Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Izgalmas rövidfilmek a 13. Pannonfíling Mozgófilmes Találkozón

2017. november 5. 12:00 // Forrás: fotó:mediatanacs.hu, pannonfiling.hu
Ifjú tehetségek műveit mutatták be az idei Pannonfíling Mozgófilmes Találkozón szombaton az Expresszó Klubban.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, ahol hazai és határon túli amatőr és független filmesek mutathatják be alkotásaikat. A fesztivált a Szellemi Regenerációs Társulás (SZERET egyesület) szervezi, a főszervezők Németh Csaba és Dósay Norbert.

Az elmúlt tíz évben több száz kisfilmet láthatott itt a közönség, számtalan műfajban és stílusban. Animáció, filmetűd, road- és kocsmamovie, háborús dráma, sci-fi, szerelmi történet, thriller, videóklip, dokumentumfilm és sok más szerepelt már a Pannonfílingen. A rendezvény erőssége, hogy a mozivásznon látottakat barátságos környezetben vitathatják meg a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel, így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a nézők is ennek a diskurzusnak a részesévé válhatnak.

21 rövidfilmet kellett zsűriznie idén a bíráknak, köztük Fazekas Gyöngyinek, a tavalyi év nyertesének (a Saudade című filmmel), Ujj Mészáros Károly és Pálfi György, filmrendezőnek, valamint Krámer György, koreográfusnak. A Pannonfíling szervezői korábban elmondták, közel hét és fél órányi minőségi anyag közül választották ki a versenyprogram filmjeit.

A versenyző filmeket három blokkba rendezték, s minden blokk végén véleményt mondott a zsűri. Sokműfajúság jellemezte az idei eseményt is. Szerepelt a filmek között animációs film (Balla Gábor - A demokrácia nem egy pillanat), thriller (Timári Lilla, Balázs András - A mackó), dokumentumfilm (Kiss-Stefán Mónika - Semmelweis arca), s több olyan is, amelyek - leegyszerűsítve - a fiatalok jelenjét (Szili Maxi, Márkus András, Radványi Róbert – FREEzing című filmje) vagy akár a fészbuk "őrületet" dolgozta fel (Kiss Friderika Virág - Pszicho-lájk), s olyan is, amely „saját” fikciójával és valóságával játszott (Laskai Csaba, Czinke Gyula - Bence vagyok). A filmek között volt kísérleti film is (Emődy Botond Előd, Kovács Péter – Egyenes).

Szili Maxi, Márkus András, Radványi Róbert – FREEzing című filmje egy tinédzser átlagos, egyhangú életét mutatja be.

Sok esetben kaptak hasonló értékelést a versenyzők: a zsűri mindegyik filmben megtalálta az értékelhető momentumokat, sok esetben az alkotói szándék pontosítására kérte fel a készítőket, de ezen kívül is sok tanácsot kaptak, például a narráció vagy vágástechnika tekintetében.

A nyertes és egyben közönségdíjas alkotás Baranyi Gábor Benő Bújócska című filmje lett. A filmről röviden: Egy szegény faluszéli nagycsalád legkisebb tagja a kései gyerekként született hétéves Matyi, aki imád bújócskázni, ezzel sok bosszúságot okoz szüleinek. Az értelmi fogyatékos fiú zsörtölődő anyjának inkább púp a hátán, apja foglalkozik csak vele. Ám az apa egyszer csak eltűnik, az anya magára marad a nehezen kezelhető gyerekkel, s életében először bújócskát kell játsszon a fiával… A megtörtént eset alapján készült kisjátékfilmet eredeti helyszíneken, amatőr szereplőkkel forgatták. A film werkfilmje itt megtekinthető:

A második helyet Sztercey Szabolcs Benedek Your Face Through the Screen című filmje szerezte meg, harmadikként Reszeli-Soós András, Bakonyi Péter Meeting című filmje végzett. A legfélelmetesebb filmnek járó PannonPara különdíjat Dobi Ferenc Vér-erdő című filmje kapta.

Tokos Bianka
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.