2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

A gazdaság fejlődése a bizalmon alapul

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedd délelőtt tartotta hagyományos gazdasági fórumát.

A fórum célja az európai és a magyar gazdaság aktuális helyzetének és lehetséges jövőképének pragmatikus bemutatása. A fórumon a magyar és az európai gazdaság aktuális helyzetéről tartott előadást prof. dr. Chikán Attila akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóprofesszora, valamint Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bevezetőjében elmondta, Veszprémben és környékén a top 10-ben elhelyezkedő vállalkozások szilárd helyet foglalnak el ebben a rangsorban, de egyre nélkülözhetetlenebbek a feltörekvők, a legkisebbek is, amelyek szintén meghatározó szeletét adják a gazdaságnak, s számukra pedig fontosak az előttük járó példák. Ha számokra váltjuk a Veszprém megyei vállalatok bevételeit, akkor az látszik, hogy a top 300 vállalkozás adja az összbevétel 70 százalékát.

Prof. Dr. Chikán Attila akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóprofesszoraProf. Dr. Chikán Attila akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóprofesszora

Az előadásokból világossá vált, hogy egy adott gazdaság helyzetéről alkotott kép több szempont együttes vizsgálatából alakul ki: a gazdasági teljesítmény, a versenyképesség helyzete, a gazdasági fejlődés lehetőségei, a vállalati szféra fejlesztése lehetőségeinek feltérképezése közelebb visznek egy átfogóbb kép kialakításához. A magyar gazdaság mindezek tekintetében lassú növekedést mutat. Az intézményi környezet, a bizalom javítása, az üzleti felkészültség kiszélesítése, az üzleti szféra fejlesztésében pedig a globális trendek lehetnek meghatározók a jövőben. Az elkövetkező években fontos lehet a munkalapú fejlődés helyett a tudásalapú fejlődés, fejlesztés, illetve a termelés helyett a szolgáltatások felé fordulás. Ezeken kívül pedig irányadó lehet az erős nemzetközi értékláncokba kapcsolódás, az erőteljesebb vállalkozói érdekvédelem, a területi aránytalanságok csökkentése, valamint a differenciált külföldi tőkebefektetés támogatása.

Szélesebb kört tekintve, a világ GDP-je az utóbbi évben 6-7 százalékkal emelkedett, ez elsősorban Kínának köszönhető, erős, globális gazdasági növekedés figyelhető meg az Európai Unióban is, amely elsősorban a támogató policy mix-nek, azaz a pénzügyi és költségvetési politika kombinációjának, hatékony együttműködésének köszönhető.