2020. február 20. // Álmos névnap

Jéghotelek varázslatában

2018. január 23. 4:03
azutazo.hu, latvanyossagok.hu
Ha valaki egy kicsit extrémebb téli kikapcsolódásra vágyik, érdemes körülnézni, mit kínál Európa a jéghotelek tekintetében.

A jéghotel ötlete 1990-ben fogalmazódott meg, amikor két barátnak, Par Grandlundnak és Yngve Bergqvistnek az az ötlete támadt, hogy építsenek egy hatalmas iglut, ami méretében túltesz az addigiakon.

Az első iglut a svédországi Jukkasjärvi kisvárosban építették, s akkoriban csak egy egyszerű művészeti galériaként szolgált, később azonban ellátták jégszobákkal is.

Következzen néhány európai jéghotel:

1. Jéghotel Jukkasjärviban (Svédország)

A svéd jéghotel 120 mérföldre helyezkedik el az Északi-sarkkörtől, nemcsak a világ legelső ilyen jellegű szálláshelye, hanem egy igazi mestermű is. Minden télen művészek sokasága gyűlik itt össze, hogy a Torne folyó fagyott jégblokkjaiból felépítsék, amelyek egyenként több tonnásak. A jéghotelt áprilistól hagyják elolvadni. Van benne jégkápolna, ahol a fiataloknak lehetőségük van házasságkötésre, illetve a jégarénában színházi előadásokat is rendeznek.

2. Hófalu Kittila-ban (Finnország)

Egy „fagyott falu” épül minden évben Finnországban. Éttermében jégből faragott asztaloknál költhetők el a finomabbnál finomabb falatok, a szobák hóval borított folyosókon keresztül érhetők el, az ajtók helyett pedig gyapjúfüggönyök csökkentik a hűvösbe zárt érzetet.

Minden évben 20 millió kiló hóból és 350.000 kiló jégből építik meg a hófalut, aminek a dizájn-ja, mérete és alakja is minden évben különböző. A faluban található jéghotelben van jégétterem, jégbár és jégkápolna. Ebben az évben az egész hotelt a Trónok harca témájában építették fel – orosz, lengyel, észt és ukrán szobrászok közreműködésével.

3. Sorrisniva Iglu Hotel (Norvégia)

30 hálószoba, jégkápolna, jégbár, számos relaxációs szoba, étterem, szauna és forró vizű medencék várják a kirándulókat.

A hotel büszke a konyhájára, ahol a vendégek egy étel kalendáriumból követhetik, hogy mik az aktuális és szezonális fogások. A legjobb alapanyagokból dolgoznak, amit Észak-Norvégia fel tud ajánlani. Vadhús, hal, krumplifélék, minőségi zöldségek és gyümölcsök várják az ide látogatókat, amelyeket a környékről szereznek be.

4. Ice Hotel (Bilea-tó, Románia)

A magas hegyekben, magányosan álldogáló jéghotel csak felvonóval közelíthető meg. A maximum 14 szoba mindegyike minden évben egy-egy zenei téma köré épül. A létesítmény fénypontja a jégtemplom. Közép-Európa egyetlen jéghotele, amibe 16 szobát építenek. A 2030 méteres tengerszint feletti magasságban található idegenforgalmi látványosságot idén december elején kezdték építeni, s néhány nappal karácsony előtt már az utolsó simításokat végezték az épületen.

5. Engelberg-Titlis Iglu falu (Svájc)

Az iglukból (hókunyhókból) álló falucska 5900 láb – csaknem kétezer méter – magasan található Engelbergben, az alpesi téli szálláshelyek csúcsát jelképezve. Összesen 44 vendég számára kínálnak helyet, és különböző szobatípusok állnak rendelkezésre: sztenderd, romantikus, „fűtött” stb.

6. Jéghotel Lumen (Zwolle, Hollandia)

A mindössze három szobából álló jéghotelt a városban megrendezett jégszobrászati fesztivál alkalmából építették. Aki meggondolja magát, és melegebb hőmérsékletre vágyik, igénybe veheti a hotel tradicionális szobáját is.

7. Eszkimó falu, Kranjska Gora (Szlovénia)

A szlovéniai eszkimó faluban, a jégkunyhók között találhatunk nagyobb társaságok számára kialakított szobákat, de természetesen gondoltak a romantikára vágyó párokra is. Az iglu-bár évfordulóknak, szülinapi buliknak, esküvőknek nyújt különleges helyszínt.

A megfagyástól egyik hotelben sem kell félni, mert mindenhol hőszigetelt matracokkal és hálózsákokkal várják a vendégeket.

Az árak pár tízezer forint / éjszaka kezdődnek, attól függ, hogy milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe, illetve az is fontos, hogy a legtöbb tájékoztató szerint egy évre előre szükséges foglalni, így ha jövőre szeretnénk jéghotelben megszállni, már most kezdjük el a szervezést.

Tokos Bianka

További cikkek

Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladhatott ki, és égett le Révfülöpön a Fülöp-hegyi Milleniumi kilátó faszerkezete - közölte Kondor Géza (független) polgármester az MTI-vel csütörtökön.
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
Ötödik alkalommal rendezték meg hétfőn a Pannon Egyetemen a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai konferenciáját a régiót érintő legújabb kutatások kapcsán. A téma az EKF érintettség kapcsán különösen érdekes.
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
2020. február 20. // Álmos névnap