Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C

Testvériskolák találkoztak pénteken

2018. március 23. 12:57
Veszprémi és tarnówi testvériskolák kulturális találkozóját rendezték meg pénteken a Csermák Antal Zeneiskolában.

A veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Szilágyi Keresztény Iskola, a Tarnów 15.sz. Bem József Általános Iskola és a 20.sz. Lengyel Olimpikonokról elnevezett Általános Iskola diákjai adtak közös műsort a rendezvényen. Az intézmények megújították partneriskolai megállapodásaikat.

A rendezvényen Némedi Lajos Pro Meritis díjat adott át a magyar-lengyel kapcsolatok ápolásáért.

Andrzej Kot iskolaigazgató Tarnówban született, pedagógiai diplomáját Krakkóban, a Pedagógia Akadémián szerezte. Hosszú évek óta a tarnówi 20. számú, Lengyel Olimpikonokról elnevezett sport tagozatos Általános Iskola igazgatója. Aktívan támogatja a magyar és a lengyel nép barátságát, szervező munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedben több, mint 1500 lengyel tanuló járt Magyarországon. Iskolája rendszeresen fogad magyar gyermekeket, veszprémi diákok is évente több alkalommal utaznak az általa szervezett programokra. Magyarországi kapcsolatai ma is aktívak a veszprémi, pápai, balatonfüredi partneriskolákkal, de a magyarországi lengyel nemzetiséghez tartozó honfitársainkat is rendszeresen megszólítja.

Izabela Florek Sziléziában született, a Sziléziai Egyetemen szerzett pedagógusi diplomát. A tarnówi 20. számú, Lengyel Olimpikonokról elnevezett sport tagozatos Általános Iskola nevelője, ahol zenét és művészeteket tanít. Fiatal kora óta elkötelezett barátja a magyaroknak. Tanóráin rendszeresen előkerülnek a magyar jelképek, a két nép barátságának gondolata. Iskolája képzőművészeti kiállításaira rendszeresen kér magyar gyermekalkotásokat is. A tarnówi és veszprémi gyerekek iskolai kapcsolatainak igazi motorja. Aktív részese a magyar gyerekek tarnówi vendéglátásának is. Nagy szeretettel mutatja meg szülőföldje értékeit, annak magyar vonatkozásait a veszprémi fiataloknak.

Szintén testvériskolai kapcsolatait ünnepelte a héten a Padányi: az iskola csütörtökön rendezett jubileumi gálát.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. tegnap 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. ma 12:27 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.