Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Legyünk méltók 1848 örökségére!

2018. március 15. 12:40
Az önkormányzat központi ünnepségén Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár mondott beszédet csütörtökön a Dózsa téren.

Csütörtök délelőtt rendezte meg hagyományos ünnepségét az önkormányzat a Dózsa téri 1848-as emlékműnél. A rendezvényen a Szilágyi Katolikus Iskola diákjai, Szlama László Junior Prima-díjas kobozművész és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara kulturális műsorral idézte meg a szabadságharc szellemiségét. A megmelékezés vezérszónoka Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár volt.

Csepreghy NándorCsepreghy Nándor

– A 21. század magyarsága vajon érti-e március 15. szellemiségét? – kérdezte beszéde elején az államtitkár. – Méltók vagyunk-e arra, hogy szánkra vegyük 1848 hőseinek nevét, méltók vagyunk-e az ő szellemi örökségükre?

Csepreghy felelevenítette: 1848. március 15-én a bécsi udvar kénytelen volt belátni, hogy egyelőre vége a korlátlan hatalmának, a forradalom vér nélkül diadalmaskodott. A magyar nemzet békés eszközökkel vívta ki szabadságát, és elkezdett felkészülni rá, hogy megvédje azt. A szabadságharc bebizonyította, hogy a magyarság képes összefogni, van benne akarat, kurázsi. Olyannyira, hogy a Habsburg birodalom nem volt elég, hogy legyőzzön minket, a győzelemhez Péterváron kellett kilincselniük segítségért.

– 1848-49 azonban többről szólt, mint amit a puszta tények mutatnak. A tények mögött ott az üzenet, a szellem, amit sem az osztrák szuronyok, sem az orosz túlerő, sem a Haynau-féle megtorlások nem tudtak kiirtani. Aztán jött a 20. század, ami túl sok könnyet hozott magával, de ezt a szellemiséget sem a fasiszták, sem a kommunisták nem voltak képesek eltörölni. Ma már a 21. századot tapossuk, és újabb kihívásokkal nézünk szembe, de mi szilárdan hiszünk függetlenségünkben, és fel tudunk készülni annak megvédésére, mert március 15. szellemisége utat mutat.

– Magyarként nemcsak magunkért és családunkért, hanem nemzetünkért is felelősek vagyunk. A szabadságharc idején ezt a felelősséget tudomásul vette a magyarság. Ma alkalmasok vagyunk erre? Én azt hiszem, igen – jelentette ki Csepreghy.

„Az a szellemiség, ami a múltban hatalmas tettekre sarkallta nemzetünket, a jövőben is sarkallni fog minket.”

Az államtitkár felelevenítette: nemzetünk többször is talpra állt már: talpra állt a tatárjárás, a török uralom után, talpra állt a két vérbe fojtott szabadságharc után és talpra állt a kommunista diktatúra után is. A történelem azonban újra meg újra ismétli önmagát, és ismét felteszi a kérdést, talpon tudunk-e maradni? Ma a tét nem a magyarság fenntartása, hanem a civilizált keresztény Európa megmaradása. Ma nem a fegyveres nagyhatalmak, hanem egy másik kultúra vonul ellenünk. A válasz ilyen helyzetben csak igen lehet: igen, talpon tudunk maradni, igen, meg tudjuk védeni azt, amilyenek mi vagyunk már 1100 éve a Kárpát-medencében.

– Kockán forog, amit keserves verejtékkel építettek fel apáink és nagyapáink, és ez nem a kesergés, hanem a cselekvés ideje. Legyünk méltóak március 15. szellemiségéhez! Merjünk hinni magunkban, hogy a minket követő nemzedékek majd ránk is büszkék lehessenek! – zárta gondolatait Csepreghy Nándor.

Beszédét követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat és virágaikat az emlékműnél.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.