Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 28. Simon
Veszprém
13°C
2024. október 28. Simon
Veszprém
13°C

Mindszenty lábnyomában

2024. október 25. 23:32
Mindszenty József lábnyomaiban járhattak azok, akik részt vettek a Veszprémi Érsekség idegenvezetésén szerdán.

A várbéli helyszíneket bejáró egyórás vezetés része annak a programsorozatnak, mellyel Mindszenty József veszprémi püspöki időszakára emlékezik a főegyházmegye: a püspököt ugyanis 80 évvel ezelőtt, 1944-ben helyezték Veszprémbe. 

XII. Piusz pápa 1944. március 2-án nevezte ki Mindszentyt a Veszprémi egyházmegye élére. A főpap aktívan belevetette magát a munkába, alig másfél éves hivatali ideje alatt az egyházmegye nagy részét bejárja, felkeresi a plébániákat, bérmál, kritikai észrevételeket fogalmaz meg. Mindeközben meg kell küzdenie azzal is, hogy a háborús fenyegetés közepette megóvja a püspökség épületeit és értékeit.

Ez év őszén, amikor már a front egyre közeledett, a székesfehérvári püspökkel és a pannonhalmi apáttal közösen memorandumot fogalmaztak meg, melyben követelték a harcok beszüntetését és tiltakoztak a zsidóüldözés ellen. E memorandumot Mindszenty személyesen vitte el a kormányhoz, tettével pedig kivívta a nyilas rezsim ellenszenvét: két héttel később letartóztatták. Rövid ideig a várbörtönben tartották fogva, majd a sopronkőhidai fegyházba szállították át, ahonnan – Apor Vilmos közbenjárására –  Isteni Megváltó Leányai apácarend soproni kolostorába helyezték át házi őrizetbe. Négy hónappal később szabadult, Veszprémbe 1945. április 20-án tért vissza, itt azonban már csak rövid ideig maradhatott: szeptember 8-án esztergomi érsekké nevezte ki a pápa. 

Mindszenty tehát csak rövid ideig tevékenykedett Veszprémben, hivatali idejének egy részét is kényszerű távollétben töltötte, ráadásul mindez egy olyan időszakban történt, amikor az ország és a város romba dőlt, nem pedig épült. Mindszenty szellemi öröksége ugyan a mai napig meghatározó Veszprémben, de keze nyomát nemigen fedezhetjük fel úgy, mint ahogy Padányi vagy Hornig püspökök munkásságának kézzel fogható, materiális eredményeire rámutathatunk. Jobb híján hát a szerdai vezetett bejáráson meg kellett elégednünk azzal, amit a történelem ránk hagyott: hogy az egykori püspök lábnyomában járhattunk a székesegyházban, ahol misézett vagy a palotában, ahol élt. 

És hogy hírt kaphattunk a munkáról, amit még ő kezdett el, de ma ér révbe: Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának előkészületeiről. A vértanú történetére Mindszenty figyelt fel, ő indította el az eljárást, aminek zárásaként jövő áprilisban boldoggá avathatják a fiatalon elhunyt lányt, pontosan fél évvel korábban, most szombaton tíz órakor pedig szentmisét rendeznek a főszékesegyházban a tiszteletére, amit Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa mutat be. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Horror Cirkusz: a megalázás művészete, de még arra sem elég jó Horror Cirkusz: a megalázás művészete, de még arra sem elég jó „Aki nem jön el az bas…..jon meg!!!” Ilyen kedvcsináló szöveggel sikerült Veszprém utcáit teleszórni, hiszen jó néhány napon keresztül minden este a Tesco parkolóban felállított cirkuszi sátorban zajlott a nem is tudom, minek nevezzem: előadás? show? förtelem? tegnap 21:12 Izraeli légicsapás - Az izraeli légierő iráni célpontokat támadott hajnalban közélet Izraeli légicsapás - Az izraeli légierő iráni célpontokat támadott hajnalban Iráni célpontokat támadott az izraeli légierő szombat hajnalban. 2024. október 26. 12:13 Szombat hajnalban minden óra visszaugrik hatvan percet közélet Szombat hajnalban minden óra visszaugrik hatvan percet Szombatról vasárnapra virradó éjjel az órákat ismét át kell állítani, ezúttal egy órával vissza, háromról kettőre, azaz a hétvégén mindenki nyer plusz egy óra alvásidőt az őszi időszámításnak köszönhetően. Ennek apropóján hoztunk két legendás órát is Veszprémből, pontosabban ezeknek a történetét. 2024. október 26. 14:29 Magyar Péter, a magyarok 'Schrödinger macskája' politika Magyar Péter, a magyarok 'Schrödinger macskája' Schrödinger macskája egy híres gondolatkísérlet, amelyet az osztrák fizikus, Erwin Schrödinger alkotott meg 1935-ben. A kísérlet célja, hogy bemutassa a kvantummechanika paradoxonait, különösen az állapotok szuperpozícióját. 2024. október 26. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.