2021. január 24.
//
Timót névnap

Sikeres pályázat elnyerésével tovább fejlődik a Veszprémi Szakképzési Centrum

2018. március 26. 6:00
A Veszprémi Szakképzési Centrum szakképzési intézményrendszerének átfogó fejlesztése című projektnyitó rendezvényére hétfő délután került sor a Hangvillában.

2018-ban a Veszprémi Szakképzési Centrum a GINOP-6.2.3.-2017-00001 azonosító számú pályázat keretében a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére nyert támogatást. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege 550 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 százaléka. A beruházás az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében. A projektben a Veszprémi Szakképzési Centrum 8 tagintézménye vesz részt.

Schindler Lászlóné, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatójaSchindler Lászlóné, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója

A projekt célja hozzájárulni Magyarország és az Európai Unió azon céljához, mely szerint 10 százalék alá kell csökkenteni a szakképzést végzettség nélkül elhagyó tanulók számát, ezzel elősegítve azok elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A program hosszú távú célja a tanulói készségek és képességek fejlesztése. További cél a teljes intézményi rendszer átfogó fejlesztése, melybe beletartoznak a pedagógus továbbképzések és az infrastruktúra fejlesztése is. A projekt keretében 305 veszélyeztetett diákot is szeretnének a szakma megszerzéséhez segíteni.

Schindler Lászlóné, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, a fent említett projekt a Centrum életében mérföldkő lesz. A pályázat benyújtásakor a maximális összegre pályáztak, amelyet végül sikerült elnyerni. 2,5 év alatt rengeteg eredményt sikerült elérni a különböző nyertes forrásokból, amelyek segítségével infrastrukturális fejlesztések történtek. Európai Uniós pályázatokból 920 millió forintot miniszteri döntés alapján pedig 52 millió forintot sikerült elnyerni, bevételeikből pedig 234 millió forintos fejlesztés történt.

Ovádi Péter, önkormányzati képviselőOvádi Péter, önkormányzati képviselő

Ovádi Péter önkormányzati képviselő kiemelte, a Szakképzési Centrum és az önkormányzat sikeres együttműködését mutatja, hogy a 2016-ban elindított Modern Városok Programjának első és legfontosabb projektlába az ún. szakipark létrehozása, amelynek előkészítésébe a Szakképzési Centrumot is bevonták, most egy több mint 4 milliárd forintos projekt kezd körvonalazódni, amelynek már csak a véglegesítése van hátra. A cél egy új képzőközpont létrehozása, amely a VKSZ kezelésébe kerül, illetve egy széleskörű fejlesztés a Szakképzési Centrumban, amelynek keretében korszerű gépek beszerzése és épületek korszerűsítése történik majd, így az országban egyedülálló mintaprojekt jöhet létre.

Mézes József, a Veszprémi Szakképzési Centrum projektmenedzsereMézes József, a Veszprémi Szakképzési Centrum projektmenedzsere

Mézes József, a Veszprémi Szakképzési Centrum projektmenedzsere elmondta, 30 hónap a projekt időtartama. Mézes József iskolánként ismertette a majd megvalósuló főbb tevékenységeket: a projekt keretében többek között nyári táborok, digitális kompetenciát fejlesztő programok, tanulás módszertani foglalkozások, fejlesztő foglalkozások, jövőkép programok, pályaorientációs foglalkozások valósulnak meg.

Tokos Bianka
Domján Attila

További cikkek

A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos turnéba kezdett a Petőfi Színház. A teátrum művészei a helyi iskolákba látogattak el tematikus műsorukkal, amelyben felidéztek verseket, népdalokat, népmeséket és a Himnuszt is.
Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
A kormányzati Modern Városok Programnak köszönhetően több mint 2,5 milliárd forintból építik ujjá a tanműhelyt, építenek új iskolai szárnyat, és szereznek be eszközöket a veszprémi középiskolában.
Nem változnak az érettségi vizsgák szabályai és időpontjai
Nem változnak az érettségi vizsgák szabályai és időpontjai
Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára.
Az operatív törzs a középiskolai digitális oktatás meghosszabbítását javasolja a kormánynak
Az operatív törzs a középiskolai digitális oktatás meghosszabbítását javasolja a kormánynak
Az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskoláknál hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet - mondta a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
’Nyelvtanulással a boldogulásért’ projektben a Pannon Egyetem
’Nyelvtanulással a boldogulásért’ projektben a Pannon Egyetem
Dr. Vígh-Szabó Melinda, egyetemi adjunktust, a projekt szakmai vezetőjét kérdeztük a projektről, valamint a projektben résztvevő kezdő pedagógusokat, Micsik Ritát és Novák Fruzsinát.