Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Üdv a középkorban!

2017. június 23. 12:00
Ha a Balaton hűsén túl valami mozgalmasabbra is vágyna a lustán elnyúló nyári hétvégéken, van egy jó kirándulótippünk: vegye az irányt Várpalota és a Thury-vár felé, ahol a látvány mellett a kaland is garantált.

Menthetetlenül itt a nyár, ezért mostantól hetente adunk egy-egy tippet, mivel tölthetjük el aktívan a napokat akkor is, ha egy hosszabb kiruccanásra nincs lehetőségünk, de szeretnénk augusztus végén egy élményekkel teli időszakra visszatekinteni.

Várpalotára nem kell sokat utaznunk, ott viszont máris összehozhatunk egy sajátos időbeli ugrást. A város középpontjában helyet foglaló, szabályos négyszög alakú, sarok- és belsőtornyos, impozáns Thury-vár Magyarország legépebben megmaradt várai közé tartozik. Eredetileg kastélynak épült a XIV. század végén Nagy Lajos király hadvezérének, Kont Miklós nádornak, majd a török korban erődítménnyé alakították át. Nevét védőjéről, Thury Györgyről kapta.

A legenda szerint itt készült fel Beatrix királynővé koronázására és másnapi esküvőjére Mátyás királlyal. A kedves szerelmi történet mellett egy kicsit vérmesebb eset is kötődik a várhoz, noha Trónok harcát megszégyenítő eseményekre ne számítsunk. A hagyomány szerint Ulászló megkoronázásának megakadályozása végett ide szállították a magyar koronát és a koronázási jelvényeket, Beatrix viszont a Fekete Sereget küldte a visszaszerzésükre. Mivel Corvin János nem akart áldozatok árán király lenni, átadta a koronát és ezzel lemondott a trónról.

A királyi jelvényeket tehát itt ne keressük, azon kívül viszont számos múltidéző kiállítás és attrakció segíti a középkori érzet megtalálását. Az egykori palota rész az ország egyetlen megmaradt XIV. századi főúri palotabelsőjét reprezentálja, benne értékes falképekláthatók az 1390-es évekből. A helytörténeti kiállításon a környék történetét követhetjük nyomon, a katonaruházati kiállítás és a vitézkiállítás a kisfiúk kedvence lesz, művészetrajongóknak pedig igazi kuriózumként szolgál a Lautrec kiállítás.

Eddig persze viszonylag szokványosnak tűnik a történet, most viszont már azt is kipróbálhatjuk, nekünk sikerülne-e kiszabadulnunk a török fogságából. A várban új szolgáltatásként egy szabadulós játékot hirdettek, ahol középkori környezetben kell különböző kalandos, logikai és kutató feladatokat megoldani. Az akadályok leküzdésére és a kijutásra összesen 60 perc áll rendelkezésre – mankóként mindössze az észjárásunkra és csapattársainkra, valamint Thury várkapitány rejtett üzeneteire támaszkodhatunk. Te vajon képes lennél kicselezni a törököt?

További információ:

http://kiszabadulosjatek.hu/

HTTPS://BAKONY-BALATON.HU/HU/AKTUALITASOK/MENEKULJ-MEG-TOROK-FOGSAGBOL

https://bakony-balaton.hu/hu/kultura/muzeumok-kiallitohelyek/varpalota

http://thuryvar.hu/

Gyakorlati tudnivalók:

Cím: 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

Nyitva tartás: Október 1 - Március 31.: 9:00 - 17:00; Április 1 –Szeptember 30.: kedd-vasárnap 9:00 - 19:00

Belépő

  • Felnőtt: 1500,- Ft/fő
  • Diák / nyugdíjas: 1000,- Ft/fő
  • Családi 1. (2 felnőtt és 1 gyerek): 3100,- Ft
  • Családi 2. (2 felnőtt és 2 gyerek): 3500 Ft
  • Családi 3. (2 felnőtt és 3 gyerek): 3900,- Ft
  • Csoportos jegyár felnőtt: 1300,- Ft/fő
  • Csoportos jegyár diák / nyugdíjas: 900,- Ft/fő
  • A csoportok 8 főtől értendők.
  • Bakony & Balaton kártyával a belépés ingyenes.
Bertalan Melinda
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.