2020. május 26. // Fülöp névnap

Lesz-e Szilícium-völgy a Balaton-felvidéken?

2017. június 1. 2:30
A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával megvalósuló országos startup roadshow Veszprémbe is ellátogatott. Szerda délután Veszprém és a régió innovatív ötletei is bemutatkoztak a Pannon Egyetem konferenciaközpontjában.

A programsorozat fő célja a helyi innovációs ökoszisztémák lehetőségeinek bemutatása az inkubációtól kezdve a tőkebefektetésen át a nemzetközi piacra lépési lehetőségekig.

A köszöntőket követően kerekasztal-beszélgetést szerveztek többek között Porga Gyula veszprémi polgármester, dr. Kovács Gyula a Pannon Egyetem kancellárja és dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részvételével, melynek témája a régiós startup ökoszisztéma, a Balaton-felvidéki Szilícium-völgy lehetősége volt.

Porga Gyula elmondta, hogy a fejlesztések és a fenntarthatóság mindenkor fontos volt. Most, a XXI. században a mezőgazdaságon és a szolgáltatási szektoron túl

a kreatív iparban való részvétel rendezi át a fogyasztást és a gazdaság szerkezetét.

Az a feladat, hogy ebbe az irányba gondolkozzunk, mivel ez az ökoszisztéma kialakulásának peremfeltétele.

Veszprémnek is, mint minden városnak nem csak joga, de kötelezettsége is van, így nem csak a közigazgatási határain belül kell gondolkodnia, hanem régiós szinten a fejlesztések és fenntarthatóság témakörben is. A város célja egy olyan kreatív ipari stratégia kialakítása, ami itt valósulhatna meg legelőször.

A Modern Városok program keretében létrejött a MOME és a Pannon Egyetem partnerségével egy gazdasági célú tudományos park, ahol az egyetemi kutatások már a piaci kutatásokhoz közelítenek.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy alacsony – 1,8% – a munkanélküliek aránya a városban. Ez viszont a cégek szempontjából nem nagy öröm, hiszen számukra égető a munkaerőhiány. Ellenben pozitív, hogy az ország megyei jogú városai közül Veszprémben él a legtöbb értelmiségi, arányosan itt a legmagasabb a diplomások száma. A jövőképhez ezt az adottságot szeretnék megőrizni.

Ezért is a továbbiakban is központi szerepet kap az innováció és az oktatás a városban. A városfejlesztés kialakításához – polgármester szavaival élve

a „szexi Veszprém” kialakításához szükségük van a fiatalokra.

Ez Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának is markáns része lesz.

Dr. Kovács Gyula, a Pannon Egyetem kancellárja az egyetem kutatásaira és fejlesztéseire tért ki beszédében. A pályázatokkal a hallgatók felé nyitnának, és kancellár biztatta a fiatalságot, hogy vállaljanak szerepet az ötletelésben és a feladatok végrehajtásában is. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet a továbbiakban is a fejlesztésekbe való folyamatos erőforrások invesztálásra is. Céljuk, hogy a fiatalok maradjanak, és még többen jöjjenek a városba, valamint az egyetemre.

Dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kamara feladataira és szerepére is kitért. Mint mondta, ők szintén arra törekednek, hogy még többen maradjanak Veszprémben. Feladatuknak látják, hogy

közelebb hozzák egymáshoz az egyetem és a fejlett gazdasági élet szereplőit.

Úgy látja, hogy a város, az egyetem és a kamara összefogásával ez elérhető lesz. Veszprémnek szembe kell néznie versenytársaival, Győrrel és Székesfehérvárral, akik a tömegtermelés által ”elszívják Veszprém erejét”. Meg kell találni azt, hogy Veszprém miben tud többet, miben más a többi városnál. Ha emellett áll ki a város, az egyetem és a kamara, akkor Veszprém versenyképes város lehet.

Riskó Annamária
Domján Attila

További cikkek

Hétfőn indul a gyermekek hete
Hétfőn indul a gyermekek hete
A Pannon Egyetem hallgatóinak önkéntes szervezete, a CoolLaunch, a Nemzetközi Hét sikere után újabb tematikus héttel készül, ezúttal a gyermeknek szülőknek közvetítenek tartalmakat.
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből.
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Ovádi Péter és Vigh László parlamenti képviselők kezdeményezésére új karral bővülhet a Pannon Egyetem.
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Azok a hallgatók, akik a tavaszi szemeszterben segítik a koronavírus járvány elleni védekezésben részt vevők vagy a környezetükben élők mindennapjait, 3 kreditpontot kapnak a félévben.
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
2020. május 26. // Fülöp névnap