2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Bemutatták az EKF-pályázat arculatát

2017. október 4. 12:50
EKF
Bemutatták Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatának arculatát szerdán.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a pályázat – fogalmazott Porga Gyula polgármester az arculat szerdai bemutató sajtótájékoztatóján. Mint összefoglalta, a két és fél éve kezdődött munka nagy része nem látványos: célokat, jövőképet fogalmaztak meg, amihez sok segítséget kaptak a Veszprémben és környékén élő és működő magánszemélyektől és civil szervezetektől. Az anyagot december 20-ig kell benyújtani, amit év elején bírál majd el a szakmai zsűri, és ekkor derül ki, hogy mely települések juthatnak tovább a második fordulóba.

Gulyás Péter, Porga Gyula, Gerhes Gábor és Likó MarcellGulyás Péter, Porga Gyula, Gerhes Gábor és Likó Marcell

A veszprémi pályázat mellé több ismert ember is odaállt, hogy nagykövetként erősítsék az anyagot. Így tett Freund Tamás neurobiológus, Gulyás Péter kézilabdázó, Laposa Zsófia borász, Laposa Bence borász, Likó Marcell énekes, Mikósa Erika énekes, M. Tóth Géza filmrendező, Ókovács Szilveszter operaénekes, Szakály György a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Zoób Kati divattervező.

A pályázat logóját és teljes arculatát Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész tervezte meg, aki elmondta: a vizuális elemekben a víz és szél révén a természet, a lépcsők és sarkok motívumában az épített környezet, míg a játék és inspiráció hívószavak az ezeket formáló embert jelenti meg. A hullám motívum nemcsak a Balaton vizére és a Bakony vonulataira utal, hanem „asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is”.

EKF
vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Hétfőn hivatalosan is megkezdődött A Tánc XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválja.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
A szakemberek és a tó körül élők, azért felelősséget vállalók körében évek óta folynak beszélgetések a Balaton törékeny ökoszisztémájáról, amelyet ideje lenne figyelembe venni, amikor számolatlanul épülnek a nyaralók a parton, irtják a nádast vagy mesterségesen igyekeznek megnövelni a vízszintet. Az ökológiai kihívásokról szóló párbeszédhez most a VEB2023 EKF is csatlakozott a BALATORIUM nevű összművészeti és edukációs eseménysorozattal.
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.