Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Marokkói kapcsolatot épít a Pannon Egyetem / Diákok és előadók cseréjére is lehetőség nyílik

2009. április 29. 20:57
A marokkói V. Mohamed Egyetem és a Pannon Egyetem még csak most kezdi kapcsolatait építeni, de a kilátások biztatóak.

Szűk egyhetes magyarországi tartózkodásából két és fél napot szánt Veszprémre, illetve a pannon Egyetemre a rabati (Marokkó) V. Mohamed Egyetem delegációja, akiket elkísért a királyság budapesti nagykövete is. A vehir.hu a francia tanszéken, Mihalovics Árpád rektor-helyettes irodájában találkozott Hafid Boutaleb Joutei rektorral és helyettesével, Bounahmidi Tijani professzorral.


Érdeklődésünkre a rektor elmondta, hogy a rabati egyetemet 1957-ben (egy évvel Marokkó függetlenné válása után) alapították (jogelődje 1919-20-ban indult), s ezt tekintik a legrégebbi modern értelemben vett marokkói egyetemnek. Igazi „elit” egyetem, hiszen a jelenlegi uralkodó, de elődje is ott szerzett diplomát, de a királyi család több tagja is, sőt: az egymással ellentétes nézeteket valló politikusok közül is sokan.
Bölcsész, jogi, mérnöki, informatikai és társadalomtudományi kara van az V. Mohamed Egyetemnek. Hallgatóinak száma 25 ezer, s nem kevesebb, mint 13 nyelvet kínálnak a diákságnak (magyart nem). Közülük ötezren doktori képzésben részesülnek. A volt szocialista országok közül román, bulgár és lengyel kapcsolatokat ápolnak, de szerte a világban 46 ország egyetemeivel van szerződésük (ebből csak Európa 180 egyetemével). Az Európa minden országában elfogadott Erasmus Mundus és Tempus programok a rabati egyetemen is elfogadást, teret nyertek.
Sok szellemi energiát fektetnek az innovációs programokba. Ezt tekintik stratégiai ágazatuknak. Jövedékét 7 millió dollárra becsüli, amely pár éven belül már visszaforgatható lesz. A magyar-marokkói egyetemi kapcsolatokban az innováció mellett a mérnöki karok közti együttműködés, a mediterrán tanulmányok közti kapcsolatok, az alap, mester és doktori képzés és az oktatás minőségének ellenőrzése, biztosítása kaphat szerepet.


A vendégek a Pannon Egyetem négy karát felkeresték, s érdeklődéssel tanulmányozták az ott folyó kutató-oktató munkát. A műszaki-informatikai karon például felajánlották a marokkóiak egy konzorciumi formában történő kutatási együttműködés lehetőségét. Fokozottan érdeklődtek a vendéglátás-turizmus iránt is.
Mihalovics Árpád a kezdetekről szólva elmondta, hogy egy tavalyi marokkói látogatáson merült fel a gondolata a kapcsolatépítésnek, melyet a mostani delegáció próbál egyengetni. Az együttműködési megállapodás a közeljövőben várható.
A vendégek szerint Veszprém elbűvölő város. Saját bevallásuk szerint alig tudnak betelni vele, mert emberi dimenziójú, ahol kedvesek és nyitottak az emberek. Külön kiemelték Mihalovics Árpád személyes segítőkészségét, az egyetem pozitív hozzáállását.
 

Zatkalik András
további cikkek
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. ma 13:49 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. ma 11:28 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. tegnap 23:09 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. tegnap 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.