Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megnyílik a veszprémi óvóhely a látogatók előtt

2017. szeptember 12. 15:26 // Forrás: mti
Megnyílik a veszprémi Benedek-hegy gyomrában található óvóhely az érdeklődők előtt és beléphetnek a színház, a könyvtár, valamint a helyi rádió máskor nem látogatható helyiségeibe is a hétvégi kulturális örökség napjain.

Káposztás Vivien, a polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta, hogy a megyeszékhelyen 12 helyszínen mintegy 30 program, köztük tárlatvezetés és filmvetítés várja az érdeklődőket. A Benedek-hegy gyomrában lévő óvóhelyet és a környéket is megismerhetik a látogatók szombaton, megelevenedik az óvóhelyet övező Séd-part középkori céhes élete, a séta résztvevői bepillanthatnak a tímárok, a molnárok és a tobakok mindennapjaiba. Kizmus Szabolcs bunkerkutató Volt titkos katonai objektumok a Bakonyban címmel tart előadást szombaton délelőtt és kora délután. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállításain szombaton és vasárnap délelőtt 10 és 11 órától ingyenes tárlatvezetés indul.

Tárlatvezetés mellett ingyenesen nézhetik meg a látogatók a Kiegyezés és koronázás - 1867 című tárlatot az érseki palotában. A Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója című kiállítás a székesegyház altemplomában, az Idvezlégy, kegyelmes Szent László király! című tárlat a piarista templomban, A Test és lélek című kiállítás az első világháborús tábori lelkészetet, katonai kórházakat és orvoslást bemutató kiállítás pedig a Tejfalussy-házban, a veszprémi várban látható majd.

Kulisszajáráson és az épületet bemutató sétán vehetnek részt a vállalkozó kedvűek a Petőfi Színházban, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, valamint a Méz Rádióban. Ezen kívül a városban található szobrokat bemutató sétára várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap - közölte a sajtóreferens.

A Laczkó Dezső Múzeumban szombaton délután tárlatvezetést tart Fogl Krisztián Sándor történész, aki a Kiegyezés korabeli tárgyakat, dokumentumokat ismerteti meg a látogatókkal. Sára Sándor 80 huszár című filmjét vetítik szombaton délután a piarista templomban, ezt követően a nézők beszélgetést hallhatnak a rendezővel. A rendezvény napjain ingyenesen látogatható a Bakonyi Ház, a tűztorony, a Hősök Kapuja Látogatóközpont, a Dubniczay-palota, a Tegulárium-téglagyűjtemény, a Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény és a Csikász Galéria.

A vörösberényi jezsuita kolostorban Kiss-Domonkos Judit csellóművész és Line Ildikó hegedűművész koncertjét hallhatja a közönség szombat délután. Ezt követően Kovács István helytörténeti kutató tart előadást a jezsuita kolostorról. Töltési Erzsébet, a balatonalmádi Honismereti és Városszépítő Kör titkára elmondta, hogy a belváros templomait érintő sétát szerveznek szombaton este, melynek során a lelkipásztorok bemutatják templomaikat, a séta résztvevői hallhatják majd Káplán György énekművész, valamint Balatonalmádi Város Vegyeskarának műsorát. Csővári Zsófia, a várpalotai Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy vasárnap megnyitják Udvardi Erzsébet, Arany-balladák című festménysorozatának kiállítását a várban, mely egész nap ingyenesen látogatható.

A kulturális örökség napjai az Európa Tanács védnökségével 1984 óta már 50 országban az épített örökség ünnepe, melynek Magyarországon hagyományossá vált időpontja minden év szeptember harmadik hétvégéje. A programsorozaton megnyílnak és bejárhatók olyan épületek, építmények és régészeti lelőhelyek is, amelyek az év többi napján nem látogathatók.

vehir.hu
további cikkek
Az egykori Dimitrov lesz Veszprém új turistamágnese Az egykori Dimitrov lesz Veszprém új turistamágnese Az egykori Dimitrov Művelődési Központhoz sok veszpréminek fűződnek kellemes emlékei. Az épület aztán évtizedekig csak púp volt az önkormányzat hátán, amit se kiköpni, se lenyelni nem tudtak a mindenkori városvezetők. Ki gondolta volna, hogy újra Veszprém kulturális életének vezérhajójává nőheti ki magát? Szerdán a polgármester körbevezette az egykor itt dolgozókat a leendő CODE tereiben. ma 22:28 Elindult a Borsi Lőrinc Szabadegyetemének programsorozata Elindult a Borsi Lőrinc Szabadegyetemének programsorozata A Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub és a Dr. Borsi Lőrinc Szabadegyetemének idei első előadója Gelencsér András professzor volt, aki kedd délután tartotta meg Civilizációnk jövője – globális válságok és technofetisizmus című prezentációját. A levegőkémikusra nem véletlen esett a választás, hiszen a szervezők igyekeznek érdekes és aktuális témákat választani. ma 14:20 Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Meglepetésdallamok a zene világnapján zene Meglepetésdallamok a zene világnapján A zene világnapja alkalmából a Gárdonyi Kamarazenekar a város több pontján is váratlanul minikoncerttel kedveskedett a veszprémieknek. ma 10:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.