Sümeg környéke olyan hellyé válhat Magyarországon, mint amilyen például Florida Amerikában.
Egy amerikai Tapolcán

A filmeken és az amerikai magazinok képriportjaiban látni, a nyugdíjasok külön településrészeket hoznak létre az óceánhoz közel, ahol vidáman töltik életük hátralevő évtizedeit, a természethez közel, napsütésben, különféle sportoknak hódolva, beleértve a 70 éves hölgyek mazsorettcsoportját és a hasonlóan szépkorú urak biliárdbajnokságát is. Az amerikai nyugdíjasok eladják régi lakásukat és Floridába költöznek, ahol ingyen van a napfény és a homokos tengerpart - a földi paradicsom.

Namármost, a tapolcai medence persze nem Florida, a magyar nyugdíjas nem igen ugrálhat a havi 40-100 ezer forintjából, de aki bejárta már valaha Tapolca és Sümeg környékét, tudja miről beszélek. Érdekes idős emberek élnek errefelé, nem csak tudósok, művészek, de orvosok, biokertészek is és sokan mások. A Káli-medence, a Tanúhegyek, a gyógynövényektől illatozó rétek, a borászat, lovas ösvények, erdők a leghétköznapibb emberből is kihozzák a költőt...



Olcsó az ingatlan

Mind olyan helyek, ahol el tudnánk képzelné az életet. Ráadásul olcsó az ingatlan a kb. 120 kilométerre lévő Budapesthez vagy a 100 kilométerre levő nyugati országrészhez (Győr, Sopron) képest. S a mindössze 10 kilométerre lévő Balaton-partnál is jelentősen olcsóbb, mégpedig azért, mert nincs munka, pontosabban kevés a munkalehetőség. Elsősorban az önkormányzat és a négycsillagos wellness-szálló, a Hotel Pelion ad munkát, illetve turistaszezonban a közeli Balaton-part és persze a kereskedelem, valamint a kisebb-nagyobb vállalkozások.

Konkrét példa a mediterrán jellegű Veszprém megyei kisváros, Tapolca és környékének olcsóságára: Lesenceistvándon 16 millió forintért kínálnak újszerű állapotban 120 négyzetméter alapterületű családi házat, pincével, présházzal, kerttel, horgásztó közelében. Szigligeten hasonlóért minimum 35 millió forintot kérnek.

Évgyűrűk

Benda Ferencné badacsonyi ingatlanközvetítő tapasztalata szerint valóban sokan próbálnak nyugdíjas korban gyökeret ereszteni egykori nyaralásaik, kirándulásaik színhelyén, de nincsenek annyian, hogy komolyan befolyásolnák a keresletet.

Böröcz Zsolt, a tapolcai Zéta ingatlanközvetítő iroda vezetője is megerősítette, nem csak Magyarországról, de Amerikából, vagy Svédországból, Szlovákiából stb. hazaköltöző, illetve az anyaországba visszatelepülő magyarok is keresnek ingatlanokat errefelé. Akinél számít az ár, az Tapolcánál is tovább megy Sümeg felé, ahol akár 30 százalékkal is olcsóbbak az ingatlanok. Példának hozott fel egy uzsai ikerházat, amit 4 millió forintért kínálnak eladásra, 55 négyzetméter alapterületű, lakható állapotban van és 950 négyzetméter telek is tartozik hozzá. Ezért a házért Tapolcán 6-7 millió forintot kapnának.



Y és X kromoszómák

Tapolcán egyébként a jellegzetes Y-házakban 6-8 millió forintért cserélnek gazdát a régi lakások. Családi házból széles a kínálat a 1,5 milliós komfort nélküli hajléktól a 60 milliós villáig. Aki házat keres, jellemzően 10-20 millió forintot lenne hajlandó fizetni érte. Holott mindenki tudja, mai árakon 20 millió forintból már nem lehet családi házat kihozni.

Tapolcán sokáig nem mértek ki eladó telkeket, annál az egyszerű oknál fogva, hogy kárpótlásban szétosztották a várost körbeölelő földeket, tehát nem volt hova terjeszkedni. A földtulajdonosok egy része tíz évvel ezelőtt az úgynevezett Barackosban közműtársulást hozott létre, belterületbe vonattak földeket, amiket felparcelláztak, közművesítettek. 150 építési telket alakítottak így ki, s mint Kövesdi Jánostól, a közműtársulás elnökétől megtudtam, ezeket a körülbelül 1200 négyzetméteres területeket 5 millió forint körüli áron kínálják a tulajdonosok.

Telek

A Tapolcától 10-20 km-re fekvő (attól függ, merre megyünk, rézsút, vagy a főúton) kisvárosban Sümegen ennél is olcsóbban, önköltségi áron juthatnak építési telekhez a gyermekes családok. Mint dr. Rédei Zsolt polgármester elmondta, az önkormányzat azért kezdett bele közművesített telkek kialakításába a városka déli oldalán, hogy itt marasztalja a fiatalokat, illetve távolabbi vidékekről is idetelepedésre ösztönözzön másokat. A 84-es út melletti telkek közművesítése idén év végére fejeződik be, s mindössze körülbelül bruttó 2 millió forintot kérnek egy-egy placcért. Az akciót jövőre folytatják, úgy tervezik, 2009 végén újabb 73 telket tudnak áruba bocsátani. Ezek is 800 négyzetméteresek lesznek.



A fürdőmester és az obsitos

Az ipari telek is igen olcsó Sümegen. Az önkormányzat most vásárolt 11,5 ha területet a már meglévő ipari zóna mellett, ami lassan, de biztosan megtelik kisebb-nagyobb vállalkozásokkal. A régi ipari területen mára egy komolyabb betelepülőnek maradt 2 ha terület. Helybelieknek 250 Ft/négyzetméter áron adják az ipari terület négyzetméterét Sümegen, mindenki másnak 400 Ft a négyzetméterár.

Ipari témában Tapolcán jelenleg a megüresedett katonai kiképzőközpont illetve laktanya területe a sláger, ahová a legújabb hírek szerint termálfürdőt és ehhez kapcsolódó létesítményeket képzelt el az önkormányzat, amelynek nem olyan régen tulajdonába került a terület. Értékesítésével is az önkormányzat foglalkozik.
Ebből is látszik, az egykori bányászváros a turizmusban keresi a jövőjét, az itt élők megélhetését.
Füssy Angéla
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.