Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémbe látogatott a holland nagykövet

2017. december 14. 4:00
René van Hell holland nagykövet tett látogatást a városházán szerdán, ahol Brányi Mária alpolgármester fogadta. A diplomatának ez volt az első vidéki útja.

A szeptemberben beiktatott diplomata az elődje által megkezdett road show-t folytatja, első vidéki útja pedig egyből Veszprémbe vezett. René van Hell célja megkeresni a holland érdekeltségű vidéki cégeket, gyárakat, hogy ösztönözze, erősítse a vállalkozókat a civilekkel való együttműködésre.

A személyes találkozón Brányi Mária alpolgármester asszony bemutatta Veszprémet gazdag történelmet, kiemelve a magas életszívonalat és a helyi oktatás kiváló minőségét is, mely jó alapot ad a fiataloknak a városban. Veszprém biztonságos város, minőségi szolgáltatásokkal, így tökéletesen alkalmas családalapításra is. A helyiek szeretnek itt élni, amit a stagnáló lakosságszám is mutat.

Az alpolgármester továbbá beszélt a jövőbeni fejlesztési tervekről, többek között arról, hogy a köztereket igyekszik a városvezetés a lakosok kényelmére tervezni. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat egyik célja például a 20. század épített örökségeinek új funkciót adni, vonzó közösségi tereket építeni, szerethetőbbé tenni a település sűrűbben lakott részeit is. A lakótelepi épületeknek is van értéke, ezeket kell a mai ember számára vonzóbbá tenni. Az EKF pályázat végkimenetelétől függetlenül megvalósítja ezeket az elképzeléseket az önkormányzat. A holland nagykövet üdvözölte a pályázaton való indulást, és biztosította arról az alpolgármestert, hogy Hollandiában is népszerűsíti Veszprémet, mint Európa Kulturális Fővárosa pályázót.

Szó esett még a Pannon Egyetemről, mely 50 éve még a vegyipari cégeknek képezte a mérnököket, és ez a szoros kapcsolat ma is fennáll az intézmény és a nagyobb veszprémi vállalatok, mint a Continental, a Valeo, és az Algida között.

A város jövőbeni terveiről szólva elhangzott a szentkirályi reptér helyzetének megoldása, a város megközelíthetőségének javítása a Várpalota-Veszprém útszakasz és a 8-as út fejlesztésével. Ebben is nagy támogatást nyújt a Modern Városok Program, melyben továbbá szerepel az új völgyhíd megépítése, a Veszprémi Petőfi Színház megújítása, és a sportterültek fejlesztése, mint az aréna és a stadion bővítése reális gazdálkodással, a helyi igényekhez mérten.

A holland nagykövet megismerhette a helyi mezőgazdaság helyzetét, a borászatokat és a burgonyatermelést, majd tájékoztatást kapott a város és a helyi iparkamara jó kapcsolatáról, az alacsony, 2-2,5%-os munkanélküliségi arányról, amely munkaerő-hiányt eredményez. Brányi Mária elmondta, átlag feletti a diplomával rendelkezők száma is, a helyi ember nem szeret ingázni, a fizetés pedig átlagos a régióban.

Szó esett még az önkormányzatok modernizációjáról, mely technikai, szolgáltatásbeli fejlesztéseket és hatékonyságnövelő működést jelent.

René van Hell célja a holland-magyar jó kapcsolatok előmozdítása, a civil és a gazdasági szféra összehozása, az ún. co-creation-ra való ösztönzése, valamint a vállalatok inspirálása arra, hogy felkarolják a szociálisan rászorulókat. A városházi találkozó után ennek érdekében ellátogatott az Unilever gyárba, illetve az autistákat is foglalkozató Janka tanyára.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Határtalan szakképzés Veszprémi Szakképzési Centrum Határtalan szakképzés ma 14:52 Sószobával és a teremtésvédelemmel kapcsolatos értékekkel is gazdagabbak lettek az óvodások Sószobával és a teremtésvédelemmel kapcsolatos értékekkel is gazdagabbak lettek az óvodások Teremtésvédelmi témahetet tartanak a Szent Margit Óvodában, ahol ezzel párhuzamosan birtokba vehették a gyermekek az óvoda új sószobáját is. De, hogy mit is jelent pontosan az, hogy teremtésvédelem, arra ottjártunkkor választ kaptunk gyermeki és felnőtt szinten is. ma 15:14 Hazatért a kavicsfogó űrteknő űrkutatás Hazatért a kavicsfogó űrteknő A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat.  ma 12:29 Középpontban a nő, avagy önmagunknak lenni az információk és vélemények káoszában Középpontban a nő, avagy önmagunknak lenni az információk és vélemények káoszában Talán soha nem övezte annyi vita azt, mit jelent nőnek lenni, mint napjainkban, és soha nem vette körbe annyi elvárás sem. Megfelelni mindnek – minimum a Barbie film óta tudjuk, lehetetlen küldetés. És mégis. Képesek vagyunk hátat fordítani nekik? Teljesen őszintén és félelem nélkül úgy nők lenni, ahogy az valóban belülről fakad? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettek neves pszichológusok a Királynék Földjén programsorozat keretében megrendezett Középpontban a nő című konferencián. ma 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.