2021. március 9.
//
Franciska névnap

Lesz-e Szilícium-völgy a Balaton-felvidéken?

2017. június 1. 1:30
A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával megvalósuló országos startup roadshow Veszprémbe is ellátogatott. Szerda délután Veszprém és a régió innovatív ötletei is bemutatkoztak a Pannon Egyetem konferenciaközpontjában.

A programsorozat fő célja a helyi innovációs ökoszisztémák lehetőségeinek bemutatása az inkubációtól kezdve a tőkebefektetésen át a nemzetközi piacra lépési lehetőségekig.

A köszöntőket követően kerekasztal-beszélgetést szerveztek többek között Porga Gyula veszprémi polgármester, dr. Kovács Gyula a Pannon Egyetem kancellárja és dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részvételével, melynek témája a régiós startup ökoszisztéma, a Balaton-felvidéki Szilícium-völgy lehetősége volt.

Porga Gyula elmondta, hogy a fejlesztések és a fenntarthatóság mindenkor fontos volt. Most, a XXI. században a mezőgazdaságon és a szolgáltatási szektoron túl

a kreatív iparban való részvétel rendezi át a fogyasztást és a gazdaság szerkezetét.

Az a feladat, hogy ebbe az irányba gondolkozzunk, mivel ez az ökoszisztéma kialakulásának peremfeltétele.

Veszprémnek is, mint minden városnak nem csak joga, de kötelezettsége is van, így nem csak a közigazgatási határain belül kell gondolkodnia, hanem régiós szinten a fejlesztések és fenntarthatóság témakörben is. A város célja egy olyan kreatív ipari stratégia kialakítása, ami itt valósulhatna meg legelőször.

A Modern Városok program keretében létrejött a MOME és a Pannon Egyetem partnerségével egy gazdasági célú tudományos park, ahol az egyetemi kutatások már a piaci kutatásokhoz közelítenek.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy alacsony – 1,8% – a munkanélküliek aránya a városban. Ez viszont a cégek szempontjából nem nagy öröm, hiszen számukra égető a munkaerőhiány. Ellenben pozitív, hogy az ország megyei jogú városai közül Veszprémben él a legtöbb értelmiségi, arányosan itt a legmagasabb a diplomások száma. A jövőképhez ezt az adottságot szeretnék megőrizni.

Ezért is a továbbiakban is központi szerepet kap az innováció és az oktatás a városban. A városfejlesztés kialakításához – polgármester szavaival élve

a „szexi Veszprém” kialakításához szükségük van a fiatalokra.

Ez Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának is markáns része lesz.

Dr. Kovács Gyula, a Pannon Egyetem kancellárja az egyetem kutatásaira és fejlesztéseire tért ki beszédében. A pályázatokkal a hallgatók felé nyitnának, és kancellár biztatta a fiatalságot, hogy vállaljanak szerepet az ötletelésben és a feladatok végrehajtásában is. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet a továbbiakban is a fejlesztésekbe való folyamatos erőforrások invesztálásra is. Céljuk, hogy a fiatalok maradjanak, és még többen jöjjenek a városba, valamint az egyetemre.

Dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kamara feladataira és szerepére is kitért. Mint mondta, ők szintén arra törekednek, hogy még többen maradjanak Veszprémben. Feladatuknak látják, hogy

közelebb hozzák egymáshoz az egyetem és a fejlett gazdasági élet szereplőit.

Úgy látja, hogy a város, az egyetem és a kamara összefogásával ez elérhető lesz. Veszprémnek szembe kell néznie versenytársaival, Győrrel és Székesfehérvárral, akik a tömegtermelés által ”elszívják Veszprém erejét”. Meg kell találni azt, hogy Veszprém miben tud többet, miben más a többi városnál. Ha emellett áll ki a város, az egyetem és a kamara, akkor Veszprém versenyképes város lehet.

Riskó Annamária
Domján Attila

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba kerülése miatt aggódik a zöld párt
A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének a kulcsa az egyetem – jelentette ki Gerstmár Ferenc az LMP önkormányzati képviselője és Ungár Péter a zöld párt országgyűlési képviselője a szerdán tartott sajtótájékoztatójukon a Pannon Egyetem előtt. A politikusok aggodalmuknak is hangot adtak a felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásával kapcsolatban.
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Dosztojevszkijről tartott konferenciát a Pannon Egyetem
Kétnapos konferenciát rendezett a Pannon Egyetem összehasonlító irodalomtudományi kutatócsoportja, Dosztojevszkij kelet- és közép-európai olvasatai címmel. Az eseményt január 28-29¬-én tartották, természetesen online.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.