2019. október 16. // Gál névnap

Várakozás, drágulás, Horvátország

2017. június 22. 3:00
Nem egyszerű az élet azoknak, akik horvátországi nyaralásra készülnek: az elmúlt hónapokban drágultak az autópályák, szigorodott a határellenőrzés. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat azoknak, akik nem a magyar tengeren töltik a szabadságukat.

A schengeni övezet külső határainak ellenőrzését áprilisban szigorította az Európai Unió, hallgatva azokra a tagállami felvetésekre, melyek szerint az unión belüli, ellenőrzés nélküli szabad mozgás elősegítheti a terrorizmus terjedését. A schengeni határokon az uniós állampolgárok iratait is elkérik, és az adatokat összevetik a Schengeni Információs Rendszer és az Interpol adataival.

A horvátok már áprilisban, a húsvéti hosszú hétvége előtt is megnövelték a szlovén és magyar határokon szolgálatot ellátó rendőrök számát, hogy az átléptetés minél gördülékenyebben folyjon, ám a torlódás így is elkerülhetetlen. A hatóságok azt javasolják az országba tartóknak, hogy ellenőrizzék dokumentumaik érvényességét és státusát, mielőtt útnak indulnának, főleg ha azokat az elmúlt két évben ellopták, elveszítették vagy megsérültek. Kerüljék a hétvégi utazásokat, legyenek türelmesek és kövessék a hatóságok utasítását!

Illusztráció: napi.huIllusztráció: napi.hu

Aki a következő napokban lépne át a határon, az még körültekintőbben készüljön fel, a várakozás a hőhullám miatt ugyanis még elviselhetetlenebb lehet. Mindig tartson megfelelő mennyiségű folyadékot az autóban, hőség idején ugyanis gyakrabban kell inni, mint hogy megszomjazna! Ha nem gondoskodik folyadékról (lehetőleg kerülje a cukros üdítőket, koffeines italokat, nem is beszélve az alkoholról), egy hosszabb torlódásban kiszáradhat.

Horvátország egyébként kifejezetten népszerű célpont lesz idén, éppen azért, mert biztonságosabb úti célnak számít, mint akár a francia riviéra, így Németországból, Svájcból is szívesebben választják a dalmát tengerpartot. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a zágrábi magyar külképviselethez nem érkezett olyan információ, miszerint Horvátországban a terrorista fenyegetettség az ország biztonságát veszélyeztetné.

illusztráció:Telegraphillusztráció:Telegraph

A lopásokra ugyanakkor oda kell figyelni, a szolgálat weboldalán arra kéri az utazókat, hogy vigyázzanak úti okmányaikra, és az eredeti okmányt hagyják biztos helyen (ellenőrizzék, hogy a szálláshely ilyen szempontból megbízhatónak számít-e) és inkább az otthon elkészített, hitelesített (ha, lehet akkor horvát nyelven is) fénymásolatot használják napközben személyazonosságuk igazolására. Amennyiben elvesztenék az útlevelet, személyi igazolványt, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen jelentsék be, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessenek fel. Egyidejűleg az okmány eltulajdonítását vagy elvesztését a külképviseleten is be kell jelenteni. Ez azért is fontos, mert hazautazáskor a horvát-magyar határon a horvát rendőrség által az okmányeseményről kiállított rendőrségi jegyzőkönyv birtokában, úti okmányok nélkül, bármilyen konzuli közreműködés nélkül is lehetséges a határátlépés hazatérés céljából. A magyar rendőrség elvégzi a magyar állampolgár azonosítását, ezt követően engedélyezett a belépés Magyarországra.

Nem biztonsági kérdés, de hasznos tanács az is, hogy odaúton még a határátlépés előtt tankolja tele a kocsit, a horvát oldalon ugyanis valamivel drágább az üzemanyag, így egy tank benzinen / gázolajon akár több ezer forintot is spórolhat.

A bosszúságok akkor sem érnek véget, ha már túljutott a határellenőrzésen. A horvát autópályadíjak ugyanis jelentősen, öt százalékkal emelkedtek áprilisban, az ezt szabályozó rendelet pedig lehetőséget teremtett arra is, hogy a turisztikai főszezonban, július 1-jétől szeptember 30-áig további 10 százalékkal (!) növeljék a díjszabást. Lesz tehát helye annak a pénznek, amit az imént említett hazai tankolással megmentett.

Söge

További cikkek

Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot szombaton.
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Erős forgalom várható a hosszú hétvégéken a szállodákban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint. Nem lesz teltház, de közben már nagy az érdeklődés az év végi ünnepek iránt is.
2019. október 16. // Gál névnap