Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C

A harctéri életmentést gyakorolták

2024. május 8. 14:45 // Forrás: MTI / honvedelem.hu
A NATO tagállamok és partnerországaik közül harminchárom nemzet mintegy 1600 fővel vett részt a gördülékeny többnemzeti katona-egészségügyi feladatvégrehajtás, illetve az egészségügyi területen való interoperabilitás érdekében rendezett Vigorous Warrior gyakorlaton Bakonykútiban.

A honvedelem.hu összefoglalta a Bakonyban zajló hadgyakorlat fókuszait. "Helyszíni sebesültellátás, tömeges sérüléssel járó esemény (mass casulty – MASCAL), légimentés, ópium mérgezés és járványfertőzés – csak néhány a harminc különféle állomáson tevékenykedő egészségügyi szakszemélyzet előtt álló kihívások közül. A kéthetes gyakorlat alatt nem csak az ellátás, de annak a körülményei is kihívást jelentenek, hiszen a világban zajló folyamatokat látva idén először drónos felderítéssel is számolniuk kell egyes szcenáriókban, tehát késznek kell lenniük a sérültek biztonságos mozgatására is."

Fotó: MTI / Honvédelmi MinisztériumFotó: MTI / Honvédelmi Minisztérium

A gyakorlat rendkívül fontos aspektusa a civil-katona együttműködés. Az Országos Mentőszolgálat mellett többek között a Magyar Vöröskereszt is kitelepült a kéthetes gyakorlatra. A gyakorlat során az alájátszók nagyrészét magyar tartalékosok, illetve a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola Kollégium kadétjai adják.

A gyakorlat zárónapján, szerdán Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Bakonykútiban kereste fel a csapatokat. Az államtitkár leszögezte: a háború arról szól, hogy ki tudja minél gyorsabban, minél több eszközét, harci technikáját, haditechnikáját megsemmisíteni az ellenségnek, miközben a katonák élete veszélyben van, többen sebesültek lesznek. Úgy vélte, ez a gyakorlat is bizonyítja, hogy a katonai egészségügyben dolgozók képesek életeket menteni, sebesülteket gyógyítani.

Ezen képességek, mint a Magyar Honvédség Role 2-es szintű katonai kórháza a harctérhez közel is alkalmas arra, hogy a sebesült katonák 95 százalékát, vagy akár többet is megmentsen.

Az államtitkár a jelenlévőket angol nyelven köszöntve kiemelte: válságos időszak a mostani, hiszen háború zajlik Európában, háború dúl mindenfelé a világban. Megnyugtatónak nevezte ugyanakkor, hogy mennyi nemzet, partnerszervezet mozdult meg a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ felhívására. Mint fogalmazott: "a háborúkat nem lehet fegyverrel megnyerni, ugyanilyen fontos életeket menteni".

Fotó: MTI / Honvédelmi MinisztériumFotó: MTI / Honvédelmi Minisztérium

Vargha Tamás rámutatott: Magyarországon nagy hagyományai vannak a hadiorvoslásnak, amit bizonyít, hogy közel 15 éve Magyarországon alakult meg a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak, és teljes mértékben elkötelezett az európai béke mielőbbi megteremtése és fenntartása mellett.

vehir.hu
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.