Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Kell-e nekünk színes-szagos iroda?

2018. február 4. 4:00
Ide a rozsdás bökőt, persze, hogy kell! A legtöbben szinte mindent megadnának azért, hogy Google-szintű irodákban tengethessék mindennapjaikat. Fontos az, hogy egy villódzó meseerdőben dolgozzunk?

Az ember ámul és bámul, mikor végigpörgeti minden évben, hogy mik lettek az év irodái. A lista első helyein mindig valami tech-óriás színes-szagos, csúszdával, nyalóka-automatával felszerelt, tematikusan berendezett közösségi terei végeznek. Ezek fotókon tényleg baromi jól néznek ki, és egy darabig biztosan izgalmasak a „kreatív munkavégzést segítő” berendezési tárgyak is. Na de funkciójukban is megállják a helyüket ezek az irodák?

Félreértés ne essék, nem az irigység beszél belőlem, jómagam is lecserélném egy pár napra a mostani átlagosnak mondott (világos fal, forgósszék, néhány növény és fotó, asztal) irodámat mondjuk egy ilyenre:

Vagy ilyenre:

A google irodájában aranyosan mosolyog mindenkiA google irodájában aranyosan mosolyog mindenki

A magukra valamit is adó cégek kiemelt gondot fordítanak arra, hogy ilyen munkaerő-hiányos időszakban maguknál tartsák aranytojást tojó tyúkjaikat. Ez tiszta sor, ahogyan az is, hogy már rég elhaladt az idő a gyárszerű, ingerszegény elrendezés és a szeparált, fülkés konstrukciók felett.

A néha talán öncélú, dizájn-irodák hódítanak a „menő” multiknál, mi pedig szájtátva csodálkozunk, hogy „azta!” Mégis kinek fontos, hogy így nézzen ki egy iroda? Kinek akarunk ezzel villogni?

Mivel elég kevés (0) ismerősöm dolgozik „facebookosan” berendezett irodákban, fogalmam sincs arról, hogy valóban kreatívabb, hasznosabb és produktívabb-e a munkavégzés akkor, ha mondjuk egy szaunának berendezett szobában mutogatják egymásnak az grafikonokat és pénzügyi kimutatásokat. Sok reményt nem fűzök ahhoz, hogy az inspiráció kívülről jön majd, és a benti narancsfa erdőtől leszek esetleg kreatívabb.

Eredetileg arról terveztem írni, hogy végig járom, valójában mi kell ahhoz, hogy egy munkahely megfeleljen annak, aminek kell, támogassa a munkát, és kellemesebbé tegye az ott eltöltött időt. A héten elolvastam jó pár cikket és írást ezzel kapcsolatban. Szerintem senkit nem fog meglepni az eredmény, de dióhéjban így foglalnám össze, ami minimumnak is tekinthető:

  • jó megközelíthetőség
  • tiszta levegő
  • megfelelő bútorzat
  • növények
  • étkezési lehetőség
  • higiéniai berendezések
  • és végül valamilyen céges jellegű dekoráció

Ezzel sok újat valószínűleg nem mondtam. Kibontva azonban olyan pontokat is találtam, mint hogy:

Valóban fontos az, hogy legyen friss levegő, mert a kollégák gyakran nem az álmosságtól, hanem az oxigénhiánytól ásítoznak. A világítás sem mindegy: a neonfények helyett a legalkalmasabbnak a direkt-indirekt fényforrásokat jelölték meg tervezők. Az sem utolsó szempont azért, hogy a bútorok „jól nézzenek, ki", és ne 20 évesek legyenek.

Az egyik legfontosabb azonban, hogy tevékenység-alapúan rendezzék be a munkahelyeket.

Azaz a belső tér legyen minél változatosabb: legyenek elvonulásra alkalmas, kis üldögélős sarkok, és közös, nagyobb terek is, ahol csapatban lehet dolgozni. Például ilyen:

A lényeg, hogy a munkavállaló meg tudja választani magának azt, hogy épp egyedül akar-e gombot nyomni egy puffon ülve, vagy a többiekkel ötletelve egy nagyobb térben. Állítólag nem kell se több, se kevesebb. Még egy hajót imitáló mászóka sem.

Lényegében talán ez a két legfontosabb dolog, ami kiszűrhető, hogy mi kell ahhoz (a főnök nyitottságán kívül), hogy az irodánk hasznossá és élvezhetővé váljon. Na jó, növények is kellenek!

A címlapfotón és a cikkben lévő második képen a Google budapesti irodái láthatók.

Ge. Á.
további cikkek
Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Kinek szurkolunk, amikor a magyaroknak szurkolunk? Közeleg az olimpia, már csupán néhány nap maradt vissza a megnyitóig, és a vigyázó szemét mindenki Párizsra veti. Az itthonról történő izgalmas várakozás a sportszámok előtt, a bekészülés, a takaró és a nasi kettőse sokaknál a mai napig kiveri a biztosítékot. tegnap 21:42 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk Nem mindennek tesz jót, ha hűtőben tároljuk A nagy hőségben mintha ösztönösen próbálnánk minden élelmiszert begyömöszölni a hűtőbe, pedig vannak alapanyagok, amiknek ez egyáltalán nem tesz jót. 2024. július 9. 11:40 Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Nem kell a bájcsevej csak azért, mert véletlen összefutottunk Kicsi város, sok ismerős. Önök is folytattak már szívélyes beszélgetést csupán azért, mert összefutottak valakivel, akivel évek óta nem? Valakivel, akivel egykor napi szinten együtt dolgoztak, vagy tanultak? Akkor íme egy gondolatsor arról, miért nem kell tettetni az érdeklődést… 2024. július 8. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.