2020. augusztus 5. // Krisztina névnap

Mi legyek, ha nagy leszek?

2017. október 6. 11:38
A kérdésre több mint 60 középfokú, megyei és megyén kívüli oktatási intézmény képviselői segítenek választ adni a Veszprém Arénában pénteken és szombaton megrendezett pályaválasztási kiállításon.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal által szervezett, 19. alkalommal megrendezett esemény célja az általános iskolások pályaorientációjának segítésén túl a már szakmával rendelkezők további fejlődésének támogatása, valamint hosszú távon szakképzett munkaerő biztosítása a hiányterületeken is. Ahogy arra Némedi Lajos alpolgármester rámutatott az esemény megnyitóján tartott beszédében, mind a kormány, mind a szolgáltató intézmények igyekeznek mindent elkövetni, hogy a fiataloknak olyan szakmákat kínáljanak, amelyek nemcsak az egyén jövőjét építik, de a társadalom javára is válhatnak, és segítik a munkaerőpiac erősödését.

Dr. Vajda ViktóriaDr. Vajda Viktória

Ma Magyarországon már strukturális munkanélküliségről beszélhetünk, a megyében is igen jelentős munkaerőhiánnyal találjuk szembe magunkat a feldolgozóiparban, a gépgyártás területén, így nagyon fontos, hogy elsősorban a szakmaválasztás irányába tereljük a fiatalokat – mondta el dr. Vajda Viktória, a megyei kormányhivatal főigazgatója. – A társadalomnak és a fiataloknak is az az érdekük hogy olyan hivatás mellett döntsenek, amely biztos megélhetést nyújt, ez pedig elmondható ezekről a szakmákról.

Ennek érdekében a középiskolák mellett a munkáltatók, az iparkamarák és a szakképzési centrumok is részt vesznek a kiállításon, akik részletes információkat nyújtanak a gyakorlati képzőhelyekről, utóbbiak képviselőinél pedig a fiatalok testközelből is megtapasztalhatják, mit tudnak majd elsajátítani a későbbi tanulmányaik során, személyesen is kipróbálhatják a szakmák jellemző vonásait, legyen szó akár ácsolásról vagy a gépjárművek karbantartásáról.

Természetesen a rendezvényen azok is megtalálhatják a számításaikat, akik habitusukból fakadóan inkább a humán területek felé vonzódnak. A szervezők igyekeztek minél szélesebb merítést biztosítani a megye általános iskolás tanulóinak, így a szakiskoláktól kezdve a gimnáziumokon át a művészeti kollégiumok egyaránt képviseltetik magukat, de a rendészet emberei is jelen vannak, a szakmai fórumokon és a szülői tájékoztatókon pedig a felnőtteket is várják. Emellett az érdeklődők mindkét nap pályaorientációs vagy éppen grafológiai tanácsadáson vehetnek részt annak érdekében, hogy minél jobban megismerjék a képességeiket és a készségeiket és megfelelő pályát válasszanak.

A kiállítás pénteken 17 óráig, szombaton pedig 13 óráig tart nyitva.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Üllőn újságíróknak, abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.
Nyilvánosak a felvételi ponthatárok!
Nyilvánosak a felvételi ponthatárok!
Este nyolckor megjelentek az idei felvételi ponthatárok a felvi.hu oldalon.
Veszprémben három intézményben lesznek iskolaőrök szeptembertől
Veszprémben három intézményben lesznek iskolaőrök szeptembertől
Egy általános iskolában és két szakképzési intézményben indul iskolaőrség.
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
A felsőoktatási struktúra átalakítása keretében az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzések integrálásával alakítja ki a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) a Zalaegerszegi Egyetemi Központot - közölte szerdán a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón az egyetem rektora.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
2020. augusztus 5. // Krisztina névnap