2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Brusznyai Árpádról szóló könyveket mutattak be

A Brusznyai Alapítvány által kiadott, Brusznyai Árpád halálának 60. évfordulójára készített kiadványokat mutattak be kedd délután a Hangvillában.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, éppen 60 éve annak, hogy Brusznyai Árpád klasszika-filológust, középiskolai tanárt, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács vezetőjét kivégezték. Ez az esemény szomorú apropója, ugyanakkor nagy öröm, hogy elkészülhettek a Brusznyai Árpád életét bemutató könyvek, amelyek a Brusznyai-dokumentumok, Brusznyai-tanulmányok, és a Dr. Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplója címet viselik. A könyvek a Pannon Egyetem filológusainak, kutatócsoportjának munkáját dicsérik, anyagi bázisát, megjelenését a veszprémi önkormányzat biztosította.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnökeImre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke

Porga Gyula polgármester megköszönte az alapítvány munkáját, és kiemelte: Brusznyai Árpád nemcsak Veszprém, hanem a nemzet hőse is, és éppen ezért fontos a róla szóló párbeszéd. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az egyetem és a város együttműködését méltatta, kiemelve, hogy összefogással értékes dolgok születhetnek.

Nagy András, a kutatócsoport vezetője elmondta: ahogy igyekeztek feltárni Brusznyai életútját, úgy vált egyre összetettebbé a történet, és jöttek elő az izgalmas tények, felfedezések. Az Eötvös-kollégista életétől a bírósági perig kutatták az életművet - a cél a teljes sors feltárása volt. A kutatás során előkerültek megrázó dokumentumok: feljelentések, besúgói jelentések, bírósági végzés. Nagy jelentőséggel bír, hogy ezek most már mindenki számára elérhetővé válhatnak. Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplóját, amit most szintén kiadtak, címzettje sajnos soha nem olvashatta.