Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C

Veszprémbe látogatott a holland nagykövet

2017. december 14. 4:00
René van Hell holland nagykövet tett látogatást a városházán szerdán, ahol Brányi Mária alpolgármester fogadta. A diplomatának ez volt az első vidéki útja.

A szeptemberben beiktatott diplomata az elődje által megkezdett road show-t folytatja, első vidéki útja pedig egyből Veszprémbe vezett. René van Hell célja megkeresni a holland érdekeltségű vidéki cégeket, gyárakat, hogy ösztönözze, erősítse a vállalkozókat a civilekkel való együttműködésre.

A személyes találkozón Brányi Mária alpolgármester asszony bemutatta Veszprémet gazdag történelmet, kiemelve a magas életszívonalat és a helyi oktatás kiváló minőségét is, mely jó alapot ad a fiataloknak a városban. Veszprém biztonságos város, minőségi szolgáltatásokkal, így tökéletesen alkalmas családalapításra is. A helyiek szeretnek itt élni, amit a stagnáló lakosságszám is mutat.

Az alpolgármester továbbá beszélt a jövőbeni fejlesztési tervekről, többek között arról, hogy a köztereket igyekszik a városvezetés a lakosok kényelmére tervezni. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat egyik célja például a 20. század épített örökségeinek új funkciót adni, vonzó közösségi tereket építeni, szerethetőbbé tenni a település sűrűbben lakott részeit is. A lakótelepi épületeknek is van értéke, ezeket kell a mai ember számára vonzóbbá tenni. Az EKF pályázat végkimenetelétől függetlenül megvalósítja ezeket az elképzeléseket az önkormányzat. A holland nagykövet üdvözölte a pályázaton való indulást, és biztosította arról az alpolgármestert, hogy Hollandiában is népszerűsíti Veszprémet, mint Európa Kulturális Fővárosa pályázót.

Szó esett még a Pannon Egyetemről, mely 50 éve még a vegyipari cégeknek képezte a mérnököket, és ez a szoros kapcsolat ma is fennáll az intézmény és a nagyobb veszprémi vállalatok, mint a Continental, a Valeo, és az Algida között.

A város jövőbeni terveiről szólva elhangzott a szentkirályi reptér helyzetének megoldása, a város megközelíthetőségének javítása a Várpalota-Veszprém útszakasz és a 8-as út fejlesztésével. Ebben is nagy támogatást nyújt a Modern Városok Program, melyben továbbá szerepel az új völgyhíd megépítése, a Veszprémi Petőfi Színház megújítása, és a sportterültek fejlesztése, mint az aréna és a stadion bővítése reális gazdálkodással, a helyi igényekhez mérten.

A holland nagykövet megismerhette a helyi mezőgazdaság helyzetét, a borászatokat és a burgonyatermelést, majd tájékoztatást kapott a város és a helyi iparkamara jó kapcsolatáról, az alacsony, 2-2,5%-os munkanélküliségi arányról, amely munkaerő-hiányt eredményez. Brányi Mária elmondta, átlag feletti a diplomával rendelkezők száma is, a helyi ember nem szeret ingázni, a fizetés pedig átlagos a régióban.

Szó esett még az önkormányzatok modernizációjáról, mely technikai, szolgáltatásbeli fejlesztéseket és hatékonyságnövelő működést jelent.

René van Hell célja a holland-magyar jó kapcsolatok előmozdítása, a civil és a gazdasági szféra összehozása, az ún. co-creation-ra való ösztönzése, valamint a vállalatok inspirálása arra, hogy felkarolják a szociálisan rászorulókat. A városházi találkozó után ennek érdekében ellátogatott az Unilever gyárba, illetve az autistákat is foglalkozató Janka tanyára.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. 2024. június 15. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.