A három napos rendezvénynek idén is a Veszprém Aréna ad otthont. November 10-én, pénteken 14-19 óra között, november 11-én, szombaton 9-19 óra között, november 12-én, vasárnap pedig 9-18 óra között helyi termelők, vásározók és kézművesek kínálják portékáikat.
A Bakony színe-java összegyűlik a Veszprém Arénában, mi pedig három napon át helyi finomságokat kóstolhatunk, miközben a vásári forgatagban táncos lábak ropják fülbemászó muzsikára, Nagymama Portája felől pedig frissensült burgonyás kalács illata száll.
A Bakony Expo rendezvényein az érdeklődők megismerkedhetnek a Bakony tájaira jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal, közben színpadi produkciókat is láthatnak.
A környékre jellemző ízvilág, értékes receptek, konyhai praktikák és kulináris finomságok a helyszínen kipróbálásra kerülnek. A rendezvény céljai közt szerepel a Bakony vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása. A programok természetesen minden korosztálynak szólnak.
Sigmond Esztert, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, a rendezvény társszervezőjét kérdeztük az eseménnyel kapcsolatban.
- Hogyan lehet egy ekkora rendezvényt megszervezni, és kézben tartani?
- Sokan vagyunk, a szervezés egy egész csapat munkája. Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata, a Nemzeti Agrárkamara, a Berill Kft. is komoly részt vállal a munkából. Utóbbi a teljes standépítésért felelős. Az Agrárkamara kapcsolati hálója alapján sikerül összegyűjteni a kiállítókat. A város biztosítja a helyszínt a Veszprém Arénában, illetve a marketing feladatokat fogja össze. Mindenkinek megvan a szakterülete, összehangolt, komoly, szép munka eredménye az expo. A rendezvénynek fontos turisztikai vonzata is van, hiszen az időpont miatt nem elhanyagolható a szezonhosszabbító szerepe, valamint az országos kommunikációnak köszönhetően távolabbi városokból és külföldről is egyre több látogató érkezik.
- Milyen programokkal várják az érdeklődőket?
- Minden évben igyekszünk a vásár mellett vonzó kulturális programokat és koncertet is szervezni. Vasárnap a Holdviola zenekar lép fel, akik népzenét játszanak, modernebb köntösben, elektro-folk stílusban. A Nagymama portája programpontot a déli órákba szervezzük: minden évben van egy tematikája a vásárnak, idén a burgonya. Az ezzel kapcsolatos régi, hagyományos ételeket, konyhai praktikákat ismerhetik meg az érdeklődők. Szombaton Kocsis Bálint séf Gulyás Péter kézilabdázóval fog főzni a színpadon, aki egyben a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövete is.
Vasárnap pedig Neubauer Judit kalauzolja a látogatókat gyermekkori emlékeink ízeibe. Judit gasztronómiai blogot vezet Emlékek íze címmel, a Bakonyban él egy kicsi faluban, sok országot bejárt, ahol kulináris ismereteit gyarapíthatta. Vele egy régi burgonyás receptet tudnak a mai ízlés szerint újragondolva elkészíteni a látogatók. Szombaton délelőtt lesz egy látványos disznóvágás is, Sövényházi Balázzsal, Nemesvámos polgármesterével és Fazekas Nándor kézilabdázóval.
Egész nap lesz állatsimogató, népi játékok játszóháza, természetismereti foglalkoztató a Verga Zrt-vel, táncos vásári komédia, új programelemként pedig látványkovácsolás is. A felsoroltakon kívül is rengeteg program várja a vendégeket. A weboldalunkon -bakonyexpo.hu - a teljes program elérhető.
- Mennyire nyitottak az emberek erre a rendezvényre?
- Nagyon érdeklődőek. Az eredeti cél, hogy a helyi értékeket közelebb vigyük a potenciális vásárlókhoz. A kis falvakban készülő termékekről nem biztos, hogy sokan tudnak, a nagy üzletláncokban pedig biztosan nem találkozhatunk ezekkel a kincsekkel. Az emberek egyre inkább keresik a természetes alapanyagokat, az autentikus termékeket, az egyediség és a minőség számukra a lényeg. Ennek az igénynek a kielégítésére kiváló színtér a Bakony Expo, amelyet a látogatószám évről évre történő növekedése is igazol.