Az iskola második alkalommal rendezte meg a Jendra-napot csütörtökön az intézmény tanulóinak, pénteken pedig meghívásos alapon iskolák közötti barátságos versenyeket szerveztek.
Az előző tanévben 78, az idén 84 csapat vett részt a 7 szakmai és műveltségi terület köré szervezett versenyfeladatok megoldásában csapatonként hét, összesen huszonegy állomáson csütörtökön. A saját területekre jellemző feladatokat munkaközösségenként állították össze a pedagógusok, így a műveltségi és szakmai területek teljes palettájával találkozott minden csapat. További csoportok sportversenyen vettek részt a sportcsarnokban, kilenc osztály pedig a képzési területükkel kapcsolatos 3-3 előadást hallgatott meg. Ezeken külső előadóként szerepet vállaltak a LOCARGO Nemzetközi Szállítmányozó és Logisztikai Kft., a Penny-Market Kft., a TESCO-GLOBAL Áruházak és az UNIQA biztosító kollégái. A Jendra-nap célja volt, hogy a diákok ezen a napon sikerélményekkel gazdagodva szerezzenek minél több tapasztalatot szűkebb és tágabb környezetükről.
A pénteki napon két területen szerveztek versenyt: gasztronómiai- turisztikai és gépi forgácsoló kategóriában.
A gasztronómiai- és turisztikai kategóriában Balaton környéki iskolák szakács, cukrász, felszolgáló és turisztika szakos diákjai mérték össze tudásukat. A gasztronómiai verseny fő témája: a farsang mint a tél és a tavasz tánca a gasztronómiában volt.
Az első megmérettetés egy csapatfeladat volt. A csapattagok közösen töltöttek ki egy tesztet, melynek kérdéseit (szakmánként 1 -1 kérdés) a meghívott iskolák hozták magukkal, ezzel is biztosítva a verseny fair play szellemiségét. A szakácsoknak egy kétfogásos menüt kellett elkészíteni helyi alapanyagokból. Mindenkinek egyforma „kezdőcsomag” állt a rendelkezésére, a kötelezően felhasználandó hozzávaló a sertésszűz volt. Az ételsorhoz még felhasználható volt 3 féle nyersanyag, amelyet a csapatok tetszés szerint választottak és hoztak magukkal.
A cukrászok feladata a mellékelt nyersanyagkosárból a szakácsok 2 fogásos ételsorához illeszkedő tányérdesszert készítése volt, melyhez kötelezően felhasználandó alapanyagok az étcsokoládé és a kávé voltak. Ezen kívül a farsanghoz kapcsolódóan legalább kétféle fánk készítése is előírás volt.
A pincérek feladata egy szabadon választott (a versenyző csapat által hozott) vörösbor részletes bemutatása, ismertetése és dekantálása, illetve a mellékelt nyersanyagkosárból az alkalomhoz illő 2 adag fantáziakoktél készítése volt, ezen kívül a verseny napján megismert borválasztékból egy üveg bor kínálása a szakács/cukrász csapat által készített ételsorhoz, valamint a 3 fogás felszolgálása (a főételt angol szervizzel, geridon használatával).
Az értékelési szempontokat a szakmai zsűri határozta meg, és ők végezték a munkák értékelését is. A tálalást, az ízvilágot, az ízek harmóniáját, a terítést, a felszolgálást, az italok ajánlását, a koktélkeverést és dekantálást mind pontozták. Egyénileg is megmérettettek a szakácsok, pincérek, cukrászok, de volt csapatverseny is. A cukrászversenyen Pintér Zsolt (Kokó Cukrászda) és Pimper Attila (Club Tihany) jelent meg zsűritagként, míg a szakácsversenyen Amrein Csaba (Villa Medici Hotel) és Tóth József (Anna Grand Hotel), a felszolgálóknál pedig Hevesi Tamás (Hasik Hotel), Gősi Péter (Jásdi Pince) és Fenyvesi Norbert (Pálinkaház) értékelte a versenyzők munkáját.
Az iskola turisztikai képzésének oktatói a középiskolás diákok körében hagyományteremtő szándékkal hirdettek meg versenyt a magyarországi farsangi szokások és hagyományok témájában. A rendezvény célja volt, hogy a hazai kultúra és a gasztronómia világát jobban megismerjék, a feledésbe merülő térségi és népi szokásokat felelevenítsék. Továbbá elméleti és szakmai ismereteiket magyar és idegen nyelven is megmutassák, valamint egy képzeletbeli utazáson vegyenek részt. Hat különböző iskola érkezett Keszthely, Siófok, Szekszárd, Zánka és Veszprém városából, az iskolák háromfős csapatokkal versenyeztek.
Pénteken gépész versenyre is sor került. A gépi forgácsoló szakma három tevékenységi köréből az esztergálást, azon belül a precizitást választották a verseny alapjának. A gépi forgácsoló verseny témája: A pontosság a gépészeti munkák legfontosabb része!
A tanműhelyi kapacitások miatt csak három iskola 2-2 tanulója vett részt a megmérettetésen (a Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Kisbér; a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Zirc; és a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai). Az esélyegyenlőség jegyében a résztvevők a feladat dokumentációját előre megkapták, és a fogadó iskola lehetőséget biztosított a versenyen használt gépeken való gyakorlásra. A versenyfeladat a munkadarab lehető legpontosabb elkészítése volt. Ehhez sok idő állt rendelkezésre, de egy pillanat alatt el lehetett rontani az alkatrészt, amit nehéz, szinte lehetetlen javítani. A szakma alapvetően megtanít a méretpontos munkára, ezt kell versenyszerű körülmények között bizonyítani, a versenyzőknek folyamatosan mérniük kellett a készülő munkadarab méreteit. Az eredmények megállapítását a zsűri végezte, amelybe minden résztvevő iskola egy-egy főt delegált, és egy főt küldött a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is.
EREDMÉNYEK
Az osztályok versenyét a 9-10. évfolyamban a 10/D, a 11-12. évfolyamokban a 12/c nyerte.
A sportversenyeken a legjobb lány Kerekes Petra (12/b), a legjobb fiú Farkas Kevin (12/b), a legjobb lány csapat tagjai Gerencsér Zsófia 1/9.E, Molnár Eszter1/9.E, Burián Eszter 1/9.E, Kerekes Petra 12.B, Papp Natália 12.B, Simon Daniella 12.B ,Árki Dorina 12.B, Lénárt Krisztina 3/11.L; a legjobb fiú csapat tagjai Gfellner Dominik 11C, Hegyi Barbara 11C, Jakab Armand 11C, Kiss Martin 11C, Sári Dominik 11C, Véber Martin 11C, Perédi Patrik 12B.
Az iskolák közötti versenyek eredményei:
Gépi forgácsoló csapatverseny
1. Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Kisbér
2. Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Zirc
2. Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Zirc
Gasztronómia csapatverseny:
1. BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája Budapest
2. Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
3. Veszprémi SZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Cukrász egyéni legjobb: Sápy Fruzsina (BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája Budapest)
Pincér egyéni legjobb: Tóth Brigitta, Buchwald Kornél (Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)
Szakács egyéni legjobb: Debnár Zsófia, Büki Ádám (BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája Budapest)
Különdíjak: "a legszakszerűbb bordekantáló", "a legkreatívabb koktél megalkotója" és "a legfinomabb fánk készítője" : Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Turisztikai csapatverseny:
1. Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium
2. Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
3. Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája