2019. október 16. // Gál névnap

Üdv a középkorban!

2017. június 23. 12:00
Ha a Balaton hűsén túl valami mozgalmasabbra is vágyna a lustán elnyúló nyári hétvégéken, van egy jó kirándulótippünk: vegye az irányt Várpalota és a Thury-vár felé, ahol a látvány mellett a kaland is garantált.

Menthetetlenül itt a nyár, ezért mostantól hetente adunk egy-egy tippet, mivel tölthetjük el aktívan a napokat akkor is, ha egy hosszabb kiruccanásra nincs lehetőségünk, de szeretnénk augusztus végén egy élményekkel teli időszakra visszatekinteni.

Várpalotára nem kell sokat utaznunk, ott viszont máris összehozhatunk egy sajátos időbeli ugrást. A város középpontjában helyet foglaló, szabályos négyszög alakú, sarok- és belsőtornyos, impozáns Thury-vár Magyarország legépebben megmaradt várai közé tartozik. Eredetileg kastélynak épült a XIV. század végén Nagy Lajos király hadvezérének, Kont Miklós nádornak, majd a török korban erődítménnyé alakították át. Nevét védőjéről, Thury Györgyről kapta.

A legenda szerint itt készült fel Beatrix királynővé koronázására és másnapi esküvőjére Mátyás királlyal. A kedves szerelmi történet mellett egy kicsit vérmesebb eset is kötődik a várhoz, noha Trónok harcát megszégyenítő eseményekre ne számítsunk. A hagyomány szerint Ulászló megkoronázásának megakadályozása végett ide szállították a magyar koronát és a koronázási jelvényeket, Beatrix viszont a Fekete Sereget küldte a visszaszerzésükre. Mivel Corvin János nem akart áldozatok árán király lenni, átadta a koronát és ezzel lemondott a trónról.

A királyi jelvényeket tehát itt ne keressük, azon kívül viszont számos múltidéző kiállítás és attrakció segíti a középkori érzet megtalálását. Az egykori palota rész az ország egyetlen megmaradt XIV. századi főúri palotabelsőjét reprezentálja, benne értékes falképekláthatók az 1390-es évekből. A helytörténeti kiállításon a környék történetét követhetjük nyomon, a katonaruházati kiállítás és a vitézkiállítás a kisfiúk kedvence lesz, művészetrajongóknak pedig igazi kuriózumként szolgál a Lautrec kiállítás.

Eddig persze viszonylag szokványosnak tűnik a történet, most viszont már azt is kipróbálhatjuk, nekünk sikerülne-e kiszabadulnunk a török fogságából. A várban új szolgáltatásként egy szabadulós játékot hirdettek, ahol középkori környezetben kell különböző kalandos, logikai és kutató feladatokat megoldani. Az akadályok leküzdésére és a kijutásra összesen 60 perc áll rendelkezésre – mankóként mindössze az észjárásunkra és csapattársainkra, valamint Thury várkapitány rejtett üzeneteire támaszkodhatunk. Te vajon képes lennél kicselezni a törököt?

További információ:

http://kiszabadulosjatek.hu/

HTTPS://BAKONY-BALATON.HU/HU/AKTUALITASOK/MENEKULJ-MEG-TOROK-FOGSAGBOL

https://bakony-balaton.hu/hu/kultura/muzeumok-kiallitohelyek/varpalota

http://thuryvar.hu/

Gyakorlati tudnivalók:

Cím: 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

Nyitva tartás: Október 1 - Március 31.: 9:00 - 17:00; Április 1 –Szeptember 30.: kedd-vasárnap 9:00 - 19:00

Belépő

  • Felnőtt: 1500,- Ft/fő
  • Diák / nyugdíjas: 1000,- Ft/fő
  • Családi 1. (2 felnőtt és 1 gyerek): 3100,- Ft
  • Családi 2. (2 felnőtt és 2 gyerek): 3500 Ft
  • Családi 3. (2 felnőtt és 3 gyerek): 3900,- Ft
  • Csoportos jegyár felnőtt: 1300,- Ft/fő
  • Csoportos jegyár diák / nyugdíjas: 900,- Ft/fő
  • A csoportok 8 főtől értendők.
  • Bakony & Balaton kártyával a belépés ingyenes.
Bertalan Melinda

További cikkek

Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot szombaton.
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Erős forgalom várható a hosszú hétvégéken a szállodákban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint. Nem lesz teltház, de közben már nagy az érdeklődés az év végi ünnepek iránt is.
2019. október 16. // Gál névnap