2019. október 16. // Gál névnap

Veszprém most már hivatalosan is a Balaton turisztikai fejlesztési térségéhez tartozik

2018. január 20. 4:03
képek: veszpreminfo.hu, SzeretlekBalaton, itthon.hu, bfnp.hu
Bérczi Beátával, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft., valamint Sigmond Eszterrel, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy mi várható 2018-ban a turizmusban az országban, valamint Veszprémben.

BÉRCZI BEÁTA

Mi várható 2018-ban a turizmusban az országban és Veszprémben? Mi jellemzi az emberek utazási szokásait?

A 2018-as év a családbarát turizmus jegyében zajlik. Szakmai munkánk során ösztönözzük a helyi turisztikai szolgáltatókat, hogy programkínálatuk kialakításánál és a fejlesztéseik során részesítsék előnyben a családbarát szolgáltatásokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség irányelvei és a Kisfaludy szálláshely fejlesztési pályázat is nagyban segíti ezen törekvéseinket.

A rövidebb utazások során a legnépszerűbb belföldi úti cél még mindig a Balaton és környéke. Ebből a szempontból mi előnyt élvezünk, hiszen Veszprém most már a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térséghez tartozik, így a Balaton régióban megvalósuló turisztikai fejlesztések hatásai Veszprémben is érezhetővé válnak.

BalatonBalaton

Nem árulok el újdonságot azzal, hogy az elmúlt évek során átalakultak az utazási szokások, az utazók nagy része a hagyományos utazások helyett inkább különleges, egyedi élményekre vágyik. Elmondhatjuk, hogy kevesebb napra utaznak az emberek, az utazók 1-2 éjszakára foglalnak szállást, azonban ezeket a rövid utazásokat egyre gyakrabban teszik meg egy adott évben. A statisztikai adatok is ezt támasztják alá, hiszen Veszprémben az átlagos tartózkodási idő 2 éjszaka. Természetesen célunk, hogy ez a szám növekedjen.

Mit mutatnak a látogatói számok?

Az elmúlt évben idegenforgalmi adó tekintetében szép eredményt ért el Veszprém. A végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, de az már biztos, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma meghaladja majd a 2016. évben elért 194.000 vendégéjszakát is. A 2018-as év feladatai közé tartozik, hogy hasonló szép eredmény realizálódjon, és még több vendéget tudjunk ide csábítani, akik a Balatont és azon belül Veszprémet mint turisztikai desztinációt választják a nyaralásuk céljául.

Milyen változások, újdonságok lesznek a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. életében?

Újdonság, hogy Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. 2018. január 1-től hivatalosan is a Balatoni Turizmus Szövetség tagja lett. A szövetség a következő években meghatározó szerepet fog betölteni a balatoni turizmus alakulásában, a turisztikai fejlesztések koordinálásában. A szövetség irányítja többek között a Nyitott Balaton projektet is. Az idén 8. alkalommal meghirdetett Nyitott Balaton projekt legfőbb célja továbbra is, hogy felhívja a figyelmet a nyári időszakon kívüli Balatoni programokra. Az együttműködésnek köszönhetően ezek között a programok között már Veszprém tavaszi kínálata is megtalálható lesz.

Utcazene FesztiválUtcazene Fesztivál

Mik lesznek a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. feladatai idén?

A Kft. alapfeladatai közé tartozik a Tourinform Veszprém és a Kossuth utcai Turisztikai Információs Pont fenntartása - utóbbit a Bakony-Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel közösen üzemeltetjük. Továbbá együttműködünk a legjelentősebb városi rendezvények, fesztiválok szervezőivel is.

Koordináljuk és szakmailag támogatjuk a Veszprémi Turisztikai Egyesület munkáját, nagy hangsúlyt fektetve a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési pályázat veszprémi pályázóinak szakmai támogatására. Ez a feladat kiemelten fontos számunkra, hiszen sikeres pályázatok esetén Veszprémben számos szálláshelyen valósulhatna meg szolgáltatásfejlesztés és közel 50 új szobával bővülhetne a szálláshelyek kínálata.

Veszprém város önkormányzata által szervezett és koordinált több nemzetközi projektben is részt veszünk az idei évben is.

Szent István ünnepe VeszprémbenSzent István ünnepe Veszprémben

Turisztikai marketingtevékenységünk keretében az online világ kihívásainak is igyekszünk megfelelni. Fókuszálunk a weboldalunkra, illetve a social media felületeinkre, hiszen a statisztikák is azt mutatják, hogy már a tervezésénél az utazási döntés meghozatala előtt is egyre jobban előtérbe kerül a mobileszközök használata. Ezért nekünk is fontos, hogy releváns, érdekes tartalommal töltsük meg ezeket a Veszprémet bemutató (népszerűsítő) felületeinket. Fontos számunkra, hogy az ide érkezésük előtt is megfelelő és hasznos információval lássuk el az érdeklődőket, illetve a már itt tartózkodó turista is minél gyorsabban minél tartalmasabb információhoz jusson. Talán az egyik legnagyobb kihívás számunkra, hogy haladni tudjunk a korral, és lépést tudjunk tartani a technikai fejlődéssel.

