2020. február 21. // Eleonóra névnap

Napirend előtt a márciusi Közgyűlésen

2017. március 30. 8:04
Az egyetemről, a lengyel-magyar barátság napjáról és a belváros rehabilitációjának folytatásáról is szó volt napirend előtt a képviselőtestület csütörtöki ülésén.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a belvárosi épületek megújításának lehetőségére kérdezett rá, konkrétan a Zöldházat, a Hotelt, a Szakszervezetek Házát és a húszemeletest nevezte meg.

A polgármester válaszában kijelentette: folytatódik a belváros megújítása: a színház, a Színházkert, a könyvtár és a múzeum megújítása szerves részét képezi a belváros rehabilitációjának. A Jobbik képviselője által említett épületek magántulajdonban vannak, ahogy például az egykori bútorgyár területe is, amivel jó lenne kezdeni valamit, ez a terület mint fejlesztési cél kiemelten szerepel az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkban.

*

Gerstmár Ferenc (LMP) a vasútállomás környékének megújításának lehetőségeit, valamint a vasúti közlekedés népszerűsítését illetően érdeklődött.

Porga Gyula polgármester elmondta: az intermodális csomópont pályázatában szűk keret állt rendelkezésre, amiből Veszprém nem nyert el támogatást. Ennek ellenére folyamatosan zajlanak az egyeztetések a MÁV-val illetve a volánnal, a város készülő mobilitási tervében szerepel majd a közlekedésfejlesztés ütemezése. Ha nem is egyetlen ütemben, de hosszabb idő alatt, fokozatosan megvalósítanák a korábban megfogalmazott jövőképet.

*

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) a hadgyakorlatokkal kapcsolatban kérdezett: milyen intézkedéseket kíván előzetesen hozni a polgármester annak érdekében, hogy a veszprémiek nyugalma kellően biztosított legyen? A Jutaspusztán élők mikor kapnak némi kárpótlást azért, hogy az útjaik egy része szinte már használhatatlanná vált?

A polgármester írásban ígért választ.

*

Gerstmár Ferenc a Pannon Egyetem Georgikon karának esetleges elcsatolása kapcsán szóltalt fel. Hangsúlyozta: nem fogadható el semmiféle olyan intézkedés, amely a vidéki felsőoktatási intézményeket gyengíti, amely a Pannon Egyetem működését és létét veszélyezteti. Azt kérte a polgármestertől, hogy kérjen garanciát a kormánytól arra, hogy az egyetem megőrizheti egységét. Ugyanezt kérte Katanics Sándor is, aki szerint közlemények helyett cselekvésre van szükség az ügyben. Az ülésen felszólalt Kész Zoltán országgyűlési képviselő is, aki szerint egységet kell mutatni a város érdekét szolgáló ügyben, és arra biztatta a jelenlévő képviselőket, hogy aláírásukkal segítsék a szakminiszternek küldendő levelét.

Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) válaszul a parlamenti képviselőnek kijelentette: nem sikerült Kész politikai színjátéka. Ovádi egyeztetett a kancellárral és a miniszterrel, míg Kész nem. Hangsúlyozta: a Pannon Egyetem egysége nincs veszélyben. Ezt megerősítette a polgármester is, aki megjegyezte, hogy már a téma felmerülésekor egyeztetett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel, az egyetem egységét semmi nem fenyegeti. Arra kérte a parlamenti képviselőt, hogy a politikai csatározásból hagyja ki az egyetemet.

*

Halmay György (Fidesz-KDNP) a lengyel-magyar barátság napjáról emlékezett meg. Veszprém lengyel kapcsolatait megidézve elmondta: a veszprémi iskolák rendszeres kapcsolatokat ápolnak lengyel, elsősorban tarnówi partneriskolákkal, de léteznek krakkói és sziléziai kapcsolatok is. Február végén három tarnówi iskola igazgatója járt városunkban, hogy a 2017-es programokról egyeztessenek a Jendrassik-Venesz, a Dózsa és a Szilágyi iskolákkal. Külön meg kell említeni azt az ERASMUS+ programot, amelynek során a partneriskolák tanulói Tarnów szabadságának és függetlenségének 100 éves évfordulóját, illetve a két nemzet XX. századi szabadságtörekvéseit dolgozzák fel. Hozzátette: nagy becsben kell tartanunk ezt az ezer éves kapcsolatot, mert a történelem sokszor bebizonyította, hogy a lengyel az egyetlen nép, akikre mindig, minden körülmények között számíthattunk, és remélem, ők is számíthatnak ránk, magyarokra.

*

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a Brusznyai emlékét őrző rendezvényekről beszélt napirend előtti felszólalásában, különösen kitérve a héten megrendezett konferenciára, amelyről itt olvashatnak részletesebben.

*

Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) az április 22-én immáron 4. alkalommal megrendezendő Egészség Útja rendezvényről beszélt. Az Egészséges Veszprémiekért Egyesület elnöke, Leitold László, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház és Veszprém Város Önkormányzata összefogásával egy teljes napot szenteljnek az egészséges életmódnak és ehhez kapcsolódó, megfelelő életvitel elsajátításával. Sportversenyeket, előadásokat terveznek, illetve a Petőfi Színházban jótékonysági koncertet szerveznek Zséda fellépésével, a koncert bevételével minden évben a megyei kormány egy-egy osztályát támogatják.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
A veszprémi stadion területén található sportcsarnok belső felújítására nyújt be pályázatot az önkormányzat- erről döntöttek többek között a január 30-i közgyűlésen.
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Az Agóra Veszprém rangos állami elismerése és a 82-es út bővítése is téma volt 2020 első veszprémi közgyűlésén.
Évet zártak a képviselők
Évet zártak a képviselők
A várlift, a V-Busz és az Európa Kulturális Fővárosa programért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is témája volt az év utolsó Közgyűlésének.
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Kulturális és kreatívipari pályázatokkal szélesítené kapcsolatait az önkormányzat- mondta napirend előtt Brányi Mária alpolgármester csütörtök délelőtt a Városházán.
Napirend előtt: új egyeztető fórumok és kiemelkedő teljesítményű iskolák Veszprémben
Napirend előtt: új egyeztető fórumok és kiemelkedő teljesítményű iskolák Veszprémben
Újonnan alakult egyeztető fórumok és négy országosan is elismert veszprémi iskola is téma volt a novemberi közgyűlésen.
2020. február 21. // Eleonóra névnap