2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Marokkói kapcsolatot épít a Pannon Egyetem / Diákok és előadók cseréjére is lehetőség nyílik

2009. április 29. 20:57
A marokkói V. Mohamed Egyetem és a Pannon Egyetem még csak most kezdi kapcsolatait építeni, de a kilátások biztatóak.

Szűk egyhetes magyarországi tartózkodásából két és fél napot szánt Veszprémre, illetve a pannon Egyetemre a rabati (Marokkó) V. Mohamed Egyetem delegációja, akiket elkísért a királyság budapesti nagykövete is. A vehir.hu a francia tanszéken, Mihalovics Árpád rektor-helyettes irodájában találkozott Hafid Boutaleb Joutei rektorral és helyettesével, Bounahmidi Tijani professzorral.


Érdeklődésünkre a rektor elmondta, hogy a rabati egyetemet 1957-ben (egy évvel Marokkó függetlenné válása után) alapították (jogelődje 1919-20-ban indult), s ezt tekintik a legrégebbi modern értelemben vett marokkói egyetemnek. Igazi „elit” egyetem, hiszen a jelenlegi uralkodó, de elődje is ott szerzett diplomát, de a királyi család több tagja is, sőt: az egymással ellentétes nézeteket valló politikusok közül is sokan.
Bölcsész, jogi, mérnöki, informatikai és társadalomtudományi kara van az V. Mohamed Egyetemnek. Hallgatóinak száma 25 ezer, s nem kevesebb, mint 13 nyelvet kínálnak a diákságnak (magyart nem). Közülük ötezren doktori képzésben részesülnek. A volt szocialista országok közül román, bulgár és lengyel kapcsolatokat ápolnak, de szerte a világban 46 ország egyetemeivel van szerződésük (ebből csak Európa 180 egyetemével). Az Európa minden országában elfogadott Erasmus Mundus és Tempus programok a rabati egyetemen is elfogadást, teret nyertek.
Sok szellemi energiát fektetnek az innovációs programokba. Ezt tekintik stratégiai ágazatuknak. Jövedékét 7 millió dollárra becsüli, amely pár éven belül már visszaforgatható lesz. A magyar-marokkói egyetemi kapcsolatokban az innováció mellett a mérnöki karok közti együttműködés, a mediterrán tanulmányok közti kapcsolatok, az alap, mester és doktori képzés és az oktatás minőségének ellenőrzése, biztosítása kaphat szerepet.


A vendégek a Pannon Egyetem négy karát felkeresték, s érdeklődéssel tanulmányozták az ott folyó kutató-oktató munkát. A műszaki-informatikai karon például felajánlották a marokkóiak egy konzorciumi formában történő kutatási együttműködés lehetőségét. Fokozottan érdeklődtek a vendéglátás-turizmus iránt is.
Mihalovics Árpád a kezdetekről szólva elmondta, hogy egy tavalyi marokkói látogatáson merült fel a gondolata a kapcsolatépítésnek, melyet a mostani delegáció próbál egyengetni. Az együttműködési megállapodás a közeljövőben várható.
A vendégek szerint Veszprém elbűvölő város. Saját bevallásuk szerint alig tudnak betelni vele, mert emberi dimenziójú, ahol kedvesek és nyitottak az emberek. Külön kiemelték Mihalovics Árpád személyes segítőkészségét, az egyetem pozitív hozzáállását.
 

Zatkalik András

További cikkek

Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
A VEDAC és a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület támogatásával létrejött fejlesztés célja az atlétika népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés.
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Megnövekedett hanghatással járó gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlóterén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.