2020. február 29. // névnap

Veszprém 2023: nyár végéig össze kell állnia a program vázának

2017. május 9. 12:08
EKF
Minél szélesebb összefogással, minél több ötletből építkezve készítik Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatát – ezt a célt jelölték ki a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

– Abban hiszünk, hogy amikor a végső döntés megszületik 2018 végén – 2019 elején, akkor Veszprém és térsége viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet – fogalmazott Porga Gyula polgármester, aki hozzátette: addig még sok munkát kell elvégeznünk.

Szakértők bevonásával már több mint egy éve készítik elő a pályázatot. Fontos tudni, hogy a nyertes város nem fesztiválfőváros lesz, hanem egy városfejlesztési programot valósít meg. A polgármester megjegyezte: akkor lehetünk igazán sikeresek, ha a szakértők mellett az itt élők is meg tudják fogalmazni, hogy ők milyen városban szeretnének élni 2023-ban és 2030-ban – hiszen nem szabad csak egy évre koncentrálnunk, hanem olyan programot kell megalkotni, ami hosszú távra meghatározza a térség jövőjét.

A pályázatnak sok fontos eleme van: lesznek infrastrukturális beruházások, és az is fontos, hogy markáns kulturális tartalmat vonultassunk fel, ennek okán hozták létre a Művészeti Tanácsot. A program vezetője Mészáros Zoltán, aki a VeszprémFest megálmodójaként és igazgatójaként aktív szereplője a helyi kulturális életnek.

– Mi a abban hiszünk, hogy együttműködésben, közös gondolkodásban különlegeset nyújthatunk, ezért a mi pályázatunk térségi pályázat lesz – hangsúlyozta Porga. – Ennek érdekében pár hónapja együttműködési megállapodást kötöttünk a balatoni szövetséggel, és természetesen nyitunk a Bakony felé is. – A városvezető elmondta, hogy a következő időszakban személyesen egyeztet a térség polgármestereivel a tervekről és lehetőségekről, de emellett fontos a helyi civil szervezetek közreműködése is, aminek elősegítésére több workshopot is rendeznek. A lakosság bevonására a fesztiválszezon fontosabb eseményein kérdőívekkel készülnek, de közvetlenül is véleményt lehet nyilvánítani a program Facebook-oldalán is.

Mészáros Zoltán elmondta: a csapatmunka fontos eleme ennek a pályázatnak, ezért egy észszerűen vállalható körben igyekeztek helyi figurákat bevonni, a helyi kulturális területen rendelkezésre álló minden erőforrást igyekeztek megmozgatni.


Kapcsolódó cikkünk

Az a kérdés, hogy milyen városban akarunk élni - vehir.hu

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészítéséről beszélgettünk Porga Gyula polgármesterrel.


– Kevés időnk van arra, hogy felhívjuk a figyelmet Veszprém szándékaira, és keressük az együttműködési lehetőségeket a régióban, hiszen december 20-án le kell adni az angol nyelvű pályázatunkat, a fordításra is időt kell szánni előtte, ezért a program vázának nyár végéig össze kell állnia – vázolta Mészáros.

A Művészeti Tanács feladatmegosztásáról elmondta: Muraközy Péter felel az ifjúsági, underground kulturális területért, Kováts Péter a klasszikus zenei vonulatot viszi, Oberfrank Pál és Vándorfi László a színházi világot képviseli (a Petőfi Színháznak a kőszínházi hagyományai, míg a Pannon Várszínháznak a térségbeli mobilitása is értékes eleme lesz a programnak). A veszprémi vár turisztikai-művészeti-társadalmi felvirágoztatása stratégiai célja a pályázatnak, ezt Hegyeshalmi László, a várban található Művészetek Háza igazgatója koordinálja. A tanács tagja még Ladányi István író-költő és Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár igazgató-helyettese.

A regionális együttműködéseket Salgó Adrienn, az Északi Part című kiadvány ötletgazdája koordinálja, Füred térségéért pedig Cserép László felel majd, aki a Balaton-parti város kulturális életének megkerülhetetlen figurája. Neveda Amáliára, a Városi Művelődési Központ igazgatójára is fontos feladat hárul, hiszen kiemelt stratégiai elem, hogy a helyi társadalom a magáénak érezhesse a programot, a VMK pedig már elhelyezkedéséből fakadóan is segíthet a lakótelep bevonásában. Székely Andrea, a bábszínház igazgatója a gyerekek és a gyerekes családok aktiválásával foglalkozhat, míg Horváth Kecskés Diána, a családsegítő központ igazgatója a szociográfiai szempontokat képviseli. Rajtuk kívül a tanács tagja lesz még a Balatoni Kör egy delegáltja.

A veszprémi pályázatot országosan ismert és elismert művészeti múlttal rendelkező szakemberek népszerűsítik majd a program nagyköveteiként. A tervezett tizenkét nagykövetből egyelőre kettőt neveztek meg: Miklósa Erika és Likó Marcell vállalták a feladatot.

EKF
Söge
Domján Attila

További cikkek

Házasodik a gazda: veszprémi csapat is fellépett a rijekai karneválon
Házasodik a gazda: veszprémi csapat is fellépett a rijekai karneválon
2020-ban a horvátországi Rijeka viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek apropóján pedig Veszprém és a Bakony-Balaton régió is meghívást kapott a programsorozat egyik legnagyobb attrakciójának számító karneválra. A Kabóca Bábszínház és a Pannon Egyetem Veszprémi Egyetemi Színpad alkotta fellépőcsoportot portálunk is elkísérte az útra.
A kulturális főváros építésében versenyeznek
A kulturális főváros építésében versenyeznek
Az Európa Kulturális Fővárosa program egyes elemeit dolgozták fel a résztvevő hallgatók a Tímár László Esettanulmányi Versenyen.
A kulturális kínálat gazdagításáról ötleteltek
A kulturális kínálat gazdagításáról ötleteltek
A város közigazgatásában dolgozók legalább annyira részesei a városfejlesztésnek, mint a város vezetői. A kijelentés igazát Veszprém egy nemzetközi innovációs programban való részvétellel és egy ötletpályázattal bizonyította, az EKF program előkészítéseként.
Reconnecting people
Reconnecting people
A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa szerepre készülő Veszprémet számos szakember segíti. Egyikük Neil Peterson, aki tagja volt a 2008-as liverpooli szervezői csapatnak, és azóta több EKF-város felkészüléséhez járult hozzá tapasztalataival. A brit kulturális szakemberrel a minap Veszprémben beszélgettünk.
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Mostantól az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás területén működik együtt a két város a 2023-as EKF program keretében.
2020. február 29. // névnap