Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Szobrot állítottak Szent Anna családjának

2017. augusztus 12. 3:59
Új szoborcsoporttal gazdagodott a város: pénteken avatták fel Szent Anna, Joachim és Szűz Mária szobrait a Ranolder téren.

A Piller Csaba által megtervezett és létrehozott köztéri műalkotást Szabó Imre veszprémi vállalkozó ajánlotta fel a városnak. A háromfős szoborcsoport a két szülőt álló helyzetben, egymást átkarolva ábrázolja, míg gyermekük, Mária egy széken ül.

Az ünnepélyes leleplezés előtt Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy egy jó műalkotás közösséget teremt maga köré. Rámutatott, hogy a csúnya, gödrös Ranolder teret pár éve rendbe tették, padokat helyeztek el rajta, a tér gazdagsága pedig tovább erősödik az ide megálmodott szobor által.

Porga GyulaPorga Gyula

Márfi Gyula érsek a család fontosságáról szólt. A szülők felelőssége az – mondta –, hogy teljes értékű embereket neveljenek egy olyan korban, amikor csak informálni akarunk, és lemondunk a gyerekek formálásáról – be akarjuk programozni őket, mint egy robotot, nem pedig tanítani és nevelni. Piacképes tudással akarjuk őket felvértezni, de a jó iskolának és a jó szülőnek törekednie kell arra, hogy az általános műveltségnek, a vallási ismereteknek, az érzelmi nevelésnek is kellő figyelmet szenteljenek. Erősítenünk kell gyermekeink akaratát, hogy ellen tudjanak állni a kísértésnek és tudják cselekedni a jót.

Márfi GyulaMárfi Gyula

Szent Anna a keresztény hagyományok szerint Szűz Mária édesanyja volt, a várandósak, az édesanyák, a házaspárok és a nagyszülők védőszentje. Alakját már a 2. század óta nagy tisztelet övezi a keresztény közösségekben, hazánkban Mária után az ő személyéhez köthető a legtöbb búcsújáró hely. Az apokrif iratok elbeszélése szerint Anna Betlehemből származott, és a názáreti Joachimhoz ment feleségül, huszonnégy évesen.

Házasságuk nem volt egyszerű: húsz éven át nem érkezett a gyermekáldás, a kor társadalmi felfogása pedig kirekesztette a gyermektelen párokat. Joachim el is határozta, hogy maga mögött hagyja a várost és szégyenében elbujdosik az erdőben, amikor az Úr angyalt küldött hozzá, megüzenve: leánya fog születni, akit Máriának neveznek majd. Így is lett. Joachim néhány év múlva meghalt, Anna azonban még sokáig élt, és unokáját, a kis Jézust is ismerhette.

A szoborról a polgármester, az alkotó és a mecénás rántotta le a leplet, az avatáson az Orlando énekegyüttes működött közre.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.