Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Ideje lassítani!

2017. június 10. 12:30
Az országos trendekkel összefüggésben a környékünkön is egyre inkább hódít a lassú turizmus, amely egyáltalán nem azt jelenti, hogy elmennénk a sok-sok élmény mellett. Éppen ellenkezőleg. A legjobb kalandok néha pont így találhatnak ránk.

A hosszú távú tendencia, az autentikus, természetközeli, illetve akár meditatív elemekkel kiegészített, a mentális egészség irányába mutató programok keresése egyre népszerűbbnek számítanak nálunk is – mondja Sigmond Eszter, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A térség adottságai erre kiválóan alkalmasak, és mi is elsősorban a természetközeli kikapcsolódásokat ajánljuk az ide látogatóknak.

Ami a konkrét nyári kínálatot illeti, érdemes rögvest a Magas-Bakony és Zirc irányában elindulni. A páratlan szépségű táj számos túraútvonallal rendelkezik, Zircről kiindulva pedig csillagtúraszerűen akár az egész környéket bejárhatjuk – párban, baráti társasággal vagy a családdal. Amíg azonban még Zircen időzünk, látogassunk el a ciszterci apátságba, amely nemcsak egy nagyon szép látogatóközponttal, de saját sörfőzdével is bír, és ahol meg is kóstolhatjuk a házi készítésű söröket. Ugyancsak az apátsághoz tartozik a Zirci Arborétum, október végéig pedig még látható a Bakony-Balaton Kocka Klub lego kiállítása.

A túra során útba ejthetjük Bakonybélt, ahol a Kálvária és a kis kápolna csendes környezetében pihenhetünk, de nem messze találjuk a bakonyi Gyilkos-tavat, ami szintén szép élményeket ígér. S ha már Bakonybélben vagyunk, ne hagyjuk ki a Pannon Csillagdát sem – nyári éjszakákon különösen pompás látványban lehet részünk a csillagvizsgálat során.

Sok kellemes túralehetőséget rejt magában a Balaton-felvidék is, ha pedig gyerekekkel megyünk, keressük fel az állatparkokat is. Ellátogathatunk a Salföldi Majorba, Gyenesdiáson a Bakonyerdő Zrt. által működtetett Természet Házába és a Festetics Imre Állatparkba, de említhetnénk a méltán népszerű Veszprémi Állatkertet is – bizonyosan mindenhol nagyon sok hasznos információt tanulhatnak a gyerekek a természetről, valamint az állatok és a környezetünk tiszteletéről.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén számos barlangot is felfedezhetünk és akár komplett barlangtúrákat is felépíthetünk. Aki extrémebb kalandokra vágyik, azt a Szentgáli-kőlik barlang várja egy overallos túrára (előzetes bejelentkezés szükséges), visszafogottabbaknak a Tapolcai-tavasbarlangot ajánljuk. Kevesen tudják, hogy a tavasbarlang csak egy szelete a Tapolca alatt húzódó, szerteágazó barlangrendszernek. Ennek része a légzőszervi megbetegedések gyógyítására alkalmas gyógybarlang is, amelynek kúrái orvosi beutalóval vehetők igénybe.

A Tapolcai-medence egyébként is számost lehetőséget rejt magában: mivel az egész város az UNESCO védettséget élvező Bakony-Balaton Geopark területén fekszik, ha erre járunk, érdemes megcsodálni a vulkáni tanúhegyeket is, végigjárni a tanösvényeket, vagy felkeresni a helyi kézműveseket, termelőket. Állatbarátoknak ajánljunk a Gyulakeszin található lovardát, de Gyulavezér Lovasbirodalmában indítanak bortúrákat kifejezetten csak hölgyeknek is. Aki egy kis művészetre vágyik, járja végig a tapolcai alkotó, Marton László bronzszobrait bemutató tematikus sétaútvonalat.

Ha pedig már a szabadban vagyunk, ne feledkezzünk meg az adrenalin növelésére alkalmas kalandparkokról sem – mint a Nomádia Szabadidőpark Ajkán, a Sobri Jóska Kalandpark Kislődön vagy a Via Ferrata Cseszneken –, de csodás órákat tölthetünk el a tihanyi Levendula Hetek programjain is június közepétől egészen a hónap végéig.

Mivel a mindennapok sűrűjéből csak egy teljesen más ritmusváltással lehet kiszakadni, fontos, hogy ez minden szempontból megvalósuljon. Tegyük le az autót, helyette pattanjunk nyeregbe – a Bakony-Balaton kerékpárkölcsönző pontok minden turisztikailag frekventált helyen megtalálhatók –, a belső énünknek is építőbb megoldást kínálva.

