Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészi kukákkal bővül az Utcazene Fesztivál

2017. július 18. 14:04
A legfőbb attrakciónak számító óriáskerék és az egyéb látványelemek mellett a VKSZ Zrt. is hangulatosabbá varázsolja az Utcazene Fesztivált: színesre festett szeméttárolókat helyeznek el a standjuknál.

A közüzemi szolgáltató zrt. az Utcazene Fesztivál szervezőivel együtt még júniusban tette közzé a pályázatát, amely során színes szeméttároló edények megvalósításához vártak látványterveket. Az elképzelés szerint a nyertes pályaművek alapján elkészülő kukákat a nyári fesztiválok idején állították volna ki, ezzel is egy kicsit hangulatosabbá téve a már nagykorúvá érett Utcazene fesztivált, illetve Veszprém utcáit.

A felhívás népszerűsége végül a VKSZ Zrt. munkatársait is meglepte: nagyon sok pályamű érkezett be, amelyek közül három amatőr alkotó tervét választottak ki, elsősorban a művészi hatást és a motívumvilág univerzalitását szem előtt tartva – mondta el Bonyhádi Szilvia, a zrt. munkatársa.

A három díjnyertes ötlet:

  • Szilvási Reni kompozíciójának középpontjában a gyermeki lélek áll sajátos babaarcokon keresztül megvilágítva.
  • Vas Kata motívumai a mobilfüggő generációra reflektálnak nagyon szerethető formában.
  • Mosonyi Emese aprólékos, rendkívül gazdag szín-és formavilágot álmodott meg, ami azonnal meggyőzte a zsűrit.

A nyerteseket a VKSZ Zrt. egy-egy Strand fesztivál belépővel jutalmazta, a tervek alapján, a cég által biztosított kellékek segítségével elkészült kukákat pedig szerdán 17 órától lehet megtekinteni a fesztiválon, a VKSZ Zrt. standjánál.

A gimnázium diákjai alkotás közbenA gimnázium diákjai alkotás közben

A kukadekor pályázat a Zirci III. Béla Gimnázium és a Szakgimnázium diákjait is megihlette, akik további kilenc kukát festettek ki kedden a Hangvilla parkolójában, és amelyek dekorációs jelleggel majd szintén láthatók lesznek a fesztiválon.

B. Hegedűs Piros, a diákok munkáját irányító pedagógus kérdésünkre elárulta, nem idegen tőlük, hogy szabadtéri felületeket vagy tárgyakat dekorálnak ki: 17 éve hagyományosan minden esztendőben megtartják az Art Actiont a Gizella Napokon, a Tűztorony lábánál, de festettek már Zircen is többször köztéri alkotásokat. A VKSZ Zrt. Színezzük ki Veszprémet! pályázatára végül utólag jelentkeztek, de a felhívás – különösen a kukánként kapott 2 napos Strand Fesztivál belépő fejében – különösen népszerű volt a diákok körében, így végül már csak a tervek legjavát kellett kiválogatnia a tanárnőnek.

Az alkotások elsősorban egy-egy kortárs művész stílusára reflektálnak, nemcsak az iskola profiljából adódóan, hanem azért is, mert a színes kukák a monokróm utcákon már messziről felhívják magukra a figyelmet. Így aztán némelyik szeméttároló Hundertwasser stílus alapján készült, egy másik Keith Harring street art grafikáira reflektál, a harmadik a párizsi Pompidou központ művésznőjének, Niki de Saint Phalle munkáit idézi meg. De készült kuka Van Gogh és Picasso dekorációval is, valamint az egyik tanítvány saját elképzelése szerint is – ez még egyelőre a ritkább, a diákoknak még kell az irányítás, de a tehetségük így is rendkívüli.

S. Hegedűs Piros a kortárs művészetet tartotta szem előtt a mintáknálS. Hegedűs Piros a kortárs művészetet tartotta szem előtt a mintáknál

Éppen ezért, bár az eredeti terv szerint a kukák valóságos szeméttárolóként funkcionáltak volna, végül csak dekorációs elemek lesznek majd (előbbi küldetést a direkt erre a célra kihelyezett 120 kuka szolgálja majd). Ettől függetlenül a VKSZ Zrt. szeretné, ha valamiféle utóélete lenne majd az edényeknek, emellett pedig egyfajta mozgalmat is el kívánnak indítani, hogy egy kicsit színesebbé tegyék a várost – a zirci művészeti gimnáziumban ebben biztosan partnerre találnak.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.