Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Európa legjobbjai között bizonyíthat / Schmiedhoffer Diána az olimpiai szereplésről álmodik

2009. május 7. 22:07
A serdülő korosztály legrangosabb európai versenyén szerepelhet Schmiedhoffer Diána, a Balaton Úszó Klub 14 esztendős kiválósága.

Április elején Dunaújvárosban zajlott a XXX. Aranyüst Nemzetközi Úszóverseny, ahol az ifjú veszprémi tehetség három egyéni, s három váltó számban is a dobogó legfelső fokára állhatott. Tovább növeli a siker értékét, hogy a hetedik osztályos diáklány valamennyi számban új egyéni csúcsot teljesített. Ennél is fontosabb persze, hogy teljesítményével kvalifikálta magát a júliusi finnországi Európai Ifjúsági Találkozóra (EYOP), ahol 49 ország közel 3000 versenyzője állhat rajtkőre.

Schmiedhoffer napi öt és fél óra úszás mellett erősítéssel készül a nem mindennapi megmérettetésre.
– Hatéves korom úszom versenyszerűen. Nem voltam egy túlságosan vékonyka kislány, így ez is szerepet játszott a sportágválasztásban. A fárasztó edzések alkalmával az edzőm személye és a családom motivál leginkább, s persze a legnagyobb álmom, hogy kijussak az olimpiára. Közelebbi célom pedig a tamperei seregszemle, ahol szeretnék minél jobb eredményt elérni, esetleg felállni a dobogóra – bizakodik az ifjú titán.

Diánát vélhetően nem csak remek fizikai adottságokkal, hanem művészi ösztönökkel is megáldották az égiek. Kevés szabadidejét ugyanis szívesen tölti rajzolással, fotózással, illetve versírással.

Az úszó Szokolai László irányításával készül, a Balaton Úszó Klub ügyvezetője és edzője szerint tanítványa kimagaslik a társak közül.
– Diána 2008. novemberében igazolt hozzánk, ahova egy vakbélműtét után, lerobbant állapotban érkezett. Betegsége után rövid idő alatt visszanyerte formáját. Az eddig eltelt időszak alapján egy nagyon szorgalmas, jó teherbírású, céltudatos gyermeket ismertem meg benne – dicséri tanítványát a mester. Véleményem szerint – folytatja Szokolai – 200 méteres gyorsúszásban szép eredményt érhet el Finnországban. Addig persze még sokat dolgoznunk. Mindenképpen fontos leszögezni, hogy egy sportolónál serdülőkorban zajlik le a legtöbb változás. Testalkatilag most van folyamatban a felnőtt nővé válás, s a teste ilyenkor sok vizet vesz fel. Meg fog változni a testalkata, s így a vízfekvése is. Ebben az időszakban még többet kell dolgozni, hogy ezt az időszakot „átvészeljék” a kislányok. Diána az átlagnál jóval ügyesebb gyerek, de hogy Kis Gergő szintű-e, az a következő időszakban fog kiderülni – vélekedik a tréner.
 

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.