2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Térségi összefogás segíti Veszprém EKF pályázatát

2017. november 11. 12:10
Együttműködési megállapodást kötöttek Veszprém város, a Balatoni Kör, a MOL Nagyon Balaton program, az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pannon Egyetem képviselői az EKF pályázat sikerességének elősegítésére a pénteken II. alkalommal megrendezett közéleti minikonferencia keretében.

Porga Gyula polgármester az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Veszprém a kezdetektől fogva számolt azzal, hogy csak akkor lehet erős és sikeres Európa Kulturális Fővárosa-pályázó, ha a lehető legszélesebb együttműködést tudja létrehozni.

– Az elmúlt másfél-két évben sikerült kialakítani egy nagyon fontos bizalmi kört, aminek tagjai mind az ötletelésben, mind remélhetőleg a végrehajtásban részt vesznek: magánszemélyeket, civil szervezeteket, vállalkozásokat, intézményeketnyertünk meg a pályázathoz. Az sem titok, hogy Veszprém nem egyedül szeretne indulni, hanem térségi összefogásra törekszik, így a decemberben benyújtandó anyagban is térségi problémák és azok lehetséges megoldása szerepel – fogalmazott a polgármester.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke elsőként írt alá stratégiai megállapodást Veszprémmel a pályázat kapcsán, a támogatók sorához pedig további négy szereplő is csatlakozott: a MOL Nagyon Balaton program szervezői, a Balatoni Kör, az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pannon Egyetem vezetői.

Lobenwein Norbert, Fülöp ZoltánLobenwein Norbert, Fülöp Zoltán

Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a MOL Nagyon Balaton alapítói rendezvénysorozatukról szólva elmondták: öt évvel ezelőtt olyan új eseményeket szerettek volna megvalósítani a balatoni régióban, amelyekre Magyarország büszke lehet, és ami a hazai és külföldi turisták számára is vonzerővel bír. Másrészt a már működő projektek egy fedél alá vonásával azt is bizonyíthatták, mennyi sikeres produkció köthető a Balatonhoz – többek között a VeszprémFest és az Utcazene Fesztivál, amelyek kiemelkedő pontjai programsorozatuknak is.

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke és az EKF nagykövete kiemelte: deklarált céljuk, hogy a Kör szellemiségét és korábbi projektjeit az EKF-pályázat részeként is megmutassák. Egy olyan társadalmi-gazdasági egységnek kell létrejönnie a Balaton körül, ahol a szereplők a legmagasabb színvonalat képviselik, a helyi termékek kereskedelmével és helyi hasznosításával pedig kialakul egy hatékony gazdasági körforgás. Veszprém részvétele ezt a célt nagyban erősítheti, a Balaton megjelenése pedig izgalmas kiegészítő programlehetőségként szolgálhat a turisták számára a pályázatban.

Laposa BenceLaposa Bence

A Balaton-felvidék a világ egyik legszebb tája, amelynek azonban nemcsak megélhetést kell biztosítania, de élhetőnek is kell maradnia. Ezen ügyködik a 2008-ban létrejött ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület, amely ma már 59 település bevonásával dolgozik a helyi termékek elismertségének növekedéséért, a turisztikai és kulturális programok bővítéséért, a fiatalok megtartásáért, valamint a termelés és a szolgáltatás színvonalának növekedéséért, amelyet 2013 óta a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszer kialakítása is szolgál. Rédei Zsolt elnök maga is úgy látja, a programok sikeres kivitelezése érdekében mindkét oldalnak szüksége van az összefogásra, éppen ezért is érzik nagy megtiszteltetésnek, hogy együtt dolgozhatnak Veszprémmel.

Rédei Zsolt, Gelencsér András, Kovács GyulaRédei Zsolt, Gelencsér András, Kovács Gyula

A város elképzeléseinek támogatása a Pannon Egyetem számára is magától értetődő, így az EKF koncepció kidolgozásában is jelentős szerepet vállalt az intézmény. Mivel kultúra és tudomány az intézmény elképzelése szerint együtt jár, számos tudományos eredményeket bemutató programot is beemeltek a pályázat kínálatába, mindamellett igyekeznek minél több fiatalt bevonni a kultúrafogyasztásba és a külföldi hallgatók számának növekedésével Veszprém hírét vinni – számolt be a részletekről Gelencsér András rektor.

A jelenlévő felek a további támogatás megerősítéseként egy együttműködési megállapodást is aláírtak Veszprém és a négy szervezet partnerségéről.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Hétfőn hivatalosan is megkezdődött A Tánc XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválja.
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Más véleményen vagy? Gyere, beszélgessünk!
Más véleményen vagy? Gyere, beszélgessünk!
Képzelj el egy világot, amelyben értelmes, felnőtt beszélgetéseket folytatunk le személyeskedő fröcsögés helyett, még akkor is, ha történetesen homlokegyenest más nézetet vallunk. Utópia? Ha szerinted sem csak az lehet, akkor ott a helyed a My City Talks rendezvényén!