Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
17°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
17°C

Az autószerelői szakma presztízsét állítja vissza a Ford Karrierprogramja

2017. december 12. 13:25
A VSZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csatlakozott a Ford Karrier Programhoz, aminek keretében tanulóik és tanáraik is lehetőséget kaptak a távoktatási programban való részvételre, valamint az iskola jelentős eszközadományt is kapott.

A gyakorlati oktatók, gépész tanárok, autószerelő tanárok, szakmai vezetők részére, meghirdetett workshopon a Ford szakemberei osztották tapasztalataikat, elsősorban a Ford technológiákra alapozva. A workshop célja a szakmai közösség erősítése mellett az volt, hogy a képzés résztvevői betekintést nyerhessenek azokba a technológiai újításokba, amik internetről, tankönyvből egyelőre nem elérhetőek.

Míg az autóipari technológiák fejlődése rohamléptekkel halad előre, addig hazánkban beszűkültek az oktatási lehetőségek, és a végzett autószerelők is egyre inkább külföldön keresnék a boldogulást, pedig egyre nagyobb szükség van jól képzett, a XXI. századi technológiákat ismerő szakemberekre.

A szerelői szakma néhány éve hiányszakmává vált. Nincs elég szerelő a szervizekben, a hiány megérződik a magyarországi szervizek kapacitásában. A MGE, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete idén márciusban közvélemény-kutatást végzett, hogy felmérje, mi a helyzet az aktív autószerelők, illetve az ilyen irányú képzésben részt vevő tanulók körében.

Az autószerelő-tanoncok 24 százaléka fontolgatja a külföldre költözést, míg a már a szakmában dolgozó autószerelők esetében ez az arány 6 százalék. A tanulóknak erre több esélyük is van, hiszen a megkérdezettek 69 százaléka legalább egy idegen nyelvet beszél.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint a fiatalok a képzésükkel kapcsolatos feltételek közül leginkább a gyakorlati képzésükkel és a gyakorlati lehetőségekkel voltak elégedettek, legkevésbé viszont az elméleti képzéssel és a pályaorientációval.

Ahhoz, hogy ezek a fiatalok tartósan a szakmában maradjanak, hasonlóan fontos, hogy biztosítottnak lássák a megfelelő munkaeszközök meglétét az oktatás során. Ezzel kapcsolatban a tanulók elsöprő többsége (a válaszadók 88 százaléka) tartja szükségesnek, hogy a Magyarországon jelen lévő autómárkák legkorszerűbb technológiái is bekerüljenek a tananyagba.

A Ford Karrierprogram többek között erre nyújt kiváló lehetőséget, hiszen a leendő autószerelők a program során a Ford saját szakembereinek segítségével a Ford legmodernebb technológiáit ismerhetik meg, és egészíthetik ki eddigi tudásukat. A Ford a kutatás eredményeire alapozva és számos az intézménnyel történt egyeztetést, az igények megismerését követően dolgozta ki új programját. A megkérdezett tanulók 78 százaléka azt válaszolta, hogy szívesen részt venne olyan képzéseken, amely a tanórákon kívül további lehetőséget nyújt ismereteik bővítésére.

A Karrierprogram arra is megoldást kínál, hogy a jövő autószerelői az egyre magasabbra kúszó vásárlói igényeket is ki tudják elégíteni. Napjaink autótulajdonosai ugyanis nem csak autóiktól várnak egyre többet, hanem a karbantartást, szerelést végző műhelyek munkatársaitól is egyre magasabb színvonalú szolgáltatást szeretnének kapni.

A stabil hátteret biztosító, átfogó szakmai képzésekre pedig azért is szükség van, hogy az ezen a téren karriert építő fiatalok meg is maradjanak választott pályájukon. A válaszadók 73 százaléka ebben a szakmában képzeli el a jövőjét, de azok a tanulók, akik más területen is dolgoznának, úgy gondolják, hogy autószerelőként alacsonyabb bérezéssel kellene beérniük, illetve a több lábon állásban látják a mai munkaerőpiaci érvényesülés kulcsát.

A Ford társadalmi felelősségvállalásának keretében megvalósuló Ford Karrierprogram legfontosabb célja, hogy a szakmában rejlő izgalmakat megmutatva megkedveltesse az autószerelői szakmát azokkal, akik a képzésben vannak. A program betekintést ad napjaink technológiájába, és kifejezett célja szakmák közötti versenyben is előrébb hozni az autószerelő szakmát, emelni annak presztizsét.

A Ford Karrierprogram keretében a tanulók 16 modult tartalmazó eLearning digitális tananyaggal sajátíthatják el az elméleti tudást, kihelyezett tanórákon Ford-os oktatókkal a helyi márkaszervizben vagy a szentendrei oktatóközpontban a tanmenetbe illő tanórák keretében tanulhatnak. A Ford szakemberei ezen kívül csatlakoznak az iskola rendezvényeihez, és komponenseket adnak át tanítási célokra. A Ford ezen kívül programot dolgozott ki a diagnosztikai módszerek oktatására – diagnosztikai tanóra keretében, tanulmányi versenyeket hirdet, ill. szakoktató workshopok keretében képzi a partneriskolák szaktanárait és szakoktatóit.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a programhoz, mely fontos kiegészítője a magyarországi oktatásnak, eddig 6 iskola csatlakozott országszerte. A dunaújvárosi, debreceni, túrkevei, nyíregyházi, veszprémi és kaposvári fiatalok előtt tehát nyitva áll az út, hogy akár már tanulmányaik során kezükbe vehessék, és a szó szoros értelmében darabokra szedhessék a jövő technológiáit”. – mondta el Knaver Ferenc a Ford regionális after sales igazgatója. „A programot a jövőben még 4 szakiskolával szeretnénk bővíteni. Az érdeklődők a Ford Karrierprogramjának weboldalán kaphatnak bővebb információt.” – tette hozzá a szakember.

A Ford Motor Company globális autóipari és mobilitási vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. Az összesen mintegy 202.000 alkalmazottat foglalkoztató, világszerte 62 gyártóüzemet működtető vállalat alaptevékenysége a Ford személyautók, haszongépjárművek, SUV-k és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók gyártása, értékesítése, finanszírozása és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. Ugyanakkor a Ford lendületesen dolgozik az új lehetőségek kiaknázásán is a Ford Intelligens Mobilitás terv alapján, aminek célja, hogy piacvezetővé tegye a vállalatot a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan működő autók, a vásárlói élmény és az adatfeldolgozás területén. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. Amennyiben több információra van szüksége a Ford termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company szolgáltatásairól, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 52.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 66.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.

vehir.hu
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.