Miben rejlik Veszprém egyedisége?

Veszprém attól egyedi, hogy kisebb léptékű, csendesebb város. Olyan szálláshelyeink vannak, amik kisebbek, viszont sokkal meghittebb, nyugodtabb környezetet tudnak biztosítani a turistáknak. Hiszen az élményeken túl sokan keresik azokat az úticélokat is, amelyek esetleg messzebb vannak a frekventált turisztikai attrakcióktól. A legfontosabb cél, hogy az eddigi eredményeket meg tudjuk tartani, és az ide látogató turistákat sokszínű turisztikai kínálattal, valamint jobb, minőségibb szolgáltatásokkal tudjuk várni.

Sigmond Eszter

Mi várható 2018-ban a turizmusban az országban, illetve Veszprémben és környékén?

Egy elég komoly külföldi turisztikai marketingje indult meg az országnak, de voltak időszakos, nyári-őszi-téli kampányok, amelyek a belföldi turistáknak is szólnak. Az emberek az eddig kevesebb figyelmet kapott, de magas élményértékkel bíró területeket célozták meg, ilyen a közelünkben a Hegyestű, illetve kisebb desztinációk, eldugottabb helyek. 2018-ban valószínűleg ez folytatódni fog.

A mi környékünkön ez főleg a Balatont érinti, a Balaton mint kiemelt fejlesztési desztináció területileg is megnövekedett. Olyan városok is bekerültek a Balatoni desztinációba, mint Veszprém, Sümeg, Nagyvázsony, Eplény, utóbbi főleg a téli turizmusban kap komoly szerepet. A mi tevékenységünk pedig ehhez az országos trendhez és elképzeléshez igazodik. A Bakony-Balaton területnek van egy bakonyi része, a Balatonnak a Bakony mindig is egy alternatívája volt, ha csak azt nézzük, hogy a Bakony egy kicsit hűvösebb pihenést kínál a nagy kánikulában. A Balaton nyüzsgése mellett a Bakony csendje és nyugalma egy másfajta kikapcsolódást kínál, a kettő együtt tökéletesen tud működni.

HegyestűHegyestű

Egy kicsit konkrétabban a 2018-as év 2017-hez képest szerencsés év lesz, hiszen számos hosszú hétvégénk lesz, sok 4 napos ünneppel, ami még inkább segíti azt a tendenciát, hogy egyre többen választanak több, rövidebb utazást. Ez akár a felgyorsult életből, a kemény munkahelyi elvárásokból is adódhat, sokszor nehezen tudja megoldani egy család vagy egy pár, hogy egy-két hétre kivonja magát a munkából, és inkább többször rövidebb időre, egy-egy hosszú hétvégére utaznak el. Ez segíti a belföldi turizmust, mert rövidebb időre előszeretettel megyünk egy közeli desztinációba, inkább országon belül.

BakonyBakony

Hogyan alakul a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. élete ebben az évben?

A mi életünkben kiugróan nagy változás nem lesz az előző időszakhoz képest. Most egy olyan periódust élünk, ahol ennek a régiónak a turisztikai fenntarthatóságát, biztos lábakon állását igyekszünk megalapozni, és ehhez olyan jól bevált programokat, rendezvényeket biztosítani a látogatóknak, amelyek valódi pozitív, emlékezetes élményt jelentenek, és visszatérésre is ösztönzik az embereket. Főleg a kultúra, az aktív kikapcsolódás területén nagyon színes a kínálatunk. Veszprémet történelmi öröksége mellett most már a fesztiválokkal is azonosítják. A sorozat egy turisztikai szezonnyitóval kezdődik tavasszal, majd jönnek a népszerű nyári fesztiválok, rendezvények. Ősszel a Bakony Expo, ami a helyi, autentikus termékeket s a vidéki élet hangulatát kínálja egy koncentráltabb fórumon. S ha ez nem elég, bármelyik irányba hagyjuk el a megyeszékhelyet, Zirc, Várpalota, Nemesvámos, Tapolca, Sümeg megannyi alternatív lehetőséget kínál mind a testi-lelki, mind a mentális töltődésre.

Tokos Bianka

További cikkek

Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot szombaton.
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Október 23: még van hely, de már a karácsonyra is érdemes gondolni
Erős forgalom várható a hosszú hétvégéken a szállodákban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint. Nem lesz teltház, de közben már nagy az érdeklődés az év végi ünnepek iránt is.
2019. október 16. // Gál névnap