Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Veszprém 2023: nyár végéig össze kell állnia a program vázának

2017. május 9. 12:08
Minél szélesebb összefogással, minél több ötletből építkezve készítik Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatát – ezt a célt jelölték ki a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

– Abban hiszünk, hogy amikor a végső döntés megszületik 2018 végén – 2019 elején, akkor Veszprém és térsége viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet – fogalmazott Porga Gyula polgármester, aki hozzátette: addig még sok munkát kell elvégeznünk.

Szakértők bevonásával már több mint egy éve készítik elő a pályázatot. Fontos tudni, hogy a nyertes város nem fesztiválfőváros lesz, hanem egy városfejlesztési programot valósít meg. A polgármester megjegyezte: akkor lehetünk igazán sikeresek, ha a szakértők mellett az itt élők is meg tudják fogalmazni, hogy ők milyen városban szeretnének élni 2023-ban és 2030-ban – hiszen nem szabad csak egy évre koncentrálnunk, hanem olyan programot kell megalkotni, ami hosszú távra meghatározza a térség jövőjét.

A pályázatnak sok fontos eleme van: lesznek infrastrukturális beruházások, és az is fontos, hogy markáns kulturális tartalmat vonultassunk fel, ennek okán hozták létre a Művészeti Tanácsot. A program vezetője Mészáros Zoltán, aki a VeszprémFest megálmodójaként és igazgatójaként aktív szereplője a helyi kulturális életnek.

– Mi a abban hiszünk, hogy együttműködésben, közös gondolkodásban különlegeset nyújthatunk, ezért a mi pályázatunk térségi pályázat lesz – hangsúlyozta Porga. – Ennek érdekében pár hónapja együttműködési megállapodást kötöttünk a balatoni szövetséggel, és természetesen nyitunk a Bakony felé is. – A városvezető elmondta, hogy a következő időszakban személyesen egyeztet a térség polgármestereivel a tervekről és lehetőségekről, de emellett fontos a helyi civil szervezetek közreműködése is, aminek elősegítésére több workshopot is rendeznek. A lakosság bevonására a fesztiválszezon fontosabb eseményein kérdőívekkel készülnek, de közvetlenül is véleményt lehet nyilvánítani a program Facebook-oldalán is.

Mészáros Zoltán elmondta: a csapatmunka fontos eleme ennek a pályázatnak, ezért egy észszerűen vállalható körben igyekeztek helyi figurákat bevonni, a helyi kulturális területen rendelkezésre álló minden erőforrást igyekeztek megmozgatni.


Kapcsolódó cikkünk

Az a kérdés, hogy milyen városban akarunk élni - vehir.hu

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészítéséről beszélgettünk Porga Gyula polgármesterrel.


– Kevés időnk van arra, hogy felhívjuk a figyelmet Veszprém szándékaira, és keressük az együttműködési lehetőségeket a régióban, hiszen december 20-án le kell adni az angol nyelvű pályázatunkat, a fordításra is időt kell szánni előtte, ezért a program vázának nyár végéig össze kell állnia – vázolta Mészáros.

A Művészeti Tanács feladatmegosztásáról elmondta: Muraközy Péter felel az ifjúsági, underground kulturális területért, Kováts Péter a klasszikus zenei vonulatot viszi, Oberfrank Pál és Vándorfi László a színházi világot képviseli (a Petőfi Színháznak a kőszínházi hagyományai, míg a Pannon Várszínháznak a térségbeli mobilitása is értékes eleme lesz a programnak). A veszprémi vár turisztikai-művészeti-társadalmi felvirágoztatása stratégiai célja a pályázatnak, ezt Hegyeshalmi László, a várban található Művészetek Háza igazgatója koordinálja. A tanács tagja még Ladányi István író-költő és Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár igazgató-helyettese.

A regionális együttműködéseket Salgó Adrienn, az Északi Part című kiadvány ötletgazdája koordinálja, Füred térségéért pedig Cserép László felel majd, aki a Balaton-parti város kulturális életének megkerülhetetlen figurája. Neveda Amáliára, a Városi Művelődési Központ igazgatójára is fontos feladat hárul, hiszen kiemelt stratégiai elem, hogy a helyi társadalom a magáénak érezhesse a programot, a VMK pedig már elhelyezkedéséből fakadóan is segíthet a lakótelep bevonásában. Székely Andrea, a bábszínház igazgatója a gyerekek és a gyerekes családok aktiválásával foglalkozhat, míg Horváth Kecskés Diána, a családsegítő központ igazgatója a szociográfiai szempontokat képviseli. Rajtuk kívül a tanács tagja lesz még a Balatoni Kör egy delegáltja.

A veszprémi pályázatot országosan ismert és elismert művészeti múlttal rendelkező szakemberek népszerűsítik majd a program nagyköveteiként. A tervezett tizenkét nagykövetből egyelőre kettőt neveztek meg: Miklósa Erika és Likó Marcell vállalták a feladatot.

EKF
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.