2021. január 18.
//
Piroska névnap

Irodalmi piknik Nyírő Szabinával

2017. július 29. 8:21
Irodalmi pikniket tartottak tegnap este Gyulafirátóton, a premontrei kolostor romjainál. Az est főszereplője Nyírő Szabina író, költő volt.

Nyírő Szabina gyerekkorától kezdve alkot. Blogjában beszámol az íráshoz való viszonyáról is: középiskolás korában sok verse született, amelyeket több helyen publikált. Majd tizenhat évnyi csend következett, de 2014-től ismét alkot. Azóta is folyamatosan képzi magát írótanfolyamokon.

Beszélgetőtársa ezen az estén Czaun János, önkormányzati vezető volt. Kérdésein keresztül sok minden kiderült az alkotóról: a versen kívül szereti a novellát is. Szeret kiszakadni a hétköznapokból: a műalkotás nála mindig egy hangulatból, egy elkapott témából, részletből születik. Fontos számára a varázslat keresése a mindennapokban. Szereti magát megmérettetni, ezért több pályázaton is indult, és ezekben sikereket is elért. Példaképei Neil Gaiman és Joanne Harris.

Az est nagyon színesre sikeredett. Szabina felolvasta verseit, történeteit. Elhangzott a Március, a Csak egyszer című vers, valamint A lombszöcske című történet is. Az est legjobb műve pedig talán a Rozsda és jég című mese volt két róka érdekes kapcsolatáról.

A 850 éves falak előtt nemcsak Szabina, de a hallgatóság is mikrofon elé állt: elhangzott többek között Juhász Gyula Szerelem című verse, valamint Heltai Jenő Szívem falán című alkotása is. Volt, aki saját művét oszotta meg az érdeklődőkkel. A est végén Szabina megköszönte a támogatók segítségét, s a tartalmas másfél óra után mindenki egy kicsivel többel mehetett haza, mint amivel érekezett.

Tokos Bianka
Bertalan Melinda