Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C

Energiaital-függők a magyar fiatalok

2024. április 10. 12:00 // Forrás: green.hu
Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál.

A fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, a 10-14 éves korosztályból pedig minden ötödik gyerek ilyen termékkel indítja a napját, derül ki egy kutatásból, amit a green.hu is szemlézett azzal kapcsolatban, hogy két KDNP-s politikus, Hollik István és Nacsa Lőrinc közösen nyújtották be a törvényjavaslatot, ami megtiltaná a kiskorúaknak, hogy energiaitalt vásároljanak.

Hiába az energiaitalgyártó cégek marketingtevékenysége, a most érintett korosztály tagjai közt így is vannak szép számmal, akik üdvözlik a javaslatot. Például az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) veszprémi szervezetének tagjai is, akik múlt pénteken tartottak erről sajtótájékoztatót.

Kapcsolódó cikk
Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak
Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről.

De visszatérve az energiaitalok fogyasztására és a statisztikákra, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

A cikk hozza, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyei vannak. Ezek az italok többek között rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak, emelték ki.

A témában megszólalt a másik oldal is, azaz a Magyar Energiaital Szövetség, akik elismerték, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt, azonban a Szövetség főtitkára szerint ez alapján más italt, akár a kólát is tiltani kellene.

Egyébként a magyarok – nem csak a fiatalok – évente 64 millió liter energiaitalt isznak meg, egyes becslések szerint pedig a gyártók literenként ezer forint hasznot realizálnak az eladások után.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, az legkorábban idén nyártól léphet hatályba.

Nyitókép: Unsplash (illusztráció)

vehir.hu
további cikkek
Rendezné a viszonyokat a Mester utcában Hartmann Ferenc Rendezné a viszonyokat a Mester utcában Hartmann Ferenc A Mester utca állapotára hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján Hartmann Ferenc, a Híd a Városért polgármester-, illetve Csóri Péter, a szervezet önkormányzati képviselő-jelöltje. tegnap 13:55 Idén egymillió forinttal támogatta a Módszertani Bölcsődét Bázsa Botond Idén egymillió forinttal támogatta a Módszertani Bölcsődét Bázsa Botond A körzet önkormányzati képviselője a képviselői keretből biztosított forrásokat az intézménynek.  tegnap 12:39 Meghosszabbították a jelentkezési időt a kedvezményes árú önkormányzati nyári táborokra Meghosszabbították a jelentkezési időt a kedvezményes árú önkormányzati nyári táborokra Meghosszabbította a jelentkezési határidőt, a költségeket viszont továbbra is bőven a piaci árak alatt tartja az önkormányzat az idei nyári táboroknál. A veszprémi lakhelyű és veszprémi iskolába járó diákok június 5-ig jelentkezhetnek a szünidei táborokra, amelyekről Hegedűs Barbara alpolgármester árult el további részleteket sajtótájékoztatóján. tegnap 12:39 Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. 2024. május 27. 10:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.