2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Itthon is élvezhetjük a telet

2018. január 24. 12:00
Ha téli „nyaralásokról” van szó, a legtöbben külföldi úti célokat választanak, Magyarország nem kifejezetten téli turistacélpont. De éppen ez az előnye azok számára, akik kivételesen nem egy nyüzsgő alpesi síparadicsomra vagy karibi tengerpartra vágynak, hanem egy kis nyugalomra.

Bár itt, a Bakony-Balaton térségben is minden adott ahhoz, hogy a telet élvezve tölthessünk el egy szabad hetet, ha már a nyugalmat keressük, érdemes kicsit eltávolodni a hétköznapi problémákra emlékeztető megszokott környezettől.

Éppen ezért ma kedvenc hazai vidékemet, az Északi-középhegységet ajánlom egy téli lélekmelengető nyaralásra.

ERDEI TÚRÁK

Az Északi-középhegység nyáron is tökéletes kirándulóhely, télen azonban még erre is rátesz egy lapáttal. Mindenki megtalálhatja az elhivatottságának megfelelő nehézségű terepet. Aki könnyed sétára vágyik, érdemes bejárni a Szalajka-völgyet (a kiépített erdei út Szilvásváradról indul), itt februárban szabad- és munkaszüneti napokon rendszeresen közlekedik az erdei kisvasút is.

Fotó: mediak.ektf.huFotó: mediak.ektf.hu

A Bükk azonban azoknak is tartogat meglepetéseket, akik a kihívásokat keresik; a Miskolc és Lillafüred közötti Szinva-tanösvény például ugyan csak négy kilométeres, a nagy szintkülönbségek miatt azonban megviccelheti a felkészületlenül érkezőket. Aki viszont nekivág, kivételes látványban lehet része: a végtelennek tűnő erdő télen még magával ragadóbb látványt nyújt a magaslatokról, különösen, ha hó borítja a tájat (erre a 8-900 méteres magasságban jóval nagyobb esély van, mint mifelénk).

Már csak azért is érdemes belevetnünk magunkat a havas erdőbe, mert olyan pontosan követhetjük nyomon – szó szerint – az erdei állatok mozgását, amire nyáron kevésbé van lehetőségünk. Az Északi-középhegységben olyan, hazánkban ritkának számító állatok nyomait is felfedezhetjük a hóban, mint a hiúz, a farkas, vagy az északi határhoz közeli területeken a medve.

AZ ORSZÁG TETEJÉN

Aki mozgással vezetné le a stresszt, annak a Kékestetőt ajánlom: az ország legmagasabb pontjaként itt számíthatunk a leginkább arra, hogy természetes hótakaróban csúszhatunk, de biztos ami biztos, a terepet hóágyúkkal is karbantartják. A sípark tíz pályával várja a szórakozni vágyókat, és ha már itt jár, ne hagyja ki a kilátót sem, ahonnan tiszta időben semmihez nem fogható látvány tárul a szemünk elé.

MTI Fotó: Komka PéterMTI Fotó: Komka Péter

A TERMÁLVÍZ ORSZÁGA

Télen is nyitva tartó termálfürdőkkel Dunát lehetne rekeszteni, úgyhogy most csak két, egymástól minden tekintetben eltérő gyöngyszemet ajánlanék. Az egyik az ország egyik legnépszerűbbje, a Miskolctapolca Barlangfürdő, ami az éves karbantartást követően február elejétől újra fogadja a vendégeket. Szemet gyönyörködtető körülmények között áztathatjuk megfáradt tagjainkat az évszázadok óta használt, természetes barlangban kialakított fürdőhelyen.

A másik ajánlatom pedig azoknak szól, akik tényleg komolyan gondolják a nyugalom keresését: őket a Mezőkövesd és Eger között található kis falucska, Bogács fogja elvarázsolni, ahol a nyári zsúfoltsággal szemben ilyenkor télen csak néhány elvetemülttel kell megosztanunk a 35-37 fokos vizű szabadtéri medencéken. A fürdőhely szombatonként a téli időszakban is szervez éjszakai fürdőzést, amikor 19:30 és 22:30 között a meleg vízből figyelhetjük a csillagokat.

A FÖLD ALATT SOSINCS TÉL

Hazánk egyik leggyönyörűbb természeti kincse az aggteleki cseppkőbarlang, ami állandó 9-10 fokos hőmérsékletével nemcsak nyáron szolgál menedékként a hőség, hanem télen a fagy elől is. A barlangrendszerben többféle vezetett kirándulást is választhatunk a könnyed családi sétától a jó kondíciót és mászókészséget (valamint előzetes bejelentkezést) igénylő 5-6 órás kalandtúráig.

Fotó: itthon.huFotó: itthon.hu

De aki nem szeretne elszakadni a városi környezettől, az is leszállhat a föld alá: Egerben Város a város alatt mottóval nyitották meg az érsekség pincéit a látogatók előtt, akik egy háromnegyed órás vezetett túrán ismerkedhetnek meg a föld alatti labirintussal. Az aggteleki barlanghoz hasonlóan itt is állandó hőmérséklet uralkodik télen-nyáron, azonban valamivel melegebb: a hőmérő higanyszála 12 fokon állapodott meg.


A fent bemutatott programokat egy egész hetes „nyaralássá” összefűzve letehetjük a stresszt, és megadhatjuk a léleknek a törődést, amire szüksége van.

Söge

További cikkek

A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
Ötödik alkalommal rendezték meg hétfőn a Pannon Egyetemen a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai konferenciáját a régiót érintő legújabb kutatások kapcsán. A téma az EKF érintettség kapcsán különösen érdekes.
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Megújult a bakonybéli plébániatemplom
Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot szombaton.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap