2021. október 16.
//
Gál névnap

A Szent Korona és Gizella-ereklye Veszprémben

2009. május 9. 11:37
A Gizella napok keretében érkezett városunkba koronánk hiteles másolata és 950 éve elhunyt első királynénk ereklyéje.

A Szent Koronát és a Gizella-ereklyét Márfi Gyula érsek és Debreczenyi János polgármester fogadta az Óváros téren. A város összes harangja egy időben szólalt meg az érkezésük tiszteletére. Ezután az asszisztencia, a papság, a világi méltóságok, honvédek és cserkészek kíséretében indultak útjukra a várba, a Szentháromság-térre.

Az érsek köszöntötte Erdő Péter bíborost és Julius Janus apostoli nunciust, a Vatikán budapesti nagykövetét. A bíboros celebrálta szentmisén többek között résztvettek a papság képviselői, katolikus intézmények képviselői, a megye képviseletében többek között Lasztovicza Jenő, a közgyűlés elnöke, a város képviseletében a polgármester és önkormányzati képviselők, országgyűlési képviselők, Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora, a Honvédség képviselői, a passaui egyházmegye küldöttsége, a Liszt Ferenc Kórustársaság és a Légierő Zenekara. A mise végén a nuncius átadta a Szentatya üdvözletét a jelenlévőknek. Zárásként elhangzott a Himnusz, végül a Szent Koronát és a Gizella-ereklyét a Szent Mihály-székesegyház altemplomába kísérték, ahol délután négyig megtekinthető.

Kövesd végig az eseményt képgalériánkban!

Képek
vehir.hu

További cikkek

Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
A segítségre szorulók október 18-tól a Haszkovó úti lakótelepen kereshetik a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász munkatársait.
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Freund Tamás, neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívta életre azt az alumni programot, amelynek több célja közül az egyik, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodást és pályát a fiatalok körében. A Lovassy László Gimnázium egykori tanulójaként a nemzetközileg is elismert tudós a saját alumni intézményében, Veszprémben indította útjára ezt a kezdeményezését pénteken.
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
Új lendületet kapott a Cholnoky városrész közössége
Új lendületet kapott a Cholnoky városrész közössége
Ismét ülésezett a 2019-ben életre hívott Cholnoky-kerekasztal, amelynek vendége is volt Navracsics Tibor személyében. A találkozón a kormánybiztos beszámolt az Európa Kulturális Fővárosa Program legfrissebb eredményeiről és várható eseményeiről, mellette pedig a városrész közeljövőben tervezett programjairól és fejlesztéseiről is tárgyaltak a résztvevők.
Bölcsőde épül Balatonalmádiban
Bölcsőde épül Balatonalmádiban
A 66 fő ellátására alkalmas intézményt várhatólag jövő tavasszal adhatják át.