2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Francia randevú hármasban

2009. május 4. 14:58
megyeháza
Kovászna megye is a Veszprém - Maine-et-Loire tengelyben. Tárgyalások Angers-ban.

A testvérmegyék franciaországi találkozóján Lasztovicza Jenő, a közgyűlés elnöke, illetve Magasi Anikó a francia nemzetközi kapcsolatokért felelős referens képviselte megyénket. Kovásznából Tamás Sándor, új elnök egyeztetett a közös tervekről. A program házigazdája pedig Cristophe Béchu, Maine-et-Loire megye elnöke volt.
A főbb témák között szerepeltek a 2007-2010 között érvényben lévő megállapodás együttműködési területei, mint például a turizmus, a szociális ügyek, valamint ifjúsági-, sport-, és kulturális csereprogramok.

Veszprém megye 2008-ban, és az azt megelőző években is bevonta intézményeit az együttműködésbe. Ennek keretében a Veszprém Megyei Múzeum Igazgatóság, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár is bekapcsolódhatott a nemzetközi programokba. Közös munkájukat 2010-ig megerősítették. A megye saját intézményei mellett a Badacsonyi Szőlészeti Borászati Kutatóintézet kapcsolatát segítette elő az angers-i INRA-val (Nemzeti Mezőgazdasági Kutatási Intézet) még 2008-ban, amit továbbra is támogat mindkét fél. Az ifjúsági és sport kapcsolatok területén továbbra is számíthat a megye legsikeresebb kosárcsapata egy háromoldalú nemzetközi versenyen való részvételre. Ennek keretében tavaly a veszprémi Padányi iskola csapata mérkőzhetett meg Kovászna és Maine-et-Loire játékosaival, Angers-ban. Ezek mellett több közös projekt indul a három megye együttműködésének égisze alatt oktatási, szociális és kulturális területeken. A tárgyaló felek sikeresnek ítélték a találkozót, és nagy lehetőségeket láttak a továbblépésre. Terveik szerint 2010-ben együttműködési megállapodással hosszabbítják meg együttműködésüket Kovászna megyében.

vehir.hu

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.