Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C

A harctéri életmentést gyakorolták

2024. május 8. 14:45 // Forrás: MTI / honvedelem.hu
A NATO tagállamok és partnerországaik közül harminchárom nemzet mintegy 1600 fővel vett részt a gördülékeny többnemzeti katona-egészségügyi feladatvégrehajtás, illetve az egészségügyi területen való interoperabilitás érdekében rendezett Vigorous Warrior gyakorlaton Bakonykútiban.

A honvedelem.hu összefoglalta a Bakonyban zajló hadgyakorlat fókuszait. "Helyszíni sebesültellátás, tömeges sérüléssel járó esemény (mass casulty – MASCAL), légimentés, ópium mérgezés és járványfertőzés – csak néhány a harminc különféle állomáson tevékenykedő egészségügyi szakszemélyzet előtt álló kihívások közül. A kéthetes gyakorlat alatt nem csak az ellátás, de annak a körülményei is kihívást jelentenek, hiszen a világban zajló folyamatokat látva idén először drónos felderítéssel is számolniuk kell egyes szcenáriókban, tehát késznek kell lenniük a sérültek biztonságos mozgatására is."

Fotó: MTI / Honvédelmi MinisztériumFotó: MTI / Honvédelmi Minisztérium

A gyakorlat rendkívül fontos aspektusa a civil-katona együttműködés. Az Országos Mentőszolgálat mellett többek között a Magyar Vöröskereszt is kitelepült a kéthetes gyakorlatra. A gyakorlat során az alájátszók nagyrészét magyar tartalékosok, illetve a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola Kollégium kadétjai adják.

A gyakorlat zárónapján, szerdán Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Bakonykútiban kereste fel a csapatokat. Az államtitkár leszögezte: a háború arról szól, hogy ki tudja minél gyorsabban, minél több eszközét, harci technikáját, haditechnikáját megsemmisíteni az ellenségnek, miközben a katonák élete veszélyben van, többen sebesültek lesznek. Úgy vélte, ez a gyakorlat is bizonyítja, hogy a katonai egészségügyben dolgozók képesek életeket menteni, sebesülteket gyógyítani.

Ezen képességek, mint a Magyar Honvédség Role 2-es szintű katonai kórháza a harctérhez közel is alkalmas arra, hogy a sebesült katonák 95 százalékát, vagy akár többet is megmentsen.

Az államtitkár a jelenlévőket angol nyelven köszöntve kiemelte: válságos időszak a mostani, hiszen háború zajlik Európában, háború dúl mindenfelé a világban. Megnyugtatónak nevezte ugyanakkor, hogy mennyi nemzet, partnerszervezet mozdult meg a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ felhívására. Mint fogalmazott: "a háborúkat nem lehet fegyverrel megnyerni, ugyanilyen fontos életeket menteni".

Fotó: MTI / Honvédelmi MinisztériumFotó: MTI / Honvédelmi Minisztérium

Vargha Tamás rámutatott: Magyarországon nagy hagyományai vannak a hadiorvoslásnak, amit bizonyít, hogy közel 15 éve Magyarországon alakult meg a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak, és teljes mértékben elkötelezett az európai béke mielőbbi megteremtése és fenntartása mellett.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.