Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Intelligens energia-Európa program egyedülállóan Veszprémben

2008. április 30. 19:20
A veszprémi önkormányzat közgyűlése zöld utat adott a csatlakozásra ahhoz a nemzetközi együttműködéshez, amely célja pályázat benyújtása az Európai Bizottsághoz, a Versenyképesség és Innováció Ügynökség közreműködő szervezethez az „Intelligens Energia - Európa (IEE)” program keretében.
A Regionális Környezetvédelmi Központ egy nemzetközi környezetvédelmi szervezet, amelynek fő feladata és célja, hogy segítse a környezetvédelmi projektek érvényre jutását, különös tekintettel az Európai Uniós csatlakozás vonatkozásában felmerülő nemzetközi együttműködésekre, és az ezek keretében megvalósuló fejlesztésekre.
A REC Magyar Irodája városunk önkormányzatának hivatalát kereste meg és kérte fel, hogy vegyen részt abban az együttműködésben, amely tevékenységeit közösségi szintű konzorciumban és közösségi finanszírozásban hajtja végre, és amelybe hazánkból csak egy város kaphat meghívást.

A projekt címe: „Észtországtól Horvátországig: energiatakarékos önkormányzati intézkedések intelligens megoldásokkal Kelet-közép Európa országaiban””

A projekt nagyszámú környezetvédő civil szervezetet, a REC és a Baltic Environmental Forum nemzeti irodáit valamint számos önkormányzatot fog át Észtországtól Horvátországig.

Az INTENSE célja, hogy elősegítse az energiatakarékos megoldások közép-kelet európai elterjedését és a technológiák önkormányzati épületekben való meghonosítását. A projekt az új és a meglevő épületekre egyaránt fókuszál, mivel a házépítési hullám a régi tagországoktól kezd átlépni a kelet-közép-európai régióba.

Az INTENSE olyan várostervezést és városfejlesztést képes indukálni, amely az energiatakarékos terveket támogatja és a fő hangsúlyt a gazdaságos, fenntartható működtetésre helyezi, az INTENSE így nemcsak információt szolgáltat és tréningeket, tapasztalatcserét biztosít, hanem keretet ad az önkormányzatok számára a beruházások és felújítások környezetvédelmi és energiagazdaságos tervezéséhez és végrehajtásához.

A projektben szakértők adnak tanácsot a fejlesztési feladatokban és a hozzájuk fűződő konkrét energetikai kérdésekben, amely célja az EU nyugati és északi tagállamaiban már használt, vagy bevezetés alatt álló technológiák, intézkedések és szabályozások hazai bevezetése.

Az Európai Unió célja ugyanis, hogy a stratégialig fontos energetikai ágazatban megerősítse a közösségi joganyagot, amelyhez a tervek szerint az INTENSE végrehajtása és tapasztalatai is hozzájárulnak majd. Az új joganyag és a tagállami joganyagok egységesítése a közép-kelet európai (KKE) országokban együtt jár a régi EU tagállamok energiával kapcsolatos gyakorlatainak átvételével, az INTENSE célja ezért a felkészülés elősegítése az EU törvényhozásának végrehajtására, és a hazai tudás-kapacitások megerősítése, fejlesztése a gyakorlati módszerek elterjesztése által.

Az INTENSE egy önkormányzati energiastratégiát fejleszt ki, hogy elősegítse a hosszú távú európai célok megvalósulását a helyi szinteken és növelje a társadalom téma iránti érzékenységét. Cél, hogy a KKE-i országok társadalmaiban fejlődjön az energiatudatos gondolkodás és növekedjen a kereslet az energiatakarékos termékek, szolgáltatások és módszerek iránt és, hogy az ezekhez kapcsolódó fogyasztási minták is gyorsabban terjedjenek.
Az INTENSE projekt hozadékai Veszprém számára az, hogy Veszprém a fentieknek megfelelően különösen hangsúlyos, és az INTENSE projektben való részvétel egyik fő eleme, feltétele lehet az intézményállomány energiahatékony üzemeltetésére és fejlesztésére vonatkozó elvárásaink megfogalmazása. Veszprémben – és részben az Önkormányzat tulajdonában – több műemléki épület van, amelyek fenntartása az elavult technológiák miatt egyre fokozódó teher, ami a versenyző piaci szolgáltatók mellett középtávon is gondot fog okozni. Az INTENSE ezért a középtávra olyan megoldásokat adhat, amelyek hosszú távon hozzájárulhatnak az Önkormányzat vagyonának megőrzéséhez és az épületállomány megtartásához.

Égető kérdés, és az emelkedő szolgáltatási díjak mellett egyre nagyobb kihívás az intézmények energetikai racionalizálása és az ingatlanokba beépült technológiák átfogó korszerűsítése. Az INTENSE projektben való részvételnek tehát feltétele lehet Veszprém részéről a fenntartási és működtetési racionalizálás tervezése és a terület stratégiai dokumentumainak elkészítése. Javasoljuk, hogy a város abban az esetben vegyen részt az INTENSE-ben, amennyiben a szakmai „munkatémák” között a fenti problémák kutatása is szerepelni fog.
Hangsúlyos - az EU joganyaggal összefüggésben is -, hogy az Önkormányzat megfelelő helyzetbe kerüljön ahhoz, hogy a hazai jogi környezetben is képes legyen a város területén biztosítani a leghatékonyabb technológiák elterjedését, és mintaprojektek végrehajtását. Az INTENSE tehát nem csak műszaki, de a témával kapcsolatos jogi, pénzügyi gyakorlatra is megoldásokat kíván adni.
Tekintettel arra, hogy a területen fokozódó elvárás az önkormányzatok aktivitása, Magyarországon Veszprém lehet az első, amely elébe megy a közösségi folyamatoknak és hozzájárul a közösségi vívmányok megszületéséhez.
Veszprém a Pólus Programban, mint „Ökopolisz” kívánja magát megjeleníteni, amely ugyan a Pannon Egyetem kutatás-fejlesztési projektjeire utal, de az ökológiai irányultság illeszkedik a város hagyományaihoz, arculatához és a fejlesztési szemléletéhez. Különösen, amikor a kiemelt projektek végrehajtásával a hangsúlyt továbbra is a zöld és élhető város koncepcióban fogalmazzuk meg. Az ökológiai gondolat tehát nem csak a Pannon Egyetem fő K+F tevékenysége és a város pólus programja, de a városi projektekben is megjelenő elem, elég csak a Séd-völgy „ökofolyosójára” utalni, amely a „Kolostorok és kertek a Veszprémi Vár tövében” című kiemelt projektben valósul meg. De megemlíthető a Pólus Agóra projekt is, ahol az a szándék, hogy az intézmény kínálatában az Ökopoliszhoz tartozó tudományos ismeretterjesztés erősödjön.
Az INTENSE projektben való részvétel Veszprém számára tehát azért is fontos lehet, mert erősíti az „Ökopolisz” imázst és újabb lehetőséget ad a szemléletmód terjesztésére elsőként a lakosság és később, a hazai önkormányzatok között.
Veszprém Magyarországon az önkormányzati energiagazdálkodás mintájává és tudásbázisává válhat.
Végül, a projekt célja létrehozni a társadalmi tudatosság növelésének fejlesztési stratégiáját, hogy az energiatakarékos módszerek iránti nagyobb kereslet jöjjön létre a KKE-i országok társadalmaiban.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.