2019. július 23., kedd
Lenke névnap

Liftet álmodtak a várba

Bemutatták a vár akadálymentes megközelítését segítő ötletpályázat pályamunkáit a szerdán a Városházán.

Mint azt Brányi Mária alpolgármester elmondta, a vár akadálymentes megközelítésére november 30-án írt ki ötletpályázatot az önkormányzat, amire 22 pályamunka érkezett be.

A bírálóbizottságba országosan elismert szakembereket, valamint helyi tapasztalattal rendelkező kollégákat kértek fel, így a Magyar Építészkamarát Karácsony Tamás, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamarát Zalavári István, a Miniszterelnökséget Vukoszávlyev Zorán, a várost pedig Horváth Gábor városi főépítész és Lamos Péter irodavezető képviselte. A zsűri négy fő szempont alapján értékelt: az építészeti-műszaki megoldások illeszkedése a városszerkezethez, a vár ismert panorámájának megőrzése, a vár előterében fekvő épített környezet fejlesztése és a vár turisztikai jelentőségének befolyásolása jelentették a kereteket.

Különdíjat és ezzel 450.000 Ft díjazást ítéltek meg a Beke András, Farkas Sára és Kubinyi Hanna alkotta tervnek. Megvásároltak – szintén 450.000 forintért – három pályamunkát: a Csomay Zsófia – Eke Dániel – Gyüre Borbála – Kopacz Hanna – Füstös István által jegyzett, a Butora Tamás – Hőnich Richárd – Kern Ádám – Riesz Abigél – Zilahi Péter tervezte, valamint a Vesztergom Ádám – Zsarnóczay Péter alkotta terveket.

A harmadik díjat, és vele 800.000 Ft díjazást Ferenczy Kinga Katinka, Pap Szabina, Pásztor Bence és Pongor Soma csapata vehette át.

Második helyezettet nem hirdettek, ellenben az első díjat megosztva kapta két pályázó: az egyik munkát Bajusz Csaba Ádám – Dévényi Tamás – Monory Rebeka – Nagy Iván – Salacz Ádám – Vadász Balázs állították össze, míg a másikat Barta Fruzsina – Csaba Zita – Getto Tamás – Kalmár László – Krompáczki Péter és Sztranyák Gergely. Az ő jutalmuk 1.350.000 Ft.

A Városháza Kossuth terme előterében kiállított pályamunkák NEM a ténylegesen megvalósuló beruházás látványtervei, az önkormányzat célja az volt a pályázattal, hogy felmérje a helyszínre elképzelhető létesítmények körét, és már a tényleges tervezés előtt az építész szakma elképzeléseihez igazíthassák a projektet.