2018. április 24., kedd
György névnap

A megelőzés mindig könnyebb

Negyedik alkalommal rendezték meg Az egészség útja rendezvénysorozatot szombaton. A jótékonysági akció keretében ezúttal a kórház fül-orr-gégészeti osztályának támogatására gyűjtöttek.

– Két dologért követ el mindent az életben az ember: azért, hogy a pénzt kergetve „elveszítse” az egészségét, és azért, hogy aztán visszaszerezze – kezdte köszöntő beszédét Némedi Lajos alpolgármester. Előbbit pedig jó lenne elfelejteni, és inkább azon kellene dolgozni, hogy mindent megtegyünk az egészségünk megtartásáért – hangsúlyozta az alpolgármester.

Ezt szolgálta az egész napos rendezvénysorozat is, amely során fontos információkkal gazdagodhatott a lakosság, a szülők pedig korán elkezdhették általa a gyerekek egészségtudatos nevelését. Nem mellesleg egy ilyen rendezvény hatalmas közösségformáló erővel is bír, hiszen ahogy minden évben, a programok bevételeiből most is a kórház egyik osztályának műszerbeszerzését segíthették a jótékonykodók, akik így azt is érezhették, hogy maguk is hozzátettek a szakmához.

Dr. Dávid Gyula, a kórház igazgatója szerint nagy megtiszteltetés, hogy ismét a rendezvény kedvezményezettei lehetnek, ami azt is jelzi, hogy értéket képviselnek. Mindamellett a segítség mindig jól jön, hiszen a kettősség az egészségügyben is megfigyelhető, ahogy arra Leitold László, a rendezvény főszervezője is rámutatott: bár a kórház az elmúlt években igen jelentős állami támogatásban részesült, aminek köszönhetően több fejlesztést is végre tudtak hajtani, a mindennapokban több olyan apró-cseprő eszközre lenne szükség még, amelyre a költségvetés nem mindig futja.

Az idei évben ezért a fül-orr-gégészeti osztályt lehetett támogatni, s azzal kapcsolatban hangzottak el előadások is többek között a gyerekkori betegségekről és a sokakat érintő horkolásról is. A hagyományos elemek – a sportprogramok, az újraélesztési bemutató, az ingyenes szemészeti vizsgálat és a Bakonygaszt Zrt. ételkóstolói – mellett újdonságként a Kabóca Bábszínház A rút kiskacsa című előadását tekinthették meg a nézők, melyen keresztül apró utalásokkal a fiatalok felé is jelezték az egészség megőrzésének fontosságát.

A Kabóca Bábszínház előadása mellett este Zséda jótékonysági koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők a Petőfi Színházban. A két eseményből és a támogatói felajánlásokból befolyt közel másfél millió forintból a fül-orr-gégészeti osztály egy ún. laringó fibroszkópot, azaz a garat és gége vizsgálatát kellemesebbé tevő készüléket vásárolhat.