Mi szem-szájnak ingere

Köztudott, hogy Veszprém kultúrában nagyon erős, de a térség többi településének sem kell panaszkodnia, így aki lélekemelő élményekre vágyik, számos program közül választhat. Egyházi örökségben gazdag városunk Sümeg, a Püspöki Palota, a vár és a várjátékok pedig rengeteg muníciót rejtenek magukban. Július 21-23. között 13. alkalommal rendezik meg a Jakab Napi Történelmi Fesztivált, augusztusban pedig orientális tánc show-n vehetnek részt az érdeklődők.

Sok látogatót vonz a várpalotai Thury-vár is: augusztus 26. és szeptember 3. között számos program közül választhatunk a Várpalotai Napok során.

Igazi kuriózumnak ígérkezik a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat nyári programsorozata is: június 17-től, minden szombat délután a Babos-Piller Jazz Duó ad koncertet, így egyfajta zenei aláfestéssel járható be az arborétum, de a teraszon ülve, egy jó bort kortyolgatva és a balatoni panorámát csodálva is kellemesen eltölthető bármelyik szombat délután.

És ha már a gasztronómiai élvezeteknél tartunk, akad bőségesen hely, ahol az ízek szerelmesei otthonra lelhetnek. Június 17-én a sümegi Palota Pince tart Rizling randevút, július 14-31. között ugyancsak a Folly Arborétumban lesz Badacsony Borhét, míg augusztus 4-5-én Zircen falatozhatunk a Bakonyi Betyárnapok alkalmával. De persze említhetnénk a veszprémi fesztiválokat és a Tapolcai Ünnepi Napokat (augusztus 15-20.) is. Aki pedig egy igazi falusi vendégasztalra és közvetlen közegre vágyik, az keresse fel a halimbai Herbaportát.

Unatkozni bizonyosan nem fogunk ezen a nyáron sem, hiszen a nagy kedvencnek számító, folyamatosan emelkedő látogatószámot eredményező és kínálatukban mindig megújuló helyek – mint Zirc, Bakonybél, a sümegi vár- és lovasjátékok, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Veszprém – mellett folyamatosan színesedik a paletta újonnan belépőkkel is.

Ami pedig az árakat illeti, drasztikus emelkedésre szerencsére nem kell számítani. A Bakony-Balaton kerékpárkölcsönző hálózata például az indulás óta azonos áron bocsátja rendelkezésre a kerékpárokat, és folyamatosan nyújtanak csoportos kedvezményeket is, a szállóvendégeknek járó ingyenes Bakony-Balaton kártyával pedig sem a megtakarításról, sem a minőségi szolgáltatásról nem kell lemondani.

Bertalan Melinda
további cikkek
Új szakrális-turisztikai túraútvonal a Bakonyban Új szakrális-turisztikai túraútvonal a Bakonyban Új projekttel fűzik egy láncra a térség kálváriáit. 2023. október 30. 12:58 Ősszel is egyre népszerűbb a Balaton Balaton Ősszel is egyre népszerűbb a Balaton A látogatók Balatonfüredet, Tihanyt, Siófokot és Keszthelyt szeretik a legjobban. 2023. október 2. 10:53 Öt program Párizsban, ami sokkal izgalmasabb, mint az Eiffel-torony Öt program Párizsban, ami sokkal izgalmasabb, mint az Eiffel-torony A szívemben a francia főváros sosem fogja elbitorolni az első helyet Londontól (és még inkább a brit vidéktől), de elismerem, hogy a párizsi kliséknek megvan a maguk bája. Leginkább annak a bohém légkörnek, ami filmekből lehet ismerős, és amiért sokkal inkább meg lehet szeretni a várost, mint az Eiffel-torony tetejéről nyíló kilátás miatt. Ráadásul előbbiekért még hosszú sorokat se kell kivárni. 2023. augusztus 28. 22:32 Varázslatos helyek, ahol kelta királyok és törpök születtek Varázslatos helyek, ahol kelta királyok és törpök születtek Einstein szerint csak kétféleképpen élhetjük az életet: vagy abban hiszünk, hogy a világban semmi sem varázslat, vagy abban, hogy minden az. Én a második verzióra szavazok. A világ tele van mágikus helyekkel, ahol meglódul a képzelet, és szinte látjuk, ahogy tündérek táncolnak a fák között vagy megnyílik az alvilág kapuja. Fedezzük fel a legizgalmasabb legendák és fantáziatörténetek szülőföldjeit!   2023. augusztus 12. 16:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.