Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kellemes dzsungel a lakásban

2018. január 31. 4:00
Aki egy kicsit is jártasabb a közösségi képmegosztó oldalakon, észlelhette már, hogy a szobanövények újbóli felfedezése valóságos trenddé lett a kilencvenes évek nosztalgiázó és (önmárka)tudatos gyerekei között. Zöldellő kertet varázsolni az otthonunkból azonban nemcsak a várható Instagram népszerűség miatt érdemes, de a jobb közérzetért is.

TISZTÁBB LEVEGŐT!

Általános iskolai éveinkből még előttünk derenghet a fotoszintézis folyamatábrájának képe, melynek lényegi eleme, hogy növényeink növekedés közben jelentős mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el, ezzel egyidejűleg pedig oxigén szabadul fel, ami a légkört dúsítja. Azóta számos kutatás bizonyította, hogy ez zárt helyiségben is tökéletesen működik, a növények pedig nem csak a szén-dioxid kiszűrésére alkalmasak.

A NASA az 1980-as években 12 dísznövény hatását vizsgálta, melyek alkalmasak lehetnek három, a levegőben is megtalálható vegyület, a formaldehid, a triklóretilén és a benzol szintjének csökkentésére. A kutatások pozitív eredménnyel zárultak, amelyet azóta számos további vizsgálat is megerősített: mindegyik növény kisebb vagy nagyobb mértékben képes volt kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. Ez azért fontos, mert a szobák levegője általában messze szennyezettebb a külvilágénál (még nagyvárosokban is), a műanyagokból, bútorokból kiváló formaldehid koncentrációja pedig télen még jobban feldúsulhat a lakásban.

Milyen növényekkel érdemes tehát körülvennünk magunkat? A kedves nevű, fűszálszerű levelekkel megáldott zöldike, valamint a gerbera esztétikailag is kiválóak, és remekül kiszűrik a formaldehidet, a xylént, a festékanyagokban megtalálható benzolt és az egyes tisztítószerekben fellelhető trikolirietilént. Előbbi jól fogja érezni magát a konyhában is, utóbbit pedig a fürdőszobába érdemes helyezni, de arra figyeljünk, hogy elegendő fényhez jusson. Ugyancsak a fürdőszobában jöhet jól az évelő örökzöld anyósnyelv, ami a rendszertelen öntözést és a kevés napfényt is jól bírja, a szobai futóka a fal díszítésére is alkalmas, míg a krizantém és az azálea a szoba közepén vagy az előtérben is jól mutat – utóbbi ugyanis a hűvösebb helyeket kedveli.

STRESSZOLDÁS ÉS BÉKÉS ALVÁS

Nemcsak a levegőtisztítás szempontjából érdemes minél több zöldellő növényt beszerezni, hanem számos egyéb pozitív élettani hatásuk miatt is. A Washingtoni Állami Egyetem felmérése szerint például sokkal magasabb a fizikai és lelki tűrőképessége azoknak, akiket növények vesznek körbe, míg a Texasi Egyetem vizsgálatai szerint akik ablakukból fákkal tarkított tájra néznek, egészségesebbek és teherbíróbbak. A skandináv országban zajlott kísérletek pedig azt is kimutatták, hogy a szobában nevelgetett növények a fejfájást, a rekedtséget is csökkentenik, általában véve pedig barátságosabbak és vidámabbak lesznek tőlük az emberek.

Ez természetesen a saját otthonunk négy fala között is igaz lehet, Tolsztoj óta pedig tudjuk, a növények nemcsak zöld színük révén nyugtatnak, de a velük való ténykedés önmagában is stresszoldó lehet.

Mely növényekkel teszünk a legjobbat magunknak? Az indiai tulsi az indiai gyógyászat egyik alapkelléke, mely védi a szívet és a májat is, emellett napi 20 órán át bocsát ki oxigént, ha elég fényt kap. Meglehetősen erőteljes illattal bír a jázmin, így túl sokat ne vásároljunk össze belőle, a minőségi alvás érdekében viszont mindenképpen érdemes beszerezni. Egyes kutatások szerint nem csak a szorongást csökkenti, de a pulzusszámunkat is, valamint nyugtatja a légzést és mérsékli a vérnyomást. A napos helyeket és a nedves földet kedveli. A feng shui szerint a szerencsehozó bambusz a vitalitásunkra és a fizikai energiánkra is pozitívan hat, ám ha ebben nem is hiszünk, a levendula határozottan segíthet a szorongás leküzdésében. Erős illata miatt azért csak kis mennyiséget tegyünk belőle az ágyunk mellé. Ha sokat fáj a fejünk, légtisztító hatása miatt a kicsit ijesztő nevű póknövény is hasznos lehet, ráadásul könnyű ápolni is, a kicsit több gondoskodást igénylő orchidea pedig formás virágaival és színével fejti ki pozitív hatását: megnyugtatja az elmét és elősegíti a jó kedélyállapotot.

FŰSZERKERT A KONYHÁBAN

Ha igazán nagy léptékben gondolkodunk, egy saját fűszerkertet is kialakíthatunk a lakásunkban, így mindig friss hozzávalókból főzhetünk, két fronton is hozzájárulva az egészséges közérzethez. És ezt most értsük igazán szó szerint: a rozmaring például az ételek ízesítésén túl a stresszoldásban is jól jön, emellett állítólag a memóriát is javítja és kiszűri a levegőből a méreganyagokat. Ugyanakkor több odafigyelést igényel, mivel sem a túlzott árnyékot, sem a túlöntözést nem bírja. Ez egyébként a legtöbb fűszernövényre igaz, és az sem mindegy, hova helyezzük őket. A rozmaring mellett a bazsalikom, a kakukkfű, a zsálya és az oregánó is nagy fényigényű, ezért déli fekvésű ablakba valók, míg a ptrezselyem, a babér vagy a menta a részleges napfényt szereti, így ők a keleti vagy nyugati fekvésű ablakba kerülhetnek. Érdemes egyébként magról nevelgetni őket, mert a megszokott környezettől való elmozdítást a kifejlett példányok kevésbé szeretik. A világos tér, a fűszernövényföld és a rendszeres locsolás azonban mindnél alapvető fontosságú, de a bokros növekedésű daraboknál (pl. bazsalikom) arra is figyeljünk, hogy ne toljuk össze őserdőt alkotó formává a cserepeket, mert azt nem tűrik jól.

BRAVÚROS DEKORÁCIÓ

Amellett, hogy a növények a lakásunk ékei lehetnek, maguk is élő organizmusok, amelyeknél nagyon fontos a megfelelő elhelyezés. Lehet, jól néznek ki a színes kaspók, de ha nem tud kifolyni belőlük a víz, oda a növénynek, és persze nekünk sem mindegy, hogyan tudjuk kerülgetni bokrétás csodáinkat. Szerencsére számtalan ötletes megoldás létezik ma már ennek megoldására: egy már nem használt, lécekkel kitámasztott létre például tökéletes virágtartó lehet, amelyen a hosszan lecsüngő virágok is jól mutatnak, de hasonlóan jól elsülhetnek a mennyezetről vagy a karnisról lógatható apró pozsgásokkal teli pohárkák, a kevésbé igényes anyósnyelv és társainak edénye pedig az ülőgarnitúra mögé elbújtatva trükkös hatást kelt.

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.