2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap

2014 óta 1,2 milliárd forintból újult meg a Veszprémi Állatkert

2017. május 21. 14:46
zoo
Ebből 720 milliót a kormány, 480 millió forintot pedig az Európai Unió finanszírozott. Az Elefánt Park, a Madárröpde, az Orrszarvú ház, és a fókák medencéje is ebből a pénzből épült. A jövőben a nagymacskák kifutói újulhatnak meg.

Az Európai Unió által finanszírozott projektekről tartottak nyílt napot vasárnap a Veszprémi Állatkertben, ahol sajtótájékoztató keretében Brányi Mária alpolgármester és Török László, a vadaspark igazgatója beszélt az elmúlt időszak fejlesztéseiről.

Veszprém számára az uniós források nagy lehetőségeket nyitottak meg, a közép-dunántúli adatok azt mutatják, hogy a megyei jogú városok közül a legtöbb forrást Veszprém tudta lehívni az elmúlt fejlesztési ciklusban- mondta Brányi Mária, aki felhívta a figyelmet, hogy egyebek mellett a Kolostorok és Kertek rendezvénytér, a veszprémi közlekedés, az intézményi rehabilitációk és a belváros fejlesztései is elképzelhetetlenek lettek volna uniós források nélkül.

„Abban bízunk, hogy ez a lendület a következő fejlesztési időszakban is kitart majd, amelyekkel a térséget fogjuk gazdagítani”- fogalmazott.

Veszprém hosszú távú turisztikai vonzerejének növelését célzó fejlesztések közé tartozik a Veszprémi Állatkert megújítása is, mely összesen 1,2 milliárd forintból újult meg az elmúlt időszakban. Ebből 720 milliót a kormány, 480 millió forintot pedig az Európai Unió finanszírozott.

A támogatás érintette többek között az Elefánt Park, a Látványkifutó, a Madárröpde, az Orrszarvúház kifutó, illetve a Vizes élővilág felújítását, kiépítését is.

Török László szerint olyan látogatóbarát és nagy vonzerővel rendelkező beruházások valósulhattak meg, melynek egyik eredménye, hogy a tíz évvel ezelőtti 200-220 ezres évi látogatószám tavalyra már majdnem megduplázódott, ugyanis 416 ezren váltottak jegyet a Veszprémi Állatkertbe.

Brányi Mária és Török lászló a vasárnapi sajtótájékoztatónBrányi Mária és Török lászló a vasárnapi sajtótájékoztatón

Távlati célokról elmondta, a jövőben a fejesvölgyi kifutók teljes rekonstrukciója ( Modern Városok Programnak köszönhetően-a szerk.) valósulhat meg: oroszlánok, tigrisek és hópárducok kapnak új elhelyezést, a medvekifutót bővítik, valamint egy háziállat bemutató is megvalósításra kerül a Veszprémi Állatkertben.

Az uniós nyílt napon arcfestés, bábjátékok, kézműves foglalkozás, valamint ingyen frissítő és kávé várta az állatkertbe látogatókat.

zoo
Ge. Á.

További cikkek

Újabb bébibumm az állatkertben
Újabb bébibumm az állatkertben
Új lakóval gazdagodott a Veszprémi Állatkert, ráadásul a most született szélesszájú orrszarvú nem csak az országban, de Európában is ritka lakója az állatkerteknek. A kölyköt pár hét múlva a nagyközönség is megnézheti, nekünk viszont sikerült exkluzív képeket készíteni az első lábra állásról.
Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz a dzselada páviánkölyök a Veszprémi Állatkert legújabb lakója – lenne, ha jelenleg nem gondozójának saját lakásában cseperedne, teljesen átszabva a mindennapi rutint. Pótmamájával együtt találkoztunk Bendegúzzal, hogy megtudjuk, milyen az, amikor egy kis majom bekerül egy család életébe.
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Januárban mindenki számot vet: mennyit gyarapodtunk az elmúlt évben, hány lyukkal kell lazábbra venni a nadrágszíjat… Nincs ez másként a Veszprémi Állatkertben sem.
Az állatkertbe már megérkezett a Jézuska
Az állatkertbe már megérkezett a Jézuska
Karácsony közeledtével az előző évekhez hasonlóan idén is extra finomságokkal készült az állatkert lakóinak csütörtökön, az ajándékozásba pedig veszprémi kisiskolásokat is bevontak.
Új lakók költöztek az állatkertbe
Új lakók költöztek az állatkertbe
Két új medve érkezett a Veszprémi Állatkertbe a héten – épp időben, hogy új lakóhelyükön hajthassák téli álomra a fejüket.
2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap