Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C

61,5 milliárd forintot kapunk a Modern Városok Programban

2017. július 18. 9:33
Közös sajtótájékoztatón mutatta be a Modern Városok Program fejlesztéseinek jelenlegi állapotát Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Porga Gyula polgármester kedd reggel a Városházán.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy az országban 23 várossal kötöttek megállapodást, az érintett városokkal folyamatosan egyeztetnek a 3800 milliárdos programról. Veszprémben a Modern Városok Program keretében hatvanmilliárd forintot fordítanak arra, hogy élhetőbbé tegyék a megyeszékhelyt, segítsék a gazdasági fejlődést, és szeretnének a szabadidő eltöltéséhez is hozzájárulni – ezt szolgálják a sport célú beruházások. A megállapodással olyan víziót vázoltak fel, amin előnyösebb helyzetbe hozza a várost a húszas évekre.

Eddig Veszprém közel hatmilliárd forinthoz jutott hozzá közvetlenül vagy az állami résztvevőkön keresztül. A miniszterhelyettes beszélt azokról az útfejlesztésekről is, amelyek a tavaly májusi megállapodásban szerepeltek, ám később a kormányhatározatból kimaradtak. A kormány döntése értelmében 2017-ben megindulhat ezen útszakaszok tervezése, és ezután, a megvalósítás pontos költségének ismeretében dönthet a kormány a megvalósításról. Csepreghy kiemelte: a húszas évek elejéig 150-200 milliárd érkezik a településre a Modern Városok Program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a gazdasági társaságok által lehívható támogatások révén. Hozzátette: nem Budapesten, tervezőasztal mellett kitalált fejlesztéseket akarnak megvalósítani, hanem az itt, helyben, a helyi igények mentén létrejött tervek megvalósulását segítik.

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: soha egyszerre ilyen volumenű fejlesztési lehetőség nem állt a veszprémi önkormányzat rendelkezésére (jelen pillanatban 61,5 milliárd forint, amit a TOP 11,4 milliárd forint dedikált támogatása egészít ki). A fejlesztéseket nem célként, hanem eszközként fogják fel, a cél ugyanis az, hogy Veszprém az ország legélhetőbb városa legyen, az itt élők valóban otthonuknak érezhessék a települést, a fiatalok itt találják meg a boldogulásukat, és Veszprém a város határain túlmutatóan, a térségben is vezető szerepet tölthessen be.

A polgármester szerint a Modern Városok Programban négy nagy területen zajlanak beruházások.

1., Gazdaságfejlesztés. 3,8 milliárd forintból az ipari parki infrastruktúrát bővítik, itt jól állunk a területszerzésekkel. A munkaerő-hiány mérséklésére a szakképzést segítő iparos parkot hoznak létre, ami piacképes tudáshoz segítené a fiatalokat – ennek a támogatói okiratát ősszel írhatják alá. Tudásparkot hoznak létre az Aranyos-völgyben három egyetem – a Pannon Egyetem, a Műegyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – közreműködésével. Ennek a megvalósíthatósági tanulmánya elkészült.

2., Közlekedés. Folyamatban van az utak tervezése, a polgármester abban bízik, hogy jövő évben a forrás is rendelkezésre áll majd, és megkezdődhet a 8-82 összekötő szakaszának, illetve a belső körgyűrű Jutasi utat és Dózsavárost összekötő szakaszának építése. Kerékpárutak is épülnek majd, összesen 30 km hosszúságban Márkó-Bánd-Szentgál irányába, Zirc irányába és a Balatonhoz Alsóörs felé.

3., Kultúra, turisztika: A Petőfi Színház 9,2 milliárdból újul meg, a tervek szerint 2018 nyarán kezdődhet meg a kivitelezés. Az állatkert 1 milliárd hazai és 1,5 milliárd uniós támogatásból fejlődhet, a kivitelezés már ősszel indulhat. A zeneiskola rekonstrukciójának első szakaszát, a homlokzat rendbetételét már megvalósították, jövő év közepéig elkezdődhet az ingatlan belső fejlesztése is.

4., Közösség, sport: Veszprém sportteljesítménye sokkal magasabb, mint az infrastruktúra színvonala sugallná – fogalmazott a polgármester. Összefoglalta: az Arénát 8000 fősre bővítik, ennek készül a megvalósíthatósági tanulmánya. Az uszodáról múlt héten már beszéltek: 5,7 milliárd forintos támogatással valósulhat meg állami beruházásként, és állami fenntartásban fog működni. A jégcsarnok tervezése is zajlik, ennek kivitelezéséről 2017 év végére várható döntés. A Stadion rekonstrukciója 50 millió forint előkészítési támogatásban részesült, év végéig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, remélhetőleg jövő év elején pedig a támogatói okiratot is aláírhatják.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. ma 